Arafat: Rezidenții din anumite specialități, chemați la arme! Se duc în spitalele de Linia 1. Au fost instalate corturi

Angela Sabău, Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul de stat dr Raed Arafat
Secretarul de stat dr Raed Arafat

Secretarul de Stat Raed Arafat, care a fost inclus în comitetul care decide ce se întâmplă cu țara, a semnat mai multe ordine prin care rezidenții din mai multe specialități sunt chemați de mircuri, ora 12.00, în spitalele din Linia 1. Au fost instalate corturi de triaj în unele spitale. 

Începând de miercuri, ora 12.00,  rezidenții de la mai multe specialități se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru a merge la spitalele unde e nevoie de ajutor pe specialitatea lor.

Raed Arafat:  „Vă informez că am emis ieri și în cursul zilei de astăzi a avizat domnul ministru mai multe ordine ale comandatului acțiunii, care privesc următoarele aspecte: 

- Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, bineînțeles a studenților și elevilor în regim de voluntariat, în caz de necesitate, în sprijinul personalului medical din spitale și din serviciile de urgență. 

- Astfel, începând de mâine, 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie-terapie intenvisă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la ora 12.00, la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează. De regulă ei fac rotații pe alte specialități (...) Vor reveni în centrul lor de bază unde vor practica exact domeniul pentru care se specializează. 

- Rezidenții în specialitățile medicină internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la serviciile de ambulanță, unitățile de primiri-urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital în funcție de necesități, inclusiv pentru a sprijini direcțiile de sănătate publică. 

- Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare, pentru că unii sunt detașați, se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și a repartizării în funcție de necesitățile din centrul în care se află la acest moment. 

- Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități de către Direcțiile de Sănătate Publică. 

 - În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevolile fiecărei unități spitalicești în colaborare cu direcțiile de sănătate publică. 

 - Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin, respectiv serviciile de ambulanță și unitățile de primiri-urgențe. 

- La nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăților de medicină vor fi recrutați studenți începând cu cei din anul 4, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. 

- Studenții recrutați desfășoară activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale. 

- Recrutări similare se vor face în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevii recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității curente a unităților medicale și doar pe bază de voluntariat, dacă doresc acest lucru. 

- Comitelele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților, elevilor și rezidenților recrutați dacă acest lucru este necesar. 

 - Tot prin ordin al comandatului acțiunii am stabilit faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus, deci toate analizele, toate investigațiile, câte teste mai sunt, câte teste s-au făcut, câte negative, câte pozitive, vor fi centralizate de INSP, și raportate Ministerului Sănătății și Centrului de Comandă și Control al Intervenției aparținând Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Departamentului pentru Situații de Urgență. 

- Totodată, de menționat că au fost instalate 162 de corturi speciale destinate triajului medical, dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei. 

- Astfel de centre, astfel de corturi, puteți să le mai vedeți și în fața unor spitale, unde au fost instalate pentru separarea fluxurilor, între cei care vin pentru alte motive decât cele care reprezintă febră și simptome respiratorii și cei care vin cu aceste motive unde se face o pre-evaluare înainte de intrare în unitatea de primiri-urgențe. 

- În același timp, Ministerul Apărării Naționale, printr-un alt ordin emis în cursul zilei de astăzi, împreună cu Spitalul Ana Aslan, vor întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL II al Armatei Române și a unei tabere care va fi în sprijinul spitalului respectiv, și vor folosi și spații ale Institutului Ana Aslan pentru a pregăti o unitate sanitară care va permite tratarea celor cu forme ușoare sau forme intermediare în mod deosebit, dacă va crește numărul și va fi necesar acest lucru. 

 - Totodată a fost activat Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, începând cu ziua de mâine, centru care se va afla într-o locație în afara Bucureștiului, cu personal care reprezintă toate ministerele și instituțiile implicate, iar acest centru va coordona toate centrele județene care deja sunt activate și se află în coordonarea prefecților și a inspectorilor-șefi ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Acest Centru va fi la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne pentru toate operațiunile de coordonare în această situație și în colaborare bineînțeles cu toate celelate ministere și în mod deosebit cu Ministerul Sănătății. 

 - În următoarea perioadă urmează să se emită și alte ordine și dispoziții care vor viza pregătirea județelor pentru a face față infecției cu noul tip de coronavirus și pentru a face față bineînțeles și a sprijini populația care va avea nevoie de îngrijiri medicale. 

- Singura rugăminte pe care o avem la acest moment este ca populația să asculte recomandările, să evite prezentarea la unitățile de primiri-urgențe și la camerele de gardă pentru simptomele de viroză, febră, tuse și mai degrabă să ia legătura cu medicii de familie sau, prin 112, cu serviciile de urgență pentru a stabili modlaitatea în care vor fi consultați, astfel încât să nu pună viața altora în pericol, dar nici viața lor în pericol”

 Conferința, integrală, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel