Auzul: cum ia naștere. Urechea are rol în ECHILIBRU

Anisia Nica |
Data publicării:
auzul, FOTO: Pexels @burst
auzul, FOTO: Pexels @burst

Cum se formează auzul și cum se numește scăderea acestuia?

Auzul se formează cu ajutorul urechii, organ senzorial care poate percepe sunete joase de la 16 Hertz Hz, până la sunete înalte de 20.000 Hz. Există sunete și mai joase de această valoare, pe care urechea omului nu le poate percepe și poartă denumirea de infrasunete. Sunetele mai înalte decât gradul de percepție umană se numesc ultrasunete.

Ureche externă

Urechea externă este partea "vizibilă" a organului și anume, pavilionul urechii. Acesta are formă de pâlnie și captează undele sonore pentru a le transmite la timpan prin canalul auditiv. Timpanul este o membrană subțire care face trecerea de la urechea externă la urechea medie.

Urechea medie

Această structură este formată din trei oase mici: ciocan, nicovală și scăriță. Undele sonore se propagă consecutiv în fiecare oscioc și sunt transmise mai departe, la membrana ferestrei ovale.

Urechea internă

Urechea internă începe de la membrana ferestrei ovale. Odată ce undele sonore au ajuns la acest nivel, vibrațiile se vor transforma în impulsuri electrice cu ajutorul organului lui Corti.

Ce rol are creierul?

Impulsurile electrice care iau naștere în urechea internă vor fi transmise la scoarța cerebrală prin intermediul nervului auditiv. Creierul  traduce practic impulsurile electrice și le transformă în sunete.

Rolul urechii în echilibru

Urechea nu are doar un organ al auzului. Canalele circulare sunt structuri din urechea internă care au rol în echilibru. Astfel, infecții sau afecțiuni ale urechii interne vor cauza probleme de echilibru, printre care se numără și vertijul. Vezi și: Primul ajutor în caz de VERTIJ. Cauze și tratament

Probleme ale auzului

Cele mai întâlnite afecțiuni ale urechii sunt otitele. Acestea sunt infecții ale urechii cauzate de bacterii și sunt, de cele mai multe ori, dureroase. În funcție de zona afectată, otitele pot fi: otite interne, otite medii și otite externe.  Dintre acestea, otita medie este cel mai frecvent întâlnită. 

Scăderea auzului poartă denumirea de hipoacuzie și poate duce la surditate. Fiecare dintre aceste afecțiuni necesită vizita de urgență la medicul specialist și tratament corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel