Antonio Guterres, ONU: Închiderea frontierelor pentru cetățenii africani din cauza COVID-19 este „injustă, punitivă și ineficientă”

Dana Lascu |
Data publicării:
Covid-19     Foto: Pixabay
Covid-19 Foto: Pixabay

Închiderile frontierelor în contextul apariției variantei mutante Omicron de coronavirus sunt „profund injuste, punitive și ineficiente”, a declarat, miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, făcând apel la testarea călătorilor și ridicarea restricțiilor impuse de UE și alte state pentru mai multe țări din Africa. 

„Cu un coronavirus cu adevărat fără frontiere, restricțiile de călătorie care izolează o țară sau o regiune nu sunt numai profund injuste și punitive, ele sunt ineficiente", a declarat secretarul general al ONU, portughezul Antonio Manuel de Oliveira Guterres, în cadrul unui briefing de presă, denunțând „scandalul” unei condamnări a Africii pentru că nu este suficient vaccinată.

Evocând Africa de Sud, care a semnalat apariția Omicron pe 24 noiembrie și a văzut zeci de frontiere închizându-se deja pentru cetățenii săi, șeful ONU a estimat că țările unde sunt cazuri de Omicron nu trebuie să fie „pedepsite colectiv pentru că au identificat și au împărtășit informații științifice și sanitare cruciale cu întreaga lume”.

Ce se întâmplă în acest moment este injust și imoral, a subliniat Antonio Guterres.

Prezent alături de el, președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a denunțat și el „stigmatizarea nejustificată” a continentului african.

„Pentru că a fost transparentă total (...), întreaga Africă australă a suferit sancțiuni”, a explicat demnitarul, referindu-se la închiderea frontierelor mai multor state pentru cetățenii săi.

„Mai puțin de 6% dintre africani sunt vaccinați”, a precizat el, făcând apel la solidaritate internațională pentru sporirea protecției continentului.

„Fac apel la toate guvernele să ia în calcul mai degrabă teste repetate pentru călători, precum și alte măsuri adecvate și cu adevărat eficiente”, a spus la rândul său Antonio Guterres. „Este singurul mijloc de a reduce riscul de transmitere permițând deplasările și activitatea economică”, a adăugat șeful ONU.

Noua tulpină de COVID-19 denumită Omicron a fost descoperită pe toate continentele, dar europenii par cel mai afectați și au început, la fel ca alte țări din lume, să înăsprească din nou restricțiile sanitare, cu controale la frontiere, interdicții de călătorie în Africa australă și portul obligatoriu al măștii în mijloacele de transport și magazine. Mai multe state deja discută de obligativitatea vaccinării contra  COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel