Analizele care îți arată dacă ai cancer. Fac parte din testele uzuale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
analizele care iti arata daca ai cancer - FOTO: Freepik
analizele care iti arata daca ai cancer - FOTO: Freepik

Analizele care îți arată dacă ai cancer fac parte din testele uzuale care ar trebui făcute anual. Valorile modificate ale unor analize de sânge pot indica faptul că suferi de cancer. Depistarea precoce face diferența între viață și moarte.

Analizele care îți arată dacă ai cancer pot oferi unele informații utile în ceea ce privește prezența sau riscul de a dezvolta cancer, dar nu poate furniza un diagnostic definitiv de cancer. Există mai multe tipuri de teste și markeri tumorali care pot fi verificați în sânge pentru a evalua starea de sănătate a unei persoane în ceea ce privește cancerul. 

Testele generale de sânge pot oferi indicii despre sănătatea generală a organismului. De exemplu, nivelurile anormale de hemoglobină sau globule roșii pot sugera anemie, care poate fi cauzată de unele tipuri de cancer. Nivelurile ridicate de calciu în sânge pot fi un semn al cancerului la sân sau al cancerului de prostată.

Vezi și: Rezistența la antibiotice. Sarafoleanu: Vor fi multe decese din cauza infecțiilor care nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Românii spun că antibioticele ucid virusuril

Unele cancere pot produce substanțe numite markeri tumorali, care pot fi detectate în sânge. Exemple de markeri tumorali includ antigenul carcinoembrionar (CEA) pentru cancerul colorectal, antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostată și antigenul cancerului ovarian (CA-125) pentru cancerul ovarian. Nivelurile ridicate ale acestor markeri pot indica prezența cancerului sau pot sugera o recidivă a acestuia.

Acesta este un tip relativ nou de test care detectează ADN sau ARN tumoral circulant în sânge. Acest test poate oferi informații despre mutațiile genetice specifice asociate cu cancerul și poate fi util în monitorizarea tratamentului și a evoluției bolii.

Este important de menționat că, deși aceste teste pot oferi informații utile, ele nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic de cancer. Diagnosticul de cancer se bazează de obicei pe examenele imagistice (cum ar fi scanările CT sau RMN), biopsiile și alte teste specifice pentru fiecare tip de cancer.

Vezi și: 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea. Ce se întâmplă dacă bei cafea în mod regulat

Ce analize se fac

Dacă furnizorul dumneavoastră de îngrijire medicală este îngrijorat că ați putea avea cancer, s-ar putea să aveți nevoie de mai multe teste pentru a fi sigur. De obicei, analizele de sânge pentru cancer fac parte din acest proces.

Mostrele prelevate pentru analizele de sânge pentru cancer sunt testate într-un laborator pentru a căuta semne de cancer. Când sunt văzute la microscop, mostrele pot arăta celulele de cancer reale. Alte analize de sânge ar putea identifica proteine sau alte substanțe produse de cancer. Analizele de sânge pot, de asemenea, să ofere informații despre cât de bine funcționează organele dumneavoastră.

În majoritatea cazurilor, analizele de sânge nu sunt utilizate singure pentru a diagnostica cancerul. Cu toate acestea, ele pot oferi indicii care pot duce echipa de îngrijire medicală să facă un diagnostic. Pentru majoritatea tipurilor de cancer, este adesea necesară o procedură pentru a preleva o mostră de celule pentru teste, pentru a fi siguri.

Unele dintre analizele de sânge utilizate pentru a diagnostica cancerul includ:

Testul de numărare a celulelor sanguine. Un număr complet al celulelor sanguine (CBC) măsoară cantitatea fiecărui tip de celulă sanguină într-o mostră de sânge. Cancerul de sânge poate fi descoperit folosind acest test.

Un test care examinează proteinele din sânge. Testul de electroforeză a sângelui analizează diferitele proteine din sânge pentru a găsi cele produse de sistemul imunitar al organismului pentru a combate germeni. Acest test este util în diagnosticarea mielomului multiplu.

Teste pentru a găsi substanțele chimice produse de celulele canceroase. Testele markerilor tumorali folosesc o mostră de sânge pentru a căuta substanțe chimice produse de celulele canceroase.

Aceste teste nu întotdeauna ajută la diagnosticarea cancerului, deoarece multe celule sănătoase produc, de asemenea, aceste substanțe. Și unele afecțiuni care nu sunt cancer pot cauza niveluri ridicate ale markerilor tumorali. În schimb, teste de markeri tumorali sunt utilizate în principal după diagnosticul de cancer pentru a vedea dacă tratamentul este eficient.

Vezi și: Jamais vu, opusul lui deja vu. Ce înseamnă și ce se întâmplă cu tine

Exemple de markeri tumorali includ antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostată și antigenul cancerului 125 (CA 125) pentru cancerul ovarian. Alte exemple includ antigenul carcinoembrionar (CEA) pentru cancerul de colon și alfa-fetoproteina pentru cancerul testicular.

Teste pentru a căuta celulele canceroase. Testele de celule tumorale circulante detectează celulele canceroase în sângele dumneavoastră. Aceste celule ar putea fi în sânge dacă s-au desprins de locul de origine și se răspândesc în alte părți ale corpului. Testele de celule tumorale circulante sunt utilizate în principal după un diagnostic de cancer.

Nu fiecare persoană cu cancer are nevoie de un test de celule tumorale circulante. Aceste teste sunt uneori utilizate pentru câteva tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul de prostată. Cercetătorii investighează modul în care aceste teste ar putea ajuta persoanele cu alte tipuri de cancer.

Teste pentru a căuta materialul genetic al celulelor canceroase. Aceste teste utilizează o mostră de sânge pentru a căuta fragmente mici de material genetic al celulelor canceroase, numite ADN. Celulele sănătoase și cele canceroase elimină fragmente sau se dezintegrează ca parte a procesului natural de creștere și deces. Aceste fragmente ale celulelor ajung în sânge astfel încât organismul să le elimine. Testele speciale caută aceste fragmente de celule într-o mostră de sânge.

În cazul persoanelor cu cancer, aceste teste sunt uneori utilizate pentru a înțelege modificările de ADN prezente în celulele canceroase. Furnizorul de îngrijire medicală folosește rezultatele pentru a selecta cel mai bun tratament, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Parfumul, mit sau realitate: Dacă dereglează pH-ul pielii și ce beneficii poate aduce asupra noastră

Dacă rezultatul analizelor de sânge arată o valoare care nu este în conformitate cu așteptările, este posibil să aveți nevoie de alte teste și proceduri pentru a găsi cauza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel