Alimente care cresc absorbția fierului. CAFEAUA și PRODUSELE LACTATE au efect invers

Care sunt factorii care contribuie la absorbția fierului în organism? Ce alimente nu sunt recomandate în caz de anemie feriprivă?
Fierul este un mineral esențial în organism. Deficitul de fier cauzează anemie feriprivă, afecțiune care se manifestă prin oboseală, amețeli, paloarea pielii și lipsa energiei. Mai multe despre anemia feriprivă poți citi aici: Anemia feriprivă, ce este și cum o tratezi. SPANACUL, pe lista remediilor naturale
Rolul fierului în organism
Principala funcție a fierului în organism este de a transporta oxigenul la celulele din corp. Fierul intră în structura hemoglobinei și a mioglobinei. Hemoglobina se găsește în sânge, iar mioglobina este depozitată în mușchi. Astfel, fierul va interveni în procesele imune, în formarea de enzime și anticorpi și va contribui la funcționarea generală a organismului.
Uneori, persoanele care suferă de deficit de fier consumă alimente bogate în acest mineral și iau suplimente alimentare, dar nivelul de fier din sânge rămâne scăzut. Cauza acestui fenomen ar putea fi absorbția scăzută a fierului.
Fierul natural
Produsele care conțin în mod natural fier au o rată de absorbție mai mare decât suplimentele alimentare din farmacii sau magazinele naturiste. Carnea de porc, pui, vită și pește are un conținut crescut în fier, iar persoanele vegetariene își pot asigura aportul de fier în urma consumului de mazăre, fasole, năut, fructe uscate, spanac sau quinoa.
Vitamina C
Vitamina C are un rol esențial în absorbția fierului. Aceasta se găsește în mod normal în diverse alimente sau poate fi procurată din suplimentele alimentare. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără fructele citrice (lămâile, portocalele, grapefruitul), broccoli, spanacul, ardeiul, căpșunile și roșiile.
Vitamina A
Vitamina A contribuie și ea la absorbția fierului în organism. Morcovii, cartofii dulci, dovleacul, mango, spanacul și broccoli au un conținut crescut în Vitamina A.
Alimente care scad absorbția fierului
Există alimente care interferează cu absorbția fierului în organism, precum: cerealele integrale, nucile și alunele. De asemenea, cafeaua, ceaiul negru și alimentele bogate în calciu scad absorbția fierului și este recomandată limitarea acestor produse în cazul anemiei feriprive.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Gripa aviară, tarife și caniculă, impact mondial în economie și sănătate
Rogobete cere reformă reală în sănătate: Avem nevoie și de manageri competenți
Ce trebuie să știe pensionarii cu handicap despre contribuția la sănătate
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie
Alexandru Rogobete anunță primul program-pilot de integrare a asigurărilor private în spitalele publice
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Ce este antrax, infecția gravă pe care o poți lua din carne!
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Un fost ministru a făcut AVC în timpul unei emisiuni live. Cum recunoști semnele AVC-ului
Cine a făcut plângerea la Spitalul Floreasca. Huşanu (SANITAS), informații cheie: Vă spun sincer!
Un bărbat băut a furat o ambulanță din Spitalul Giurgiu
Kate Middleton, noi îngrijorări. Apariția Prințesei a stârnit panică
Șefii de secție și medicii, sancționați în cazul internărilor fictive
Noi reguli pentru spitalele publice: transparență, performanță și feedback de la pacienți
Guvernul aprobă măsuri majore pentru sănătate: vaccinarea anti-HPV extinsă și norme stricte anti-infecții
Știrile zilei în Sănătate și Farma: Luptă pentru piața medicamentelor
7 august 2025, zi de doliu național pentru Ion Iliescu. Ce se face într-o astfel de zi
Ambulanțele, coordonare teritorială. Rogobete: Nu se desființează
Toxiinfecție alimentară în masă la Vârtop. Plan Roșu de intervenție
Zeci de copii au ajuns de urgență la spital cu simptome severe de toxiinfecție alimentară.