Andrei Baciu: Formularul digital care trebuie prezentat la întrarea în România se competează cu 72 de ore înainte! MODIFICARE aprobată de Guvern

Dana Lascu |
Data publicării:
Calulatorul
Calulatorul

După ce transportatorii, personalul navigant și cei care locuiesc în România dar muncesc peste graniță s-au plâns că au luat amenzi pentru că nu au completat zilnic formularul digital la întrarea în România, Guvernul a decis să facă câteva modificări majore: a extins timpul de completare a acestui formular și a precizat categoriile de persoane  care completează o singură dată formularul în cauză. Anunțul a fost făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

După ședința de Guvern, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că regulile pentru Formularul digital care trebuie completat la întrarea în România au fost schimbate. De acum, cei care vin în România au termen de grație 72 de ore înainte de intrare și 24 de ore după ce s-au întors acasă ca să-l completeze. 

„Vreau să precizez câteva lucruri. Acest act normativ aduce de fapt câteva completări care vizează îmbunătățirea modului și a mecanismului de funcționare. În primul rând o modificare foarte importantă este aceea că a fost îmbunătățit termenul în care acest formular poate fi completat. Ne dorim să creem un mecanism de lucru cât mai puțin birocratic, cât mai eficient, și să reducem din lucrurile nenecesare care îngreunează tot acest proces. Astfel dacă până în acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular, adică cu 24 de ore înainte de a-l prezenta la vamă trebui să îl completăm, și de multe ori putea să fie un pic dificil, pentru că dacă aveai un program încărcat în ziua plecării devenea dificil, am extins această perioadă de la 24 de ore, la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii (frontierei, n.r.) în care poate fi prezentat acest formular. Deci aceasta este o primă modificare importantă pentru toți cei care călătoresc”, a spus Andrei Baciu, la conferința de presă săptămânală organizată la Palatul Victoria. 

El a atras atenția celor care au de completat acest formular să introducă datele corecte, pentru că altfel sistemul nu îl validează și se creează întârzieri. 

FORMULARUL DIGITAL POATE FI COMPLETAT AICI: 

„Aici mai este o chestiune importantă: completarea acestui formular este considerată îndeplinită atunci când datele sunt corecte. Pentru că dacă băgăm date eronate sau incomplete nu se cheamă că l-am completat și sistemul îl va recunoaște, pentru că au fost și astfel de cazuri”, a spus Andrei Baciu. 

Secretarul de stat a prezentat și categoriile de persoane care completează doar o singură dată acest formular, pentru că sunt excepții. 

„Ele îl completează doar o singură dată la intrarea în România și acest lucru se va face prin bifarea unei opțiuni care se numește „personal exceptat”. Vorbim despre piloți de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar. Spre exemplu, piloții de aeronave, deși părăsesc spațiul aerian local și se duc în alt stat, nu se dau jos din avion și nu se expun, iar certificatul nu ar putea să rezolve problema pentru care a fost el creat. Sunt exceptați și conducătorii autovehiculelor cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; personalul navigant maritim și fluvial; precum și personalul de deservire a platformelor maritime; personalul navigant îmbarcat la borul navelor și elicopterelor; personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat; polițiștii care participă la misiuni de aducere în țară, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei; personalul implicat în executarea misiunilor de transport al pacienților, ai serviciilor medicale și din unități aflate în afara teritoriului României; persoanele care se deplasează pentru locul de muncă și traversează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore, spre exemplu cineva care muncește în Ungaria sau  Bulgaria și trăiește în România, și dimineața merge la muncă și evident la sfârșitul programului se întoarce. Deci ar fi absurd ca ele să completeze acest formular. Ideea este că aceste persoane care fac parte din aceste categorii exceptate, selectând această opțiune de personal care este exceptat, va face acest lucru o singură dată, deci nu va trebui se fiecare dată se selecteze opțiunea. În momentul în care se selectează această opțiune, multe câmpuri nenecesare vor dispărea și nu vor mai putea fi completate. Deci, pentru toate persoanele care se încadrează în aceste categorii, este o modificare importantă, ne pare rău că până acum nu a putut fi adoptată”, a detaliat  Andrei Baciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel