Adolescent aproape orbit, după ani de mâncat doar cartofi prăjiți și chipsuri

Dana Lascu |
Data publicării:

Un adolescent în vârstă de 17 ani din Bristol, Marea Britanie aproape că a orbit, după ce timp de mai mulţi ani a mâncat doar cartofi prăjiţi, sau ocazional pâine albă, relatează BBC. Experții avertizează că neuropatia optică nutrițională este o boală reală și din păcate are efecte ireversibile, ca în cazul acestui adolescent care mai are doar vederea periferică.

Adolescentul a fost dus de părinți la doctor de la vârsta de 14 ani, pentru că se simțea obosit și avea o stare generală de rău. La acea vreme a fost diagnosticat cu deficiență de vitamina B12 și tratat cu suplimente, dar tânărul nu s-a ținut de tratament și nici nu și-a îmbunătățit dieta proastă.

De la vârsta la care a terminat școala primară, practic tănârul, al cărui nume nu poate fi publicat, mânca doar cartofi prăjiți, chipsuri și pâine albă, iar ocazional câte o felie de șuncă sau un cârnat. Testele au arătat că acesta are deficiențe grave de vitamine și leziuni datorate malnutriției.

Nu „suporta” textura alimentelor

Trei ani mai târziu, el a fost dus la Spitalul de ochi din Bristol din cauza pierderii progresive a vederii, unde, într-un final, a fost diagnosticat cu neuropatie optică nutrițională, relatează lucrarea publicată în Annals of Internal Medicine.

Dr. Denize Atan, care l-a tratat la spital, a declarat: „Dieta lui era în esență o porție de cartofi prăjiți din magazinul local unde se vinde fish&chips (peste și cartofi prăjiți, n.r.). De asemenea, obișnuia să ia o gustare – chipsuri Pringles - și uneori felii de pâine albă, iar ocazional felii de șuncă. Dar nu fructe și legume”.

„El ne explica acest lucru ca pe o aversiune pe care o avea față de anumite texturi de alimente pe care nu le-a putut tolera cu adevărat, astfel încât chipsurile și cartofii pai au fost într-adevăr singurele tipuri de mâncare pe care și le-a dorit și a simțit că le poate mânca”.

Aproape orb ca o cârtiță

Problema este legată, de fapt, spune experții, de tulburări de alimentaţie. Medicii l-au diagnosticat pe băiat cu carenţe mari de vitamina B12 şi vitamina D, precum şi alte minerale esenţiale organismului. „Are pete oarbe pe retină. Ceea ce înseamnă că nu va putea să conducă maşina, nici să citească, să vadă la televizor, sau să recunoască feţele”, a explicat doctorul Atan. Având în vedere că problema nu a fost tratată odată cu detectarea ei, nervul optic a murit, iar dauna a devenit permanentă, arată BBC

În ciuda dietei precare, dar bogată în grăsimi, adolescentul nu era nici obez nici subponderal, dar era grav subnutrit din cauza tulburării sale alimentare. „Pierduse minerale din oase, ceea ce a fost într-adevăr șocant pentru un băiat de vârsta lui”.

Tânărul a fost trecut pe suplimente de vitamine și a fost trimis la un dietetician și la o echipă de sănătate mintală de specialitate care să-l ajute să depășească fobiile alimentare pe care le are. Singurul lucru pe care-l mai poate face e să se plimbe prin casă sau pe afară, pentru că mai are încă vederea periferică, a explicat doctorul.

Neuropatia optică nutrițională – afecțiune pe care o are tânărul - este tratabilă dacă este diagnosticată din timp. Lăsate prea mult netratate, cu toate acestea, fibrele nervoase ale nervului optic mor și deteriorarea devine permanentă. Dr Atan a spus că astfel de cazuri sunt nefericite, dar că părinții ar trebui să fie conștienți de daunele potențiale care pot fi cauzate de mâncarea nesănătoasă și să ceară ajutor de la experți pentru copiii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel