Bella Hadid, celebrul fotomodel, afectată de căpușe. Calvarul prin care a trecut mai bine de 10 ani. Cum se manifestă boala Lyme

Monika Baciu |
Data publicării:
bella hadid - FOTO: Captură YouTube@ADO Models
bella hadid - FOTO: Captură YouTube@ADO Models

Bella Hadid, celebrul fotomodel, a dezvăluit că timp de mai bine de 10 ani a trăit un calvar din cauza căpușelor. Aceasta a fost diagnosticată cu boala Lyme.

Bella Hadid a făcut mărturisiri despre calvarul prin care a trecut mai bine de 10 ani din cauza căpușelor. Celebrul fotomodel a spus prin ce chinuri a trecut din cauza bolii Lyme.

Bella Hadid a împărtășit recent că este ”în sfârșit sănătoasă”, după ce s-a confruntat cu boala Lyme timp de mai bine de un deceniu.

Modelul, în vârstă de 26 de ani, a postat duminică o actualizare a stării de sănătate, împărtășind că se simte mai bine după ”100+ zile de tratament pentru Lyme, boală cronică, coinfecție și aproape 15 ani de suferință invizibilă”.

„Să fiu atât de tristă şi de bolnavă dar, totodată, să am atât de mult noroc, privilegii, oportunităţi şi dragoste în jurul meu este probabil cel mai confuz lucru din viaţa mea. Totul s-a manifestat într-un mod pe care nu-l pot explica cu adevărat.

Îi mulțumesc mamei mele pentru că mi-a păstrat toate dosarele medicale, că a rămas lângă mine, nu m-a părăsit niciodată, mă protejează, și mă susține. Trăind în această stare, înrăutățindu-mă odată cu timpul și munca în timp ce încercam să mă fac pe mine, familia mea și oamenii care mă susțin, mândri, au avut un efect asupra mea în moduri pe care nu le pot explica cu adevărat”, a mărturisit Bella Hadid, potrivit People.

Vezi și: Semnele pe care ți le dă părul tău când ai probleme de sănătate

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia, care este de obicei transmisă la om prin mușcătura unei căpușe cu picioare negre, cunoscută și sub numele de căpușă de cerb. Căpușa trebuie să fie atașată timp de 36 până la 48 de ore pentru a transmite virusul, potrivit CDC.

Simptomele pot apărea între 3 și 30 de zile de la mușcătura de căpușă, care se prezintă ca o umflătură roșie mică, cu mâncărimi, care seamănă adesea cu o mușcătură de țânțar.Simptomul distinctiv este o erupție cutanată specifică de tip ”ochi de taur”, cunoscută sub numele de eritem migrator, în care mușcătura unei căpușe infectate este înconjurată de un inel roșu, potrivit Clinicii Mayo.

Boala Lyme evoluează în etape. În primele etape, imediat după o mușcătură, simptomele pot include febră, oboseală, dureri de corp, rigiditate articulară și ganglioni limfatici umflați, potrivit Clinicii Mayo.

În acest stadiu, se prescrie de obicei un tratament cu antibiotice de 10 până la 14 zile. Medicii pot prescrie, de asemenea, antibiotice în mod preventiv atunci când cineva a fost mușcat de o căpușă de cerb care a fost atașată de piele mai mult de 36 de ore - mai ales dacă locuiește într-o zonă în care Lyme este activ, cum ar fi nord-estul Statelor Unite.

Cu toate acestea, dacă Lyme nu este tratată, bacteria se poate răspândi în tot corpul, iar boala poate trece la următoarea etapă, mai gravă, care poate apărea între 3 și 10 săptămâni de la mușcătura inițială de căpușă.

În acest stadiu, simptomele sunt mai severe și includ paralizia facială, potrivit CDC, care este marcată de pierderea mușchilor sau de o ”cădere pe una sau ambele părți ale feței”, precum și dureri de cap severe, artrită - în special la genunchi - dureri nervoase (când se răspândește la sistemul nervos, numită Lyme neurologică) și inflamații la nivelul creierului și al măduvei spinării.

Vezi și: Curly Girl Method: O abordare sănătoasă pentru îngrijirea părului

Ce este cardiita Lyme

În cazul în care bacteria se răspândește la inimă, poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de cardiită Lyme, care are impact asupra modului în care bate inima, potrivit CDC.În timp ce antibioticele intravenoase sunt folosite pentru a trata cardiita Lyme, unii pacienți au nevoie de un stimulator cardiac temporar.

Cardita Lyme apare în unul din o sută de cazuri, dar o complicație mai frecventă este artrita Lyme, care apare la 25% dintre cei care suferă de această boală. Bacteria pătrunde în articulații, provocând umflături, inflamații și dureri. Antibioticele sunt din nou tratamentul, dar artrita Lyme care nu este tratată poate provoca leziuni permanente la nivelul articulațiilor, precizează CDC.

Vezi și: Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției

În prezent, nu există un vaccin pentru această boală - deși studiile clinice sunt ”în curs de desfășurare”, spune CDC - astfel încât cea mai bună modalitate de a evita Lyme este să evitați să fiți mușcați de căpușe.

Pulverizați îmbrăcămintea și echipamentul cu permetrin 0,5% dacă veți fi în aer liber într-o zonă în care căpușele sunt active și folosiți un spray pentru insecte care conține DEET, picaridină, IR3535, ulei de lămâie și eucalipt (OLE), para-menthane-diol (PMD) sau 2-undecanonă, spune CDC.

Examinați-vă pe dumneavoastră, animalele de companie și copiii pentru căpușe - concentrându-vă asupra urechilor, subrațului, buricului și a oricărui alt loc în care s-ar putea ascunde o căpușă. 

Dacă găsiți o căpușă, CDC vă avertizează să aveți grijă când o îndepărtați, deoarece doriți să evitați ca capul să se rupă și să rămână în piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel