Alexandru Rafila, declarații șocante despre DSP-uri: „nu sunt în stare să gestioneze situația”

Angela Sabău |
Data publicării:
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Alexandru Rafila a vorbit într-o emisiune transmisă la B1TV despre direcțiile de sănătate publică și cât de eficiente sunt. El a făcut afirmații șocante, spunând că „nu sunt în stare să gestioneze la timp situația”, precum și că multe sunt conduse de persoane fără pregătire medicală.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat la B1 TV că direcțiile de sănătate publică (DSP) sunt, în multe cazuri, incapabile să gestioneze situația și că, multe dintre ele sunt conduse de persoane fără studii medicale. Aceasta, a spus el, este rezultatul „unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată”. 
El a fost întrebat de către moderatorul emisiunii dacă nu cumva direcțiile de sănătate publică sunt „mai degrabă de formă” în unele județe și că nu ar fi „acolo unde ar trebui să fie”. 
„Aveți dreptate. Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate. Probabil că realocarea de resurse umane din alte județe care nu sunt afectate – și sunt suficiente pe teritoriul României – sau sunt afectate foarte puțin, în cele opt județe care au probleme este o soluție care poate fi aplicabilă, alături de voluntariat, alte forme de participare, dar să știți că nu numai numărul persoanelor detașate este important, ci calitatea pregătirii lor profesionale și posibilitatea de a face efectiv treabă pe teren”, a spus el la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel