Adrian Gheorghe (CNAS): Pentru cazurile COVID avem în lucru o nouă formulă de tarif pe caz. Cum vor fi plătite spitalele

Dana Lascu |
Data publicării:
Adrian Gheorghe, președintele CNAS.
Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat marți, într-o conferință de presă, că este în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz în ceea ce privește decontarea tratamentului pacienților cu COVID-19 care sunt internați ți tratați în spitale.

Adrian Gheorghe a spus că CNAS și Ministerul Sănătății au „gândit” o serie de măsuri care să dea semnalul „întoarcerii treptate” la normalitate în privința accesului la servicii de spital, dar și în privința finanțării activității spitalelor.

„A fost o perioadă foarte dificilă, mă refer la ultimul an și aproape jumătate, în care spitalele implicate în tratarea pacienților COVID au fost finanțate la nivelul ceea ce înseamnă cheltuiala efectivă. (...) În contextul de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanțarea spitalelor, intenția este aceea de reveni la modalitățile uzuale de plată pentru activitățile de internare în secții acuți în raport cu valoarea de contract și ce se numește în limbaj tehnic indicatori realizați. Aici mă refer la cazurile non COVID. Pentru cazurile COVID avem deja în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz COVID informat de istoricul finanțării pentru tratarea cazurilor COVID pe care îl avem la dispoziție. (...) Va fi o trecere graduală la această modalitate. Nu va fi pus niciun spital în situația ca peste noapte să fi primit un anumit volum de fonduri pentru tratarea cazurilor COVID și mâine vor trebuie să trateze aceiași pacienți cu mai puțini bani”, a explicat președintele CNAS, într-o conferință de presă.

El a afirmat că nu poate spune însă cu exactitate când va intra în vigoare mecanismul de finanțare, însă a menționat că „detaliile tehnice” sunt în lucru.

„Nu vă pot răspunde când va intra în vigoare acest mecanism de finanțare. Detaliile tehnice sunt în lucru în acest moment la nivelul CNAS. Vom reveni cu un anunț tehnic cu mai multe detalii în cel mai scurt timp, după ce această metodologie este elaborată. Ca ordin de mărime (...) cu siguranță în interiorul acestui an calendaristic”, a mai declarat Adrian Gheorghe.

El a susținut că serviciile de spitalizare în România pot fi accesate, atunci când este nevoie, în condiții de siguranță și a arătat că și în prezent numărul internărilor în unitățile medicale este redus în comparație cu anul 2019, înainte de pandemie.

„Serviciile de spitalizare în România pot fi accesate, atunci când este nevoie, în condiții de siguranță. (...) Monitorizăm permanent numărul de internări în spitale și ne aflăm încă la niveluri mult mai scăzute de accesare a spitalelor față de anul de referință 2019, înainte de debutul pandemiei. În anul 2019 s-au raportat un număr de aproximativ 3.370.000 de internări în secțiile de acuți la nivelul spitalelor aflate în Contract cu CNAS. În anul 2020 numărul total de internări a fost de 2.300.000. Deci cu aproximativ mai puțin un milion. 61% din numărul internărilor față de 2019. Dacă ne uităm la analiza trimestrelor comparabile, să zic trimestrul I - 2019, trimestrul I 2020, trimestrul I 2021 avem în continuare mai puține internări. De exemplu, în trimestrul I 2021 am avut aproximativ 525.000 de internări, față de 941.000 în același trimestrul al anului 2019. Deci 55%. (...) Nu putem să nu remarcăm că această scădere semnificativă indică întrebarea dacă accesul pacienților la servicii spitalicești nu este de cumva limitată de context. Cu alte cuvinte, probabil că o parte din scăderea înregistrată o reprezintă dispariția internărilor evitabile, dar nu putem fi siguri că aceasta este întreaga explicație”, a afirmat președintele CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel