Alimentația proastă, țigările și alcoolul, SCUMPE pentru societate: Dacă 50% dintre fumători ar înlocui țigările, cazurile de infarct, AVC și BPOC ar scădea cu 20%

Alimentatia proasta, tigarile si alcoolul - Foto: Freepick @master1305
Alimentatia proasta, tigarile si alcoolul - Foto: Freepick @master1305

Alimentație nesănătoasă, țigările și alcoolul. Care sunt costurile de sănătate pentru societate? Medicii și economiștii spun că reducerea riscurilor poate reduce povara bolii și costurile de sănătate.

Mortalitatea și povara bolilor europenilor pot fi reduse dacă se iau măsuri adecvate doar în trei domenii - alimentația proastă, fumatul și abuzul de alcool. Datele statistice privind bolile legate de aceste obiceiuri proaste se vor schimba serios și mii de vieți pot fi prelungite doar prin schimbarea comportamentului consumatorilor.

Reducerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a cancerelor și a bolilor respiratorii și metabolice este posibilă prin intermediul unor politici și programe guvernamentale adecvate, care ar aduce economii de miliarde de euro la bugetele de sănătate din UE.

Medicii, economiștii și experții în sănătate publică și-au împărtășit opiniile pe tema "Reducerea factorilor de risc: Protecție mai mare la un cost mai mic" în cadrul evenimentului media internațional din cadrul Conferinței Internaționale "Fapte, controverse și dezbateri în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare" organizat de Arbilis.

"În realitatea de astăzi există mulți factori, cum ar fi fumatul, abuzul de alcool și alimentația proastă, care nu pot fi eliminați în totalitate, dar nivelurile de risc pot fi modificate astfel încât să se reducă efectele negative ale acestora asupra sănătății umane.

Nu vom fi niciodată perfecți în ceea ce privește comportamentele de risc. Dar putem gestiona riscurile dacă dispunem de suficiente informații despre reducerea efectelor nocive pentru întreaga societate", a declarat profesorul Borislav Georgiev, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Național de Cardiologie.

În Europa, 17% mortalitate e provocată de o alimentație proastă. Țările cu cele mai nesănătoase obiceiuri

"Aproape 14 mii de decese pot fi evitate în Slovacia dacă se pun în aplicare măsurile de prevenire corespunzătoare și dacă există un tratament adecvat. Țările aflate în fruntea acestei liste sunt Spania, Italia și Islanda și putem vedea că fac multe în ceea ce privește prevenirea bolilor.

Ceea ce au în comun aceste țări este, de asemenea, dieta mai sănătoasă - alimente cu un conținut mai mic de sare și zahăr, o dietă de tip mediteranean compusă în principal din pește și legume. Nu este cazul Slovaciei și Bulgariei", a declarat expertul în sănătate publică Martin Smatana, care are o vastă experiență profesională în sistemele și fondurile de sănătate din Anglia, Republica Cehă și Slovacia.

Potrivit datelor statistice, țările cu cele mai puțin sănătoase obiceiuri alimentare sunt Ungaria și Slovacia.

Bolile atribuite unei alimentații proaste provoacă 17% din decesele din Europa, după cum arată datele citate într-un raport special al GLOBSEC, întocmit în Slovacia.  

Această țară are unele dintre cele mai ridicate rate de decese și boli legate de alimentație dintre statele membre ale UE - 26% din totalul deceselor din Slovacia sunt atribuibile bolilor legate de obiceiurile alimentare proaste.

Obiceiurile alimentare mai bune ar putea fi încurajate dacă s-ar reduce grăsimile trans și dacă s-ar introduce o taxă de 30 % pe băuturile îndulcite cu zahăr și o subvenție de 10% pentru fructe și legume. Astfel de măsuri ar putea contribui la prevenirea a aproximativ 4.000 de decese în Slovacia în fiecare an, ceea ce poate aduce economii de 40 de milioane de euro în bugetul de sănătate anual.

Băuturile alcoolice - impozitare în funcție de conținutul de alcool

Alcoolul este considerat a doua cea mai frecventă cauză a deceselor care pot fi prevenite la nivel mondial. Politicile de succes pentru reducerea efectelor nocive legate de consumul de alcool ar include încurajarea unor înlocuitori mai puțin nocivi prin creșterea impozitării în funcție de conținutul de alcool și limitarea vânzării de alcool după anumite ore târzii din noapte.

De asemenea, este important să se ridice limita de vârstă pentru consumul de alcool la 21 de ani. Experții din Slovacia au recomandat ca această ultimă măsură să fie aplicată cu strictețe, deoarece Slovacia are una dintre cele mai ridicate rate atât a leziunilor cauzate de alcool, cât și a consumului total de alcool.

În Germania, femeile tinere au un comportament mai riscant în ceea ce privește abuzul de alcool.

80% din consumul total de alcool este reprezentat de bere și vin, iar nivelurile au rămas stabile de-a lungul anilor. Motivul este că alcoolul este insuficient reglementat și impozitat. Cele mai tinere și cele mai vârstnice grupe de vârstă depășesc limitele de risc legate de consumul de alcool a declarat economistul Alexander Hinz.

Acciza pe tutun, proporțională cu daunele 

În timp ce reducerea efectelor nocive ale alcoolului poate fi realizată în mare măsură prin consumul moderat de alcool, în cazul țigărilor se recomandă renunțarea totală la fumat. Dar, întrucât în realitate renunțarea la fumat se dovedește a fi dificilă, reducerea riscurilor asociate tutunului ar trebui să includă trecerea la alternative, a remarcat Hinz și a subliniat practica din Germania, unde produsul cu cel mai mare risc, țigările, este impozitat cu cele mai mari rate, iar ratele de impozitare pentru țigările electronice alternative sunt cele mai mici.

"Dacă doar jumătate dintre fumători ar înlocui țigările cu alternative cu efecte nocive reduse, atunci numărul cazurilor de infarct, accident vascular cerebral și BPOC în rândul germanilor de vârstă mijlocie ar scădea cu ¼", arată analiza PIVOT, Germania, prezentată de Alexander Hinz.

Rezultatele studiului arată că trecerea la produse cu risc redus se traduce printr-o creștere a numărului de ani de viață sănătoasă. Chiar dacă doar jumătate dintre fumători trec la o alternativă fără fum de țigară, calitatea vieții se îmbunătățește semnificativ la ambele grupe de vârstă, după cum arată studiul. Pentru grupul de populație cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani, povara bolii cauzată de toate cele patru boli scade cu până la 22%, iar în grupul de vârstă 45-64 de ani, calitatea vieții măsurată prin scăderea numărului de ani trăiți cu dizabilități a crescut cu până la 25%.

"Un sistem de reglementare orientat spre inovare poate contribui la reducerea riscurilor prin promovarea inovațiilor tehnologice ale produselor. Rezultatele arată clar că reglementarea în domeniul tutunului trebuie concepută astfel încât să încurajeze o mai mare concurență pentru a genera cele mai bune inovații de produs cu cel mai mare potențial de reducere a riscurilor", arată experiența lui Hinz în Germania.

15%-20% mai puțini pacienți internați dacă 50% dintre fumători își schimbă obiceiul prost

Fumatul de tutun este o cauză majoră de deces care poate fi prevenită și care ucide peste 8 milioane de persoane pe an. Este principalul motiv al sănătății precare, al absenteismului crescut la locul de muncă și al costurilor galopante cu asistența medicală. Fumatul crește de 2 până la 4 ori riscul de boală coronariană și de accident vascular cerebral și de 25 de ori riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Pe lângă daunele aduse sănătății, țigările implică costuri serioase de tratament pentru fondurile de sănătate publică.    

Beneficiile anuale pierdute pentru economia bulgară în 2019 legate de fumat s-au ridicat la 4,4 miliarde BGN sau 3,7% din PIB arată estimările economiștilor de la EKIP publicate într-un raport privind produsele din tutun încălzite și efectele lor asupra fondurilor de sănătate publică. Economiile în cheltuielile publice de sănătate (pentru spitalizări pentru 4 boli legate de fumat - infarct, accident vascular cerebral, cancer și BPOC, medicamente, zile de concediu medical plătite, beneficii pierdute, invaliditate) sunt calculate în diferitele scenarii analizate în studiu.

"Dacă jumătate dintre fumători trec la alternative cu efecte nocive reduse, numărul pacienților din spitale și al pacienților din ambulatoriu tratați pentru una dintre cele patru boli legate de fumat va scădea cu 186.000 de persoane. Aceasta reprezintă o reducere de aproximativ 15-20% a numărului de spitalizări pe an", a declarat unul dintre autorii raportului, macroeconomistul Arkadi Sharkov, care este membru al Consiliului consultativ al Asociației Medicale Bulgare și al Consiliului Public al "Indexului Spitalelor".

În acest scenariu, decesele cauzate de cancer, atac de cord, accident vascular cerebral și BPOC ar scădea cu 4.200. Costurile cu sănătatea s-ar reduce cu 50 de milioane BGN și s-ar economisi în total 4 miliarde BGN din cheltuielile cu asistența medicală și cu dizabilitățile. Economiștii estimează că, dacă 50% dintre fumători ar înlocui țigările cu produse din tutun necombustibil, acest lucru s-ar traduce prin 166 000 de zile de concediu medical plătite mai puțin, iar anii de viață ajustați în funcție de invaliditate pentru bolile studiate ar scădea cu 107.000.

"Mortalitatea care poate fi prevenită este un factor-cheie în economie. Efectele potențiale ale schimbării obiceiurilor de consum (trecerea la alternative mai puțin nocive) se ridică la o reducere de 1,8 miliarde BGN1 a efectelor negative sau la o scădere cu 41% a dimensiunii financiare a daunelor", a adăugat Arkadi Sharkov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel