Alcoolul provoacă modificări ale creierului și reduce flexibilitatea cognitivă: Devin incapabili să se adapteze la mediul înconjurător

Alcoolul - Foto: Freepik @wirestock
Alcoolul - Foto: Freepik @wirestock

Consumul abuziv de alcool și substanțe provoacă modificări ale creierului, reducând "flexibilitatea cognitivă".

Relația dintre creier și anumite substanțe care creează dependență nu este încă pe deplin înțeleasă, dar cercetătorii caută să înțeleagă complexitatea și căile neuronale unice afectate.

Un studiu recent a examinat modul în care cocaina și alcoolul afectează anumite căi specifice din creier, iar cercetătorii au descoperit că alcoolul și cocaina inhibă probabil anumite căi din creier, afectând capacitatea de adaptare la schimbările de circumstanțe.

Abuzul de substanțe afectează "flexibilitatea cognitivă"


Oamenii au capacitatea de a-și adapta gândirea pentru a-și schimba comportamentul. Un termen pentru aceasta este flexibilitatea cognitivă.

Potrivit autorilor studiului, flexibilitatea cognitivă le permite oamenilor să își adapteze acțiunile în funcție de mediul în care se află pentru a obține rezultate favorabile.

"Flexibilitatea cognitivă este un fenomen complex care se referă, de obicei, la capacitatea de a-și schimba concentrarea mentală și de a se adapta la noi obstacole, obiective și modele.

A fi capabil să gândești și să acționezi eficient ca răspuns la schimbările de stimuli, medii și surprize semnifică un nivel sănătos de flexibilitate cognitivă.

Flexibilitatea cognitivă este importantă deoarece mediul nostru se schimbă rapid, iar atunci când tiparele noastre de gândire rămân rigide și fixe, devenim incapabili să ne adaptăm la mediul înconjurător", a declarat autorul studiului, Ben Spielberg, pentru Medical News Today.

Autorii studiului actual notează că utilizarea anumitor droguri și a alcoolului a fost legată de reducerea flexibilității cognitive.

Autorul studiului, Dr. Jun Wang, de la Facultatea de Medicină a Universității Texas A&M, a declarat că acest studiu a urmărit "să exploreze de ce consumul de substanțe care creează dependență reduce flexibilitatea cognitivă".

Cum afectează cocaina și alcoolul cogniția

Acest studiu a utilizat șoareci și șobolani pentru a examina influența cocainei și a alcoolului asupra flexibilității cognitive și apoi pentru a analiza mecanismele de bază implicate.

Pentru a testa flexibilitatea cognitivă, cercetătorii au folosit sarcini de învățare prin inversare. Aceasta implică sarcini în care rezultatele și acțiunile sunt inversate față de ceea ce au fost înainte.

În rândul șobolanilor și șoarecilor expuși la cocaină, aceștia au constatat deficiențe în ceea ce privește flexibilitatea cognitivă.

Analizând căile cerebrale afectate de cocaină, au descoperit că aceasta contribuie la inhibarea unor neuroni specifici numiți interneuronii colinergici striatali (CIN).

Cercetătorii știau că expunerea continuă la substanțe care creează dependență face ca activitatea neuronilor spinoși medii cu cale directă (dMSN) să fie mai puternică, dar au descoperit că expunerea la cocaină pare să întărească semnalele inhibitorii de la neuronii spinoși medii cu cale directă (dMSN) către interneuronii colinergici striatali (CIN). Cercetările lor susțin, de asemenea, că alcoolul are o influență similară.

Autorii studiului au constatat, de asemenea, că expunerea la cocaină a redus CINs către o zonă a creierului numită striatum dorsomedial (DMS). Această zonă a creierului este esențială pentru flexibilitatea cognitivă.

Datele oferă o perspectivă asupra unora dintre mecanismele potențiale din spatele motivelor pentru care substanțele care creează dependență inhibă flexibilitatea cognitivă. Descoperirea acestor mecanisme poate fi utilă în dezvoltarea de terapii pentru tratarea tulburărilor legate de consumul de substanțe.

"Mecanismele care stau la baza reducerii flexibilității cognitive induse de întărire nu sunt clare. Această cercetare a constatat că activarea dMSN prin consumul de substanțe reduce funcția CIN, reducând flexibilitatea prin intermediul unei proiecții colaterale de la dMSN la CIN. Cu alte cuvinte, dMSN- către creierul mijlociu mediază întărirea, în timp ce dMSN- către CIN reduce flexibilitatea cognitivă", a spus Dr. Wang.

Spielberg a remarcat că, în timp ce abuzul de substanțe "este legat de impulsivitate în stadiile inițiale (de exemplu, înainte de apariția dependenței fiziologice), creierul trece la un model compulsiv odată ce persoana devine dependentă de droguri".

"În acest studiu, vedem cum are loc o parte din această trecere de la impulsivitate la compulsivitate - neuronii trimit semnale pentru a elibera niveluri ridicate de dopamină, care apoi inhibă alte structuri profunde care impun flexibilitatea cognitivă. Pe măsură ce acest ciclu de abuz comportamental continuă, structurile continuă să inhibe flexibilitatea cognitivă, ducând astfel la o buclă de feedback negativ", a adăugat Spielberg.

Principala limitare a acestui studiu este faptul că cercetătorii au efectuat studiul pe rozătoare, ceea ce nu se poate transpune imediat în munca cu oamenii.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care alcoolul și cocaina influențează căile din creierul uman. De exemplu, nu este clar ce niveluri de consum de alcool sau cocaină afectează flexibilitatea cognitivă.

"Această lucrare dezvăluie un circuit înnăscut care mediază flexibilitatea cognitivă indusă de întărire. Dar nu am explorat la ce niveluri de consum de alcool sau cocaină va reduce flexibilitatea cognitivă. În general, se crede că tulburarea de consum de alcool sau cocaină, care este definită ca fiind consumul compulsiv de alcool sau cocaină în ciuda secvenței negative, va induce modificări persistente la nivelul transmiterii dMSN la CIN și, prin urmare, va reduce funcția CIN și, în consecință, flexibilitatea cognitivă", a mai spus Dr. Wang.

Tratament pentru dependență

Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase privind impactul substanțelor care creează dependență.

Persoanele care trăiesc cu dependența sau abuzul de substanțe pot căuta ajutor din mai multe resurse pentru a reduce efectele potențial dăunătoare ale dependenței.

Tratamentul dependenței poate implica gestionarea pe termen lung și învățarea de noi comportamente care sfidează vechile obiceiuri.

Anumite medicamente pot ajuta uneori cu simptomele de sevraj și îi ajută pe oameni să se obișnuiască să trăiască fără o anumită substanță.

Persoanele care caută ajutor în cazul dependențelor pot beneficia, de asemenea, de o terapie care le ajută să-și schimbe modul de gândire și acțiunile.

"Odată ce cineva s-a detoxificat medical de la substanțe, standardul actual de îngrijire implică un program de tratament bazat pe comunitate, cum ar fi un program de spitalizare parțială sau un program intensiv de ambulatoriu.

Este important de reținut că multe persoane cu tulburări de abuz de substanțe suferă, de asemenea, de un diagnostic suplimentar de sănătate mintală subiacent, care trebuie abordat în cadrul tratamentului. Aceste diagnostice sunt, de obicei, o combinație de PTSD, depresie, anxietate, ADHD și tulburare bipolară", a mai spus Spielberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel