Boala celiacă, intoleranța la gluten. Semnele la care să fii ATENT. Stănescu Pop: Grijă când te dai cu RUJ. Un NECAZ al întregului organism
Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.
Descoperă legătura complexă dintre factorii de mediu, precum detergenții și microplasticele, și creșterea riscului de alergii alimentare.
La Congresul privind alergiile, Dr. Virginie Doyen, pneumolog la Spitalul Universitar Namur din Namur, a discutat despre legătura potențială dintre "iritanții" de mediu precum detergenții și microplasticele și alergiile alimentare. Ea a subliniat faptul că au fost efectuate puține studii pe această temă, iar mecanismele implicate sunt progresive și complexe datorită factorilor predispozanți multipli, inclusiv factorii genetici, epigenetici, interni și externi de mediu.
Obiceiurile alimentare pot crește riscul de alergii alimentare, aditivii, conservanții, zaharurile, grăsimile și acizii grași cu lanț scăzut având legătură cu un risc crescut. În schimb, o dietă mediteraneană în timpul alăptării și al sarcinii și o dietă bogată în fructe și legume în timpul copilăriei pot reduce riscul.
O ipoteză sugerează că lipsa consumului de fibre alimentare ar putea stimula degradarea mucusului intestinal prin intermediul microbiomului, care joacă un rol crucial în limitarea expunerii la antigeni și menținerea toleranței imune. Mucusul este bogat în glicoproteine, carbohidrați, peptide antimicrobiene și IgA, care pot fi degradate prin dietă.
În plus, ingerarea unor cantități mari de produse finale de glicare avansată, cum ar fi alimentele ultraprocesate, poate altera bariera intestinală. Cercetătorii au arătat că expunerea culturilor de celule epiteliale sau a celulelor mononucleare din sângele periferic (PBMC) la aceste produse finale duce la o alterare a joncțiunilor strânse, permițând alergenilor și altor iritanți să treacă prin barieră. În plus, expunerea la aceste produse finite crește producția de citokine proinflamatorii de tip Th2 și semnalele de alarmă interleukina (IL)-25 și IL-33, care direcționează răspunsul imun de tip Th2.
Alergiile alimentare rezultă adesea din disbioză și un microbiom mai puțin divers, ceea ce duce la fragilitatea barierei intestinale. O barieră defectuoasă datorată unei mutații genetice în filaggrin este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de alergie la arahide, o relație bidirecțională.

Foto: Freepik
Agenții chimici și polenul pot afecta indirect simptomele alergiilor alimentare la pacienții sensibilizați, potrivit Medscape. Emulsificatorii, precum lecitina, carboximetilceluloza, sorbitolul, monostearatul și polisorbat 80, pot îngroșa mucusul intestinal, limitând interacțiunile dintre epiteliu și flora intestinală.
Această perturbare duce la o modificare a microbiotei, determinând bacteriile să exprime mai multe molecule proinflamatorii. Această activare a proceselor inflamatorii a fost asociată cu inflamația cronică din tractul digestiv.
Detergenții, cum ar fi reziduurile din detergenții pentru mașini de spălat vase și produsele de clătire, pot modifica bariera epitelială, ducând la supraexprimarea genelor de răspuns imun și la procese inflamatorii.
Detergentul dodecil sulfat de sodiu, prezent în pasta de dinți, scade integritatea barierei epiteliale, favorizând eozinofilia, inflamația de tip limfocite CD4 și remodelarea epiteliului intestinal. Această barieră alterată poate favoriza pătrunderea substanțelor iritante, a bacteriilor sau a alergenilor.
Microplasticele, particule insolubile < 5 mm, pot penetra țesuturile la nivel cutanat și respirator, dar la nivel intestinal induc disbioza, reduc producția de mucus și alterează funcția barierei intestinale.
Poluarea și schimbările climatice provoacă o creștere a alergiilor respiratorii din cauza creșterii activității proteazei în polen. Un studiu internațional a constatat că actinidina, un alergen din kiwi, provoacă o ruptură a joncțiunilor strânse și o permeabilitate intestinală crescută. Alergiile alimentare sunt asociate cu o alterare a barierei epiteliale digestive, iar anumiți iritanți ar putea contribui la acest fenomen, făcându-ne mai predispuși la reacții inflamatorii și răspunsuri imune inadecvate.
Pentru a preveni și trata alergiile alimentare, ar putea fi luate în considerare acțiuni comune, inclusiv tratamente antialarminice, în special anti-TSLP, care blochează cascada de reacții la nivel epitelial în astmul sever. Modificarea microbiotei pentru a acționa asupra mucusului și limitarea cantității de produse toxice utilizate, fără a se abține complet de la acestea, poate fi o cale de urmat.
Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.
Alergia bizară pe care o poți face chiar în propria casă poate fi declanșată de un lucru absolut banal.
Adevărul despre ceai. Există un pericol despre care sigur nu știai. Cum îl poți evita.
Adda a pus lista completă a simptomelor pe care le-a avut din cauza Boreliozei și Bartonellei.
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Intoleranța la histamină - ce este, care sunt simptomele și care sunt alimentele care trebuie evitate.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
De ce ești alergic - cauzele alergiilor, simptome, tratament, prevenție.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc.
Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.