Alergiile și stresul. Cum se amplifică reciproc

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Alergiile severe
Alergiile severe

Alergiile sunt mai frecvente primăvara, atunci când încep să înflorească pomii. Se pare că polenul sau praful de fân este perceput de către sistemul imunitar ca un factor periculos, ceea ce determină reacția alergică. Stresul, însă, le poate amplifica.

Alergiile de primăvară reprezintă o problemă stresantă. Lăcrimează ochii, curge nasul, apare tusea, strănutul sau durerea în gât și aceste simptome pot afecta viața de zi cu zi.  

„Consecința cea mai importantă este o calitate redusă a vieții, ceea ce poate duce în mod natural la stres asupra pacienților și a familiilor acestora”, spune dr. Ahmad Sedaghat, specialist ORL, la Harvard-affiliated Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Însă influența merge în ambele sensuri: nu numai că alergiile pot provoca stres, dar stresul poate face alergiile mai rău.

Ce sunt reacțiile alergice

Apariția alergiei este rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv - care reacționează împotriva substanțelor străine inofensive, cum ar fi polenul sau praful de fân, ca și cum ar fi o amenințare periculoasă. Substanțele care provoacă alergii se numesc alergeni.

Dacă aveți alergii, când respirați în particule mici de polen sau alți alergeni, celulele sistemului imunitar din substanțele chimice de eliberare a nasului declanșează simptomele alergiei și recrutează mai multe celule ale sistemului imunitar pentru a lupta. Cu cât e mai mare lupta pe care o dă sistemul imunitar, cu atât te vei simți mai rău.

Stresul și alergiile

Senzația de stres, indiferent de motiv, poate afecta, de asemenea, alergiile. Unul din efecte este psihologic. Stresul amplifică reacția noastră emoțională la orice simptome pe care le avem. Dr. Sedaghat spune că stresul poate intensifica felul în care simțiți simptomele alergiei. Atunci cand oamenii sunt sub stres, ei pot simți că nimic nu merge bine, inclusiv sănătatea lor, explica Dr. Sedaghat.

Celălalt efect al stresului în alergiil este de ordin fizic. „Stresul poate face raspunsul alergic mai rau”, spune dr. Sedaghat. „Nu știm exact de ce, dar credem ca hormonii de stres pot amplifica răspunsul deja exagerat al sistemul imunitar la alergeni. Cu alte cuvinte, dacă vă simțiți stresați din orice motiv, vă puteți confrunta cu simptome alergice mai grave decât de obicei.

De ce are stresul un efect fizic atât de intens?

Răspunsul la stres este calea organismului de a ne menține în siguranță. Când creierul simte pericolul, acesta alertează glandele suprarenale pentru a elibera hormoni de stres. Acestea determină inima să bată puteric, tensiunea arterială să crească și vasele de sânge să se strângă pentru a trimite mai mult sânge la creier și la mușchi.

Stresul face ca respirația să se accelereze pentru a obține oxigen la nivelul muschilor și trimite grăsimi și zahar în sânge pentru a impulsiona energia.

Răspunsul la stres este util pe termen scurt; vă permite să treceți printr-o situație dificilă. Dar, dacă declanșați răspunsul la stres în mod repetat, în timp, acesta poate contribui la depresie, anxietate, tensiune arterială crescută, diabet, boli de inimă, arsuri la stomac și multe alte probleme de sănătate - inclusiv alergii amplificate.

Ce trebuie să faceți cu privire la alergii

Tratamentul cu alergie implică în mod obișnuit utilizarea unui pulverizator nazal de tip corticosteroid. Spray-urile ajută la oprirea fluxului de substanțe chimice inflamatorii care declanșează simptomele alergiei. Simptomele ar trebui să înceapă să se îmbunătățească cu o săptămână de utilizare zilnică, dar ar putea dura trei săptămâni înainte ca pulverizatoarele să arate beneficii complete.

Un alt tip comun de medicamente pentru alergii este un antihistaminic. Acesta contracareaza efectele histaminei, o substanță chimică implicată în reacții alergice Dar unele antihistaminice - cum ar fi difenhidramina (Benadryl) - pot provoca somnolență și pot crește riscul de cădere.

Dr. Sedaghat spune că cele mai sigure opțiuni antihistaminice pentru adulții în vârstă sunt spray-urile antihistaminice cu prscripție de la medic, care pot ajuta la prevenirea simptomelor, reducând în același timp somnolența.

Alte metode de combaterea alergiilor

Gestionarea alergiei ar trebui să includă și strategii pentru evitarea expunerii la polen. Aceasta poate include menținerea ferestrelor închise, purtarea unei măști pentru munca în curte, evitarea ieșirii în exterior atunci când nivelurile de polen sunt ridicate și curățarea conductelor de aer condiționat și a filtrelor. „Când reduceți nivelul stresului și stresul psihologic, veți simți că calitatea vieții sa îmbunătățit dincolo de simpla tratare a alergiilor”, spune dr. Sedaghat.

Nu este clar dacă reducerea stresului poate reduce direct simptomele alergiei fizice, dar se pare că există o conexiune minte-corp atunci când vine vorba de boli inflamatorii.

Deci, dacă reduceți stresul, ne-am aștepta ca nivelurile de hormon de stres să se reducă și suprasolicitarea alergică, de asemenea, să coboare și ea”, mai spune dr. Sedaghat.

Articolul integral poate fi citit AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel