Adrian Gheorghe, CNAS: performanța e văzută ca un culoar către recompense și sancțiuni

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Adrian Gheorghe, președintele CNAS
Adrian Gheorghe, președintele CNAS

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a declarat la dezbaterea ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc” că performanța nu ar trebui să se reducă doar la recompense și sancțiuni.

Invitat la dezbaterea online ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC Media Group, Adrian Gheorghe, președintele CNAS, consideră că trebuie făcute ”îmbunătățiri importante” privind traseul pe care îl are de parcurs un pacient cu cancer de la diagnostic la tratament. Iar aceste îmbunătățiri trebuie realizate ”numai printr-un cadru colaborativ și asumat”.

”M-aș referi la două aspecte, ele sunt legate. Unul ține de perspectiva pacientului, a celui care traversează traseul, iar celălalt ține de partea de normare. (...) Cred că este foarte oportun pentru noi în punctul ăsta, să gândim modul în care se fac aceste îmbunătățiri și să gândim mai puțin în termeni de ceea ce ar trebui să se întâmple în x zile, săptămâni, zile în punctul diferitelor etape și să ajungem acolo odată ce am definit unde trebuie să ajungem.

Pentru că în Marea Britanie există experiența țintelor, în termeni de liste de așteptare, la mai multe niveluri, nu doar UPU, dar și liste de așteptare pentru intervenții elective și această practică a penalizării furnizorilor de servicii medicale în cazul nerespectării țintelor de timp, are rezultate pe termen scurt, cel mult mediu. După câțiva ani s-a observat foarte clar - după 2, 3, maxim 4 ani - intervin mecanisme de adaptare și ulterior țintele nu mai funcționează. Ele trebuie ajustate, suplimentate cu alte mecanisme ș.a.m.d. Cred că trebuie să avem foarte clar în vedere această dinamică evolutivă a normării traseului pacientului în sensul că putem pe hârtie să creionăm un mecanism care are sens, e fezabil, însă nimic nu dăinuiește o veșnicie”, afirmă președintele CNAS.

Acesta a ținut să sublinieze că performanța nu înseamnă doar bifarea unor ”căsuțe”, primirea de recompense și aplicarea de sancțiuni.

”Presupunând că efectele pozitive sunt cele care sunt atinse, noi trebuie să investim de fapt nu doar în creionarea acestui traseu în sensul scurtării lui, dar în mecanismele adaptative pe care cu siguranță vom avea nevoie foarte curând după implementarea oricărei măsuri. Acest aspect mă îngrijorează pe mine mai mult în acest punct, faptul că mecanisme coerente de adaptare, de ajustare din mers în mod coerent a deciziilor de politică publică nu prea avem în acest moment. Aceste mecanisme adaptative. Și asta se leagă și de discuția despre performanță. (...) Ceva ce mi se pare foarte relevant, dar despre care nu se prea vorbește în momentul acesta și anume: performanța e văzută mai degrabă ca pe un culoar către recompense și sancțiuni. 

Practic, ai niște obiective, definești performanța pe baza unor obiective și dacă îndeplinești criteriile, sub o formă sau alta vei primi un bonus financiar, de recunoaștere, merit, prestigiu, multe așa. Dacă nu-l îndeplinești, ori nu primești nimic, ori ești sancționat pentru că nu contribui suficient. Ori nu doar despre asta este performanța. Performanța este despre cum sistemul îi ajută pe cei care nu îndeplinesc obiectivele să se miște treptat în continuare. Performanța este o călătorie continuă care nu se oprește în momentul în care ai bifat căsuțele.

(...) Putem pune orice ținte dorim unui spital, unei clinici - să proceseze anumite diagnostice într-un anumit interval de timp - dacă nu se creează în paralel și mecanisme robuste ca respectivele unități sanitare să fie ajutate să ajungă acolo cu resursele disponibile, atunci disucția despre performanță poate fi doar aproximativă; aici avem foarte mult de lucru”, a subliniat Adrian Gheorghe.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel