Artroplastiile, ce articulații pot fi protezate la tineri și la vârstnici. Dr Liviu Ojoga explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Problemele la genunchi pot fi rezolvate prin mai multe metode
Problemele la genunchi pot fi rezolvate prin mai multe metode

Dr Liviu Ojoga a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, câte tipuri de artroplastii există, ce articulații pot fi înlocuite, inclusiv în funcție de vârstă, și ce tipuri de proteze există.

Dr Liviu Ojoga, medic primar ortopedie, șeful Secției Ortopedie-Traumatologie Spitalul Clinic Sanador, spune că artroplastiile – intervențiile chirugicale prin care articulațiile distruse sunt înlocuite de proteze, pot fi clasificate în funcție de articulația pe care o înlocuiesc, dar și în funcție de cât de mult din articulație înlocuiesc.

„Artroplastiile, așa cum ne spune și numele, reprezintă înlocuirea componentelor unei articulații. Fie că e vorba de șold, de genunchi, de umăr, de cot, de gleznă sau articulații mici de tipul articulațiilor interfalangiene, tot artroplastii se numesc. Necesitatea efectuării unei artroplastii apare cel mai frecvent în cazurile degenerative, în cazurile artrozelor. Dacă vorbim de șold - vorbim de coxartroză, dacă vorbim de genunchi - vorbim de gonartroză, dacă vorbim de umăr - vorbim de omartroză, sau de artrozele celorlalte articulații. Pe lângă cauzele degenerative, există și cauze mai puțin frecvente, de tipul tumorilor, fracturilor, sau afecțiunilor de tip reumatologic - poliartrită rematoidă, necroze aseptice de cap femural, care pot necesita înlocuiri ale articulațiilor, dar cum vă spuneam mult mai puțin frecvente decât leziunile degenerative de tip artroză”, a detaliat dr Liviu Ojoga. 

Aceste proteze sunt de mai multe feluri, din mai multe puncte de vedere, spune medicul ortoped. Iar dikferența între protezele foloste la adulți în vârstă și cele folosite pentru tineri o dă de fapt gradul de afectare. În general, la tineri ai mai frecvent o parte din articulație afectată, nu toată dar și de cât de activă este persoana în cauză.

„O primă clasificare este modul de fixare: ele pot fi cimentate sau necimentate. Pot să fie de mai multe feluri din punctul de vedere al numărului de componente protetice. Adică, se poate înlocui complet o articulație, și atunci vorbim de artroplastii totale, sau se pot înlocui doar părți ale articulației, și atunci vorbim de hemiartroplastii. Nu există diferențe între cum se fac protezele pentru tineri și cele pentru persoane mai în vârstă, există însă indicații diferite. Sunt proteze speciale pentru tineri din punct de vedere al cuplului de fricțiune și al tipului de proteză, vobim de pacienți care pot să aibă afectată doar o singură parte a articulației și atunci folosim o hemiproteză”, a arătat dr Liviu Ojoga. 

Care este cel mai bun lujcru pe care să-l faci ca să nu ajungi la artroplastie, cât de rapid a ajuns să se facă protezarea în ziua de azi și cât îi trebuie pacientului ca să se recupereze după o astfel de intervenție, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel