Bananele: efectul major pe care îl au asupra sănătății

Angela Sabău |
Data publicării:
Bananele
Bananele

Bananele au un efect important asupra sănătății, după cum arată nutriționiștii.

Bananele sunt cele mai populare fructe proaspete la nivel global. Datele recente ale USDA arată că mâncăm, în medie, peste 13 kilograme de banane de persoană pe an. Aceasta este o veste bună, deoarece cea mai mare plantă erbacee din lume oferă numeroase beneficii surprinzătoare pentru sănătate.

Iată câteva elemente de bază despre banane care dezvăluie cum îți afectează asta sănătatea.

1 Bananele sunt bogate în nutrienți

Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6 cu 25% din aportul zilnic recomandat. De asemenea, oferă aproximativ 10% din recomandările tale zilnice pentru potasiu, vitamina C și mangan.

Bananele nu conțin în mod natural grăsimi, colesterol și sodiu, ceea ce le face un plus inteligent pentru orice dietă, împreună cu alte alimente sănătoase.

Bananele conțin, de asemenea, mulți compuși bioactivi, potrivit cercetărilor publicate în Food Quality and Safety, inclusiv carotenoide și flavonoide, despre care se știe că au nenumărate beneficii - de la menținerea vederii până la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

2 Bananele sunt prietenoase cu dieta

O banană medie are 110 de calorii și oferă 30 de grame de carbohidrați și 3 grame de fibre. Fibrele din banane ajută la încetinirea digestiei pentru a ajuta la ținerea sub control a foamei și a poftei. Pe lângă fibre, bananele conțin amidon rezistent, un tip de carbohidrați care oferă beneficii pentru sănătatea digestivă și vă ajută să vă mențineți sătul mai mult timp. (Cu cât banana este mai verde, cu atât amidonul este mai rezistent.) Numeroase studii au raportat că amidonul rezistent ajută la îmbunătățirea glicemiei, crește hormonii care sporesc sațietatea și reduce riscul de boli cronice.

3 Bananele temperează tensiunea arterială

Ca o sursă excelentă de potasiu, o banană medie are 422 de miligrame de potasiu, fără sodiu. Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Raportul ridicat de potasiu la sodiu ajută la neutralizarea efectelor de creștere a tensiunii arteriale ale sodiului în dieta dumneavoastră. Diverse studii arată că cei care au diete bogate în potasiu sunt mai puțin predispuși la hipertensiune arterială și au un risc redus de accident vascular cerebral. Adulții au nevoie de 4.700 de miligrame de potasiu pe zi, așa că o banană medie asigură aproape 10% din necesarul zilnic.

4 Bananele au proprietăți antimicrobiene și antivirale

Internetul este plin de informații greșite despre modul în care bananele pot ajuta la protejarea împotriva Covid-19, dar, deși nu există dovezi, bananele conțin proteine ​​specifice care au proprietăți antimicrobiene și antivirale. Mulți compuși bioactivi din banane, cum ar fi acidul ferulic, lupeolul și leptina, au fost identificați ca activități antimicrobiene ale unor părți ale plantei de banane.

Bananele au fost folosite în medicina antică pentru a trata infecțiile, de la diaree la viruși precum varicela și rujeola. În plus, bananele sunt o sursă bună de vitamina B6, care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Luate împreună, o banană pe zi este o opțiune sănătoasă pentru a vă întări sistemul imunitar.

5 Pot îmbunătăți starea de spirit

Bananele furnizează nutrienți care vă pot îmbunătăți starea de spirit. Vitamina B6 pe care o furnizează ajută la creșterea neurotransmițătorilor de bine a serotoninei și a dopaminei. Mai mult, alte studii arată că bananele sunt unul dintre puținele alimente care furnizează precursorul triptofanului, care crește serotonina din creier. Un studiu publicat în Psychotherapy and Psychosomatics a legat un nivel scăzut de vitamina B6 în sânge cu un risc crescut de depresie. Deoarece mulți dintre noi nu primim suficientă vitamina B6 în dietă, consumul zilnic de fructe tropicale vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel