Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID

Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID - FOTO: Freepik@creativeart

Supraviețuitorii cancerului se confruntă cu un risc mult mai mare de forme severe de COVID-19.

Un studiu de amploare realizat în Europa atrage atenția asupra unei categorii adesea ignorate în strategiile de protecție pandemică: adulții care au supraviețuit cancerului în copilărie. Deși au învins o boală gravă la o vârstă fragedă, acești pacienți rămân vulnerabili în fața formelor severe de Covid-19, chiar și la zeci de ani după tratament.

Un risc ascuns, descoperit în plină pandemie

Cercetarea, realizată de Institutul Karolinska și publicată în revista The Lancet Regional Health - Europe, a analizat datele medicale a peste 13.000 de persoane din Suedia și Danemarca. Toți participanții fuseseră diagnosticați cu cancer înainte de vârsta de 20 de ani și aveau cel puțin 20 de ani la începutul pandemiei.

Comparându-i cu frații lor și cu persoane din populația generală cu aceleași caracteristici demografice, cercetătorii au descoperit un detaliu alarmant: deși supraviețuitorii de cancer pediatric aveau o probabilitate mai mică de a contracta virusul, riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 era cu 58% mai mare.

Covid-19 sever: spitalizare, terapie intensivă sau deces

Forma severă a bolii, în acest context, înseamnă internare în spital, necesitatea îngrijirii în secția de terapie intensivă sau deces cauzat de infecție.

"Chiar dacă acești adulți nu s-au infectat mai des, consecințele au fost mult mai grave atunci când s-au îmbolnăvit. Este esențial ca supraviețuitorii de cancer pediatric să fie considerați un grup prioritar în viitoarele crize de sănătate", a declarat Javier Louro, cercetător la Institutul Karolinska și principalul autor al studiului.

Diferențe între Suedia și Danemarca

Riscul crescut a fost mai evident în perioadele cu transmitere intensă, cum au fost valurile dominate de variantele alfa și omicron. De asemenea, diferențe majore au apărut între cele două țări studiate.

În Suedia, unde autoritățile au preferat recomandările în locul restricțiilor stricte, riscul de forme grave la această categorie a fost semnificativ mai ridicat comparativ cu Danemarca, care a impus măsuri ferme încă din primele etape ale pandemiei.

Recomandare: protecție sporită pentru acești pacienți

Concluzia cercetătorilor este clară: adulții care au supraviețuit cancerului în copilărie trebuie incluși în strategiile de protecție, prin vaccinare prioritară și măsuri speciale de prevenție în perioadele de risc epidemic crescut.

Studiul pune astfel bazele unor noi politici de sănătate publică, menite să prevină tragedii în rândul unui grup care, până acum, a fost aproape invizibil în planurile pandemice.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250