Primul ajutor în caz de VERTIJ. Cauze și tratament

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul ajutor în caz de VERTIJ. FOTO Pexels @ Ron Lach
Primul ajutor în caz de VERTIJ. FOTO Pexels @ Ron Lach

Vertijul este mai sever decât amețeala, fiind descrisă ca o ușoară nesiguranță în ortostatism.

Vertijul este senzația de învârtire chiar și atunci când stați pe loc, iar mediul pare să se miște vertical sau orizontal. Unele persoane simt ca și cum s-ar învârti. Efectul poate fi ușor sau abia sesizabil, sau poate fi atât de sever că pacientul poate cădea la pământ. Vertijul este mai sever decât amețeala, fiind descris ca o ușoară nesiguranță în ortostatism.

Amețelile pot face mișcarea dificilă, întrucât senzația de rotire afectează echilibrul. Vertijul este deseori confundat cu teama de înălțimi. Totuși, senzația de amețeală descrisă de persoanele care se uită în jos de la înălțime mare este diferită de vertij, care poate apare oricând și poate ține mai mulți ani.

Vertijul ușor este foarte des întâlnit, iar simptomele nu sunt serioase. Totuși, vertijul recurent și persistent poate avea la bază o altă afecțiune, motiv pentru care se recomandă consultul medical în vederea excluderii unor cauze serioase și prescrierea tratamentului.

Vertijul poate apare brusc și poate dura câteva minute, sau poate apare și dispare de-a lungul mai multor zile. Pentru unii pacienți cu vertij sever, simptomele pot fi constante pentru mai multe zile și poate face dificilă desfășurarea vieții de zi cu zi.

Simptomele vertijului pot varia în intensitate și pot include: senzația că mediul se mișcă sau se învârte;  greața; vărsături, dificultăți în a sta în picioare și a merge; senzația de nesiguranță; senzația că nu va putea să mențină privirea în același punct pentru mai mult timp; senzația că podeaua se mișcă.

Cauzele vertijului

Vertijul apare datorită unei probleme în mecanismul echilibrului aflat în urechea internă. Atacuri scurte, dar recurente de vertij, sunt deseori determinate de vertijul pozițional benign. Acest tip de vertij poate urma unei infecții virale sau unei inflamații sau leziuni ale urechii medii. De obicei afectează persoanele în vârstă și poate fi provocată de o mișcare bruscă a capului, cum ar fi rotirea rapidă.

 Atacurile sunt de obicei foarte scurte, pot dura doar câteva secunde, dar pot determina confuzie și dezorientare.

Tratament de specialitate

Tratamentul vertijului depinde de cauze și de severitatea simptomelor. Vertijul care reprezintă un simptom al durerii de ureche este de obicei de intensitate mică și dispare odată cu durerea de ureche. Totuși, dacă vertijul este sever sau este însoțit de vărsături, poate fi necesară medicația.

Din păcate majoritatea cazurilor de vertij sunt spontane, motiv pentru care este greu de precizat cine este expus la risc. Astfel că prevenția nu este posibilă, dar, menținerea unui stil de viață sănătos reduce riscurile de a experimenta vertijul.

În cazul în care vertijul apare dimineața, la trezire, se recomandă ca pacientul să se ridice ușor din pat și să stea la marginea patului câteva minute înainte de a se ridica în picioare.

Vezi și: Ce să faci în cazul ASTENIEI de primăvară

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel