Alcooltest: cum poți să ai rezultat pozitiv deși nu ai consumat alcool. Cristian Paparau: Să solicitați recoltare de sânge

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Alcooltest - FOTO: Freepik @New Africa
Alcooltest - FOTO: Freepik @New Africa

Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când ești șofer.

Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool? Există câteva motive posibile pentru care un test de alcoolemie ar putea arăta un rezultat pozitiv în absența consumului de alcool.

Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool

Alcoolul din apa de gură poate influența rezultatul unui test de alcoolemie, în special un test de alcoolemie cu etilotest. Deși conținutul de alcool din apa de gură este de obicei mic, în majoritatea cazurilor acesta nu ar trebui să fie suficient pentru a duce la o citire pozitivă a alcoolemiei.

Majoritatea apelor de gură comerciale conțin alcool etilic în concentrații relativ mici, de obicei sub 27%. Cu toate acestea, în cazul unor produse mai concentrate, cum ar fi anumite dezinfectante bucale sau soluții de igienizare, conținutul de alcool poate fi mai mare și poate afecta rezultatele testului.

”După ce folosești apă de gură (care conține și alcool) ar fi bine să nu conduci în următoarele 25-30 de minute. Cel mai probabil, rezultatul etilotestului va fi pozitiv”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, pe pagina sa de Facebook. 

Alcoolul din apa de gură este susceptibil să se evapore din cavitatea bucală într-un timp relativ scurt, de obicei în câteva minute. Acesta nu ar trebui să persiste suficient de mult pentru a influența semnificativ rezultatele unui test de alcoolemie efectuat la ceva timp după utilizarea apei de gură.

Vezi și: Radioscopia cu bariu, tehnică medicală învechită. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Este considerată de nivelul comunei primitive

Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce alte alimente pot indica un test pozitiv.

”Pe lângă ceea ce am spus, cred că și bombonele care conțin alcool pot da un rezultat pozitiv pe alcooltest dacă examinarea se efectuează la scurt timp de la consum (până în 30 de minute).

Șoferii care știu că au consumat doar astfel de produse, ar fi bine să solicite determinarea alcoolemiei, respectiv prin recoltarea de sânge și analizare gazcromatigrafică”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Alcoolul poate fi prezent în unele alimente și băuturi, fie din procesul de gătire, fermentație sau stocare. De exemplu, vinul și berea sunt băuturi alcoolice clare, dar pot fi folosite și în rețete culinare.

Vezi și: Semnele de alarmă că ai o tumoră. Cum știi că ai cancer în faza de început

De asemenea, există produse precum sosurile de gătit sau deserturile care conțin cantități mici de alcool. Dacă ai consumat astfel de alimente sau băuturi înainte de a fi supus unui test de alcoolemie, acest lucru poate afecta rezultatul testului, deși nu ai băut alcool în mod obișnuit.

Anumite medicamente sau produse medicinale pot provoca un rezultat pozitiv la un test de alcoolemie. Este important să informezi medicul sau polițistul care efectuează testul despre orice medicamente sau suplimente pe care le-ai luat recent.

Pentru a evita situațiile neplăcute legate de rezultatele pozitive ale testelor de alcoolemie, este important să ai grijă la ceea ce consumi înainte de a conduce și să fii sincer cu autoritățile dacă ai consumat recent medicamente sau produse care conțin alcool. 

Vezi și: De ce este dificil să te lași de fumat. Ce se întâmplă cu inima când fumezi. Ignacio Suarez: Cauza principală a bolilor asociate fumatului sunt toxinele din fumul de țigară!

Cât timp rămâne alcoolul în sânge

Alcoolul rămâne în sistemul unei persoane pentru o anumită perioadă de timp, chiar și după ce nu mai simți efectele sale. Acest interval poate varia în funcție de metabolismul individual și de cantitatea de alcool consumată. Dacă ai consumat alcool în orele sau zilele anterioare testului, acesta poate fi detectat în sânge sau în respirație, ceea ce poate duce la un rezultat pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel