ALERTĂ: 2 persoane, una din Brașov și una din Vaslui, repatriate ieri din Africa de Sud, sunt POZITIVE COVID-19. Raed Arafat: „Au făcut testul pe aeroport”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronavă Tarom, zbor de zi. Foto: Facebook
Aeronavă Tarom, zbor de zi. Foto: Facebook

Ministrul Sănătății a confirmat că în afară de sportivul din Baia Mare care este pozitiv, din lotul de 46 de români repatriați ieri din Africa de Sud alți doi, ambii testați la București la aterizare, sunt pozitivi la testul COVID-19. Raed Arafat subliniază însă că aceștia au fost doar testați pe aeroport, dar rezultatul testelor a ieșit abia azi dimineață. 

Doua persoane care s-au întors ieri cu aeronava Tarom trimisă de autoritățile române ca să repatrieze cetățenii blocați în Africa de Sud, sunt pozitive la testul COVID-19. Una este o femeie din Brașov și a doua persoană este un bărbat din Vaslui, ambii carantinați la ei acasă. 

„Este vorba de două persoane care au fost ieri depistate pozitiv pe aeroportul Otopeni. Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contacților direcți”, a anunțat Ministerul Sănătății. 

Secretarul de stat Raed Arafat a reacționat, însă, imediat, subliniind că cei doi români pozitivi nu „au fost depistați pozitiv pe aeroport”, ci că „acolo li s-au recoltat probe, iar rezultatul a venit azi-dimineață”. 

Ș probele recoltate din nou de la aceste două persoane au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se afla dacă aceștia sunt infectați cu tulpina mutantă Omicron de coronavirus sau nu. 

Reamintim că Ministerul Sănătății a anunțat, în urmă cu o jumătate de oră, că din cei 29 de sportivi repatriați  din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, și au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP, unul este pozitiv. 

„Unul dintre sportivi a fost depistat pozitiv și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic. Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară "Cantacuzino" București”, arăta, oficial, Ministerul Sănătății. 

Deocamdată nu se știe cu ce tulpină de coronavirus este infectat respectivul sportiv, dacă este Omicron sau varianta Delta, iar rezultatele vor veni cel mai probabil joi. 

Inițial, cei 46 de români și 24 de cetățeni străini, repatriați marți din Africa de Sud, cu o aeronavă a Tarom, și care au aterizat la Baza 90 Aeriană, au ieșit negativ la testul COVID făcut pe aeroport, după cum anunța șeful DSU, Raed Arafat. 

Cetățenii români repatriați erau din Baia Mare, Bucureşti, Ilfov, Călărași, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Dolj și Vaslui. Sportivii din  Baia Mare au fost transferați imediat după aterizare într-o altă aeronavă Tarom, care i-a dus în orașul natal, unde au intrat, toți, în carantină. 

România, la fel care alte state din UE, a interzis cetățenilor din 8 stare din Africa – Malawi, Botswana, eSwatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe – să intre pe teritoriul ei. Luni, însă, autoritățile române au trimis în Africa de Sud un avion al Tarom special pentru repatrierea unor cetățeni care nu se mai puteau întoarce în țară, printre care se număra și sportivul care a fost depistat acum ca fiind pozitiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel