Amprentele digitale și leucemia. Cum influențează amprentele dezvoltarea unor boli

Monika Baciu |
Data publicării:
amprentele - FOTO: Pexels@Juan_Pablo_Serrano_Arenas
amprentele - FOTO: Pexels@Juan_Pablo_Serrano_Arenas

Amprentele digitale diferă de la fiecare persoană în parte. Nici măcar gemenii nu au amprente identice.

Amprentele digitale au fost studiate de cercetători care au descoperit că forma acestora influențează genele responsabile de dezvoltarea membrelor și nu de cele care modelează pielea.

Amprentele rămân la fel toată viața

Amprentele nu se pot schimba niciodată, chiar dacă degetele sunt arse. Odată ce noul strat de piele se formează, amprentele își păstrează forma inițială. Acesta este un semn unic de identificare al tuturor persoanelor din lume, menționează cercetătorii în cel mai recent studiu.

„Oamenii se pot întreba de ce ne-am apucat să studiem amprentele digitale. Am început cercetările din pură curiozitate. Dar apoi am dovedit că tiparul amprentelor digitale este asociat cu genele pentru creșterea membrelor, care sunt critice pentru dezvoltarea fătului. Astfel, avem un alt exemplu clasic de pleiotropie, atunci când fenotipuri multiple interdependente între ele sunt afectate de aceleași gene”, spune Sijia Wang, genetician la Institutul de Nutriție și Sănătate din Shanghai, din cadrul Academiei Chineze de Științe, coautor senior al lucrării.

Vezi și: Alimentele dăunătoare pentru creier. Care alimente ucid inteligența

Amprentele, corelate cu lungimea degetului

Amprentele sunt corelate cu lungimea detetului. Potrivit studiului, persoanele cu amprente în formă de vârtej pe degetele mici de la mână, tind să aibă aceste degete mai lungi decât persoanele cu alte tipare digitale, această corelație fiind strâns legată de genele implicate în dezvoltarea mâinilor.

Legătura cu leucemia

Cercetătorii au scanat ADN-ul a peste 23.000 de persoane din diferite grupuri etnice și au constatat că cel puțin 43 de regiuni din genom sunt asociate cu modele de amprente digitale. Cea mai influentă dintre aceste regiuni pare că regleză expresia unei gene numite EVI1, care este cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea membrelor în stadiul embrionar.

Cercetări anterioare au sugerat că EVI1 este legată de riscul de leucemie, iar unele studii au observat că persoanele cu amprente mai aglomerate sunt mai predispuse la această boală, spune Wang.

„Multe tulburări genetice congenitale sunt corelate cu diferite modele dermatoglifice (cutele și ridurile individuale de pe mâini, palme, tălpi și degetele de la picioare), cum ar fi amprentele digitale”, spune el. Copiii cu sindrom Down, de exemplu, sunt mai predispuși să aibă o singură cută în palma mâinii lor. „Studiul nostru sugerează că aceste tipare ale pielii sunt afectate de gene cu rol crucial în dezvoltare, și oferă o bază solidă pentru a explica acest tip de pleiotropie”, a mai spus Wang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel