Alcoolul, efect devastator la adolescenți. Ce distrugeri le provoacă în creier

Angela Sabău |
Data publicării:
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay

Se crede, în general, că un consum moderat de alcool nu ar face rău nimănui. Totuși, în unele situații, alcoolul nu ar trebui consumat deloc. Cercetătorii au analizat ce efecte are asupra adolescenților, gravidelor sau asupra vârstnicilor.

Dacă ar fi să ne luăm doar după reclame, ar putea părea că alcoolul - o bere sau un pahar de vin, o băutură de lichior de foc sau un cocktail sofisticat - ar fi doar ca o modalitate de a aduce oamenii împreună și de a-i face fericiți. „Consumați alcool în mod responsabil”, spun anunțurile, fără a explica vreodată „costul” pe care îl presupune consumul frecvent sau excesiv de alcool, în special în anumite etape ale vieții. 
Deoarece alcoolul nu ne îmbată doar, ne afectează judecata și ne rănește ficatul: poate avea multe alte efecte negative asupra corpului nostru - inclusiv efecte asupra creierului, notează health.harvard.edu.

Trei perioade critice

Într-un editorial recent publicat în The BMJ, trei oameni de știință au subliniat că există trei perioade în viață când creierul trece prin schimbări majore și este deosebit de vulnerabil la efectele alcoolului. Două dintre aceste perioade sunt la începutul și sfârșitul vieții. Atunci când femeile însărcinate beau alcool, acesta poate afecta creierul fătului în curs de dezvoltare, ducând la probleme fizice, dizabilități de învățare și probleme de comportament. Când persoanele cu vârsta peste 65 de ani consumă alcool, acesta poate agrava scăderea funcției creierului care se întâmplă în timpul îmbătrânirii.
A treia perioadă este adolescența. În acei ani de tranziție între copilărie și maturitate, creierul crește și se schimbă în multe moduri importante, care sunt cruciale pentru ca această tranziție să aibă succes. Când adolescenții și adulții tineri consumă alcool, acesta poate interfera cu acel proces de dezvoltare a creierului în moduri care le afectează restul vieții.

Consumul de alcool la adolescenți și adulți tineri

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), alcoolul este substanța cea mai frecvent utilizată în rândul tinerilor din SUA. Deși ratele consumului de alcool și consumului excesiv de alcool au scăzut în ultimele decenii, sondajele naționale arată că, în rândul tinerilor și al adulților tineri, unul din cinci au raportat consumul de alcool în ultimele 30 de zile, iar unul din 10 raportează consumul excesiv de alcool. Sondajul pentru comportamentul riscului pentru tineri din 2019 a constatat că mai mult de un sfert dintre elevii de liceu au băut alcool în 30 de zile înainte de a participa la sondaj, iar unul din șapte au raportat consumul excesiv de alcool în aceeași perioadă de timp.
Este o mulțime de tineri care ar putea suferi schimbări n creier - și în viață - pentru totdeauna.

Iată ce pot și ar trebui să facă părinții adolescenților:
Discutați cu adolescenții despre alcool și efectele sale - toate.
Stabiliți reguli stricte despre consumul de alcool și consecințe dacă aceste reguli sunt încălcate. Da, este normal ca adolescenții să experimenteze, dar dacă vă îngăduiți să mergeți la petreceri cu alcool, să beți excesiv sau să conduceți în timp ce beți, ar putea să distrugă viața copilului - sau să-i pună capăt.
Încercați să-i cunoașteți pe părinții prietenilor adolescentului dvs. și lucrați pentru a avea o responsabilitate comună cu ei pentru a păstra pe toată lumea în siguranță.
Fiți un exemplu pozitiv. Consumați alcool în mod responsabil, așa cum încurajează aceste reclame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel