Țările unde vaccinarea antipoliomielită e obligatorie. Avertisment pentru călători

Dana Lascu |
Data publicării:
Imunizare
Imunizare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat lista compusă de OMS cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită - Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaezia și Filipine.

Potrivit MAE, cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării). Conform informațiilor primite de la autoritățile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

Este recomandată vaccinarea și persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo și Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține și pentru țările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud.

OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 (RSI-2005) reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc și se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită.

Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipoliomielită în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet dedicate: www.cnscbt.ro, www.who.int, www.ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel