ALERTĂ: Al treilea medicament pentru hipertensiune, retras. Losartan, contaminare cancerigenă

Dana Lascu |
Data publicării:
Doze mari din antiinflamatoare comune cresc riscul de infarct miocardic
Doze mari din antiinflamatoare comune cresc riscul de infarct miocardic

Agenția americană care reglementează medicamentele - FDA - a emis, în urmă cu câteva minute, o nouă alertă pentru retragerea voluntară a celui de-al treilea medicament pentru hipertensiune în care s-au găsit impurități cancerigene, după Valsartan. Este vorba de Losartan Potassium Hydrochlorothiazide de 100mg/25mg, al Sandoz Inc., care este produs de Lek Pharmaceuticals dd, Ljubljana, Slovenia. 

În alerta FDA se arată că „Sandoz Inc. retrage de pe piață, în mod voluntar, un lot de comprimate de Losartan Potassium and Hydrochlorothiazide de 100 mg / 25 mg. Acest produs este rechemat din cauza cantității de impurități de N-nitrozodiethylamine (NDEA) conținută în Losartan". Contaminarea cu substanța cancerigenă este vina aceluiași producător chinez, ca și în cazul Valsartanului de acum trei luni, sau al recentului Irbesartan, retars săptămâna trecută - Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd.

Respectivul lot e produs în Slovenia

Produsul Losartan Potassium and Hydrochlorothiazide este realizat de Lek Pharmaceuticals dd, Ljubljana, Slovenia. Această impuritate, care este o substanță care apare în mod natural în anumite alimente, apă potabilă, poluarea aerului și procesele industriale, a fost clasificată drept un agent cancerigen uman, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC). Până în prezent, Sandoz Inc. nu a primit rapoarte privind evenimentele adverse legate de acest lot. ", se arată în comunicatul FDA.

Tablete Losartan Hidroclorotiazidă de Potasiu sunt indicate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Medicamentul poate fi utilizat singur sau în asociere cu alți agenți antihipertensivi.

Ce lot retrag

Produsul poate fi identificat ca Losartan Potassium and Hydrochlorothiazide, comprimate 100 mg / 25 mg în flacoane de plastic a câte 1.000 de bucăți, NDC 0781-5207-10, Lot nr. JB8912; Exp. Data 06/2020.

„Acest produs a fost distribuit la nivel național distribuitorilor din SUA. Produsul afectat nu a fost distribuit înainte de 8 octombrie 2018", se arată în alerta FDA.

Agenția americană mai notează și că „Sandoz Inc. notifică distribuitorii prin poștă electronică și pacienți prin această notificare publică. Distribuitorii și comercianții cu amănuntul care au un produs care este retras ar trebui să oprească imediat distribuirea lotului identificat mai sus, să pună în carantină orice cantitate rămasă și să returneze produsul rechemat către distribuitorul său".

Pacienții, sfătuiți să nu-și riște viața întrerupând tratamentul fără acordul medicului

De asemenea, „pacienții ar trebui să contacteze farmacistul sau medicul care îi pot consilia cu privire la un tratament alternativ înainte de a-și returna medicamentele. Pacienții care utilizează Losartan Potasiu și Hidroclorotiazidă trebuie să continue să ia medicamentele până atunci, deoarece riscul de a-și agrava starea de sănătate poate fi mai mare dacă tratamentul este întrerupt imediat fără tratament alternativ. Pacienții trebuie să contacteze medicul sau furnizorul de asistență medicală dacă au prezentat orice probleme care ar putea fi legate de administrarea sau utilizarea Losartan Hidroclorotiazidă de potasiu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel