Boala Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc apariția bolii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boala Alzheimer     Foto: Pixabay
Boala Alzheimer Foto: Pixabay

Medicul Vasi Rădulescu a explicat care sunt semnele timpurii ale bolii Alzheimer, boală care afectează, an de an, tot mai multe persoane. 

Potrivit insp.gov.ro, la fiecare 3 secunde, cineva din lume dezvoltă demență. Sunt peste 50 de milioane de persoane care trăiesc cu demență în întreaga lume, și se așteaptă ca acest număr să se dubleze la fiecare 20 de ani, ajungând la 152 milioane până în 2050. Costul global anual al demenței depășește un miliard de dolari SUA anual, cost care se va dubla până în anul 2030.
Din cei 50 de milioane de persoane cu demență, aproape 60% locuiesc în țările cu venituri mici și medii.
În fiecare an, există aproape 10 milioane de cazuri noi. Proporția estimată a populației în vârstă de 60 de ani și
peste cu demență, la un moment dat, este cuprinsă între 5-8%

Medicul Vasi Rădulescu a vorbit, într-un material publicat pe blogul său personal, despre 10 semne timpurii ale bolii Alzheimer. În Europa apar, an de an, aproape 10 milioane de cazuri noi potrivit statisticilor

Iată care sunt acestea:

Pierderea memoriei

Acesta este cel mai frecvent simptom. Uitați cu ușurință informațiile pe care tocmai le-ați învățat? Pierdeți din vedere datele, numele și evenimentele importante? Uiți că s-au întâmplat lucruri importante? Cereți mereu aceleași informații? Vă bazați foarte mult pe ajutoare de memorie, cum ar fi notițele Post-it sau memento-urile de pe smartphone?

Probleme de planificare și de rezolvare a problemelor

Aveți probleme în a vă face planuri și a le respecta? Este dificil să urmați o rețetă, chiar și una pe care ați folosit-o de multe ori? Vă este greu să vă concentrați asupra unor sarcini detaliate, mai ales dacă acestea implică numere? De exemplu, puteți să vă țineți evidența facturilor?

Sarcinile zilnice reprezintă o provocare

Chiar și lucrurile familiare pot deveni dificile. Aveți probleme în a conduce spre o locație în care mergeți des? Puteți duce la bun sfârșit o sarcină obișnuită la serviciu? Uitați regulile jocului dumneavoastră preferat?

Timpurile și locurile sunt derutante

Puteți înțelege pe deplin ceva ce nu se întâmplă chiar acum? Sunteți dezorientat? Vă pierdeți cu ușurință? Uitați unde vă aflați? Vă amintiți cum ați ajuns acolo?

Modificări ale vederii

Este mai greu să citiți cuvintele de pe pagină? Aveți probleme în a judeca distanța? Puteți distinge culorile? Acest lucru este important, deoarece vă poate afecta șofatul.

Cuvintele și conversațiile sunt frustrante

Vocabularul devine dificil. Poți găsi cuvântul corect pe care îl cauți? Sau numești lucrurile pe nume greșit?

Conversațiile pot fi o luptă. Evitați să vă alăturați? Sunteți capabil să urmăriți? Vă opriți brusc în mijlocul unei discuții pentru că nu știți ce să spuneți? Vă tot repetați?

Pierdeți lucruri

Toată lumea rătăcește lucruri din când în când, dar puteți să vă refaceți pașii pentru a le găsi din nou? Puneți lucrurile în locuri neobișnuite, cum ar fi ceasul în frigider? Acuzați oamenii că au luat lucruri?

Lipsă de discernământ

Ați luat decizii proaste în ultima vreme? Faci greșeli cu banii, cum ar fi să îi dai când în mod normal nu ai face-o?

Faci duș la fel de des? Ai mai puțină grijă de tine însuți? Te îmbraci pentru o vreme nepotrivită?

Retragere socială

Vă reduceți numărul de proiecte la serviciu? Sunteți mai puțin implicat în hobby-urile preferate? Vă lipsește motivația? Vă surprindeți uitându-vă la televizor sau dormind mai mult decât de obicei?

Modificări ale dispoziției

Vă supărați mai ușor? Vă simțiți deprimat, speriat sau anxios? Sunteți suspicios față de oameni?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel