Anchetă penală la Spitalul de Infecțioase Craiova: testele pentru vacanță, prioritare; suspecții de COVID, refuzați

Angela Sabău |
Data publicării:
Decizia instanței
Decizia instanței

O anchetă penală se desfășoară la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Vicor Babeș” din Craiova, unde se bănuiește că s-ar fi făcut cu prioritate unele teste pentru persoane ce plecau în vacanță, în timp ce alte teste cerute de DSP, ale unor contacți ai unor persoane infectate, au fost refuzate.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a transmis într-un comunicat de presă că a declanșat o anchetă pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Craiova.
Potrivit anchetatorilor, în vizor sunt unii dintre șefii de la laboratorul spitalului, care sunt suspectați că ar fi refuzat să primească pentru testare probele recoltate de către DSP Dolj de la contacții unor persoane depistate pozitiv, în schimb, erau testate cu prioritate probele recoltate la cerere, de la persoanele care urmau să plece în străinătate. 

Iată ce spune comunicatul de presă al Parchetului:
„La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.
În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel