Astm: Produsele de curățare care cresc riscul de astm al bebelușului

Dana Lascu |
Data publicării:
Bebeluș
Bebeluș

Noi cercetări arată că riscul unui copil de a dezvolta astm poate crește din cauza expunerii frecvente la produsele obișnuite de curățare din gospodărie. Produsele periculoase

Astmul este cea mai frecventă boală cronică din copilărie și este motivul principal pentru care copiii pierd ore și ani de școala sau ajung în spital.
Studiul de cohortă CHILD, care a fost publicat astăzi în Jurnalul Asociației Medicale din Canada (Canadian Medical Association Journal) a constatat că sugarii mici (de la naștere la trei luni), care locuiesc în case în care se folosesc frecvent produse de curățare a gospodăriei, au o probabilitate mai mare de a dezvolta respirația șuierătoare și astm până la vârsta de trei ani.

„Majoritatea dovezilor disponibile care leagă astmul de utilizarea produselor de curățare provin din cercetări la adulți", a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Tim Takaro, profesor și clinician la Facultatea de Științe ale Sănătății din Universitatea Simon Fraser (SFU). „Studiul nostru a analizat sugarii, care de obicei petrec 80-90% din timpul lor în interior și sunt deosebit de vulnerabili la expuneri chimice prin plămâni și piele, din cauza ratelor de respirație mai mari și a contactului regulat cu suprafețele gospodărești".

În cadrul studiului, la vârsta de trei ani, copiii care trăiau în casele în care produsele de curățare erau folosite cu frecvență ridicată în perioada în primele lor trei luni de ziață aveau un risc mai mare de a avea:

- Respirație șuierătoare recurentă (10,8%, comparativ cu 7,7% la sugarii din casele cu consum redus al acestor produse)

- Respirație șuierătoare recurentă cu atopie, un răspuns imun crescut la alergeni comuni (3,05, comparativ cu 1,5% la sugarii din casele cu consum redus al acestor produse)

- Astm (7,9%, comparativ cu 4,8% la sugarii din casele cu consum redus al acestor produse)

În cadrul analizei au fost contabilizați și alți factori cunoscuți de apariția astmului, precum istoricul familial și expunerea timpurie a vieții la fumul de tutun.

„Interesant este că nu am găsit o asociere între utilizarea de produse de curățare și riscul de atopie, de unul singur", a remarcat Dr. Takaro. „Prin urmare, un mecanism propus care stă la baza acestor constatări este faptul că substanțele chimice din produsele de curățare afectează celulele care aliniază tractul respirator prin căi inflamatorii înnăscute, mai degrabă decât căile alergice dobândite."

Produsele cele mai riscante

„Am constatat, de asemenea, că la vârsta de trei ani, relația dintre expunerea la produs și problemele respiratorii a fost mult mai puternică la fete decât la băieți", a adăugat el. „Este o constatare interesantă care necesită cercetări ulterioare pentru a înțelege mai bine răspunsurile biologice ale bărbaților față de feei la expunerile inflamatorii în viața timpurie".

Studiul a utilizat datele de la 2.022 de copii care au participat la Studiul de Cohortă CHILD și a examinat expunerea lor zilnică, săptămânală și lunară la 26 de tipuri de substanțe de curățare casnice, inclusiv detergenți pentru spălat vase și rufe, produse de curățat, dezinfectanți, produse de lustruit și aparate cu parfum.

„Riscurile de respirație șuierătoare recurentă și astm bronșic au fost în mod deosebit mai mari în casele cu utilizarea frecventă a anumitor produse, cum ar fi odorizatoare lichide sau solide de interior, dezodorizatoare alimentate la priză, spray-uri de praf, antimicrobiene pentru mâini și produse de curățat cuptoare", a comentat autorul principal al lucrării, Jaclyn Parks, absolvent al Facultății de Științe ale Sănătății la SFU. „Poate fi important ca oamenii să ia în considerare eliminarea produselor de curățare tip spray parfumat din rutina lor de curățare. Credem că mirosul unei case sănătoase nu are miros deloc".

„Ideea principală din acest studiu este că primele câteva luni de viață sunt critice pentru dezvoltarea sistemului imunitar și respirator al bebelușului", a concluzionat Parks. „Prin identificarea expunerilor periculoase în perioada copilăriei, se pot lua măsuri preventive pentru a reduce astmul și riscul de alergii ulterioare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel