Boala care duce la creșterea colesterolului. Ruxandra Dobrescu: Provoacă boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular

Monika Baciu |
Data publicării:
tiroida - FOTO: Freepik@cataliniliescu
tiroida - FOTO: Freepik@cataliniliescu

O boală extrem de frecventă poate duce la creșterea colesterolului. Aceasta nici măcar nu are simptome evidente.

O boală frecventă poate face ca nivelul colesterolului din sânge să crească. Specialistul în endocrinologie, dr. Ruxandra Dobrescu, aduce în atenția publicului o conexiune esențială între sănătatea tiroidiană, nivelurile de colesterol și riscul de boli cardiovasculare.

Potrivit medicului, hormonii tiroidieni joacă un rol crucial în reglarea metabolismului colesterolului, iar orice dezechilibru în tiroidă poate influența semnificativ nivelurile de colesterol din sânge.

Legătura crucială între tiroidă, colesterol și sănătatea cardiacă

"Știați că există o legătură foarte importantă între tiroida noastră, colesterol și boala cardiacă ischemică? Ei bine, da!  Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru buna funcționare a metabolismelor în general, inclusiv a metabolismului colesterolului. La persoanele cu hipotiroidism, adică cu un deficit de hormoni tiroidieni, colesterolul este în general mare, mai ales LDL colesterolul (adică colesterolul "rău"), dar și trigliceridele, uneori.

Un hipotiroidism netratat contribuie în timp la ateroscleroză (adică la depunerea colesterolului pe vasele de sânge), ceea ce duce, cum spuneam ieri, la boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular", a scris dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar enocrinologie pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: De ce ne gâdilăm. Care este, de fapt, senzația din spatele atingerilor. Care sunt zonele cele mai sensibile

Cauzele care duc la creșterea nivelului de colesterol

"Există multe cauze pentru un nivel ridicat de colesterol, inclusiv un stil de viață defectuos, o alimentație nesănătoasă dar și un teren genetic predispozant – există familii în care mulți membri ai familiei au colesterolul ridicat. Este însă important să verificăm și tiroida", mai notează medicul.

Glanda tiroidă - FOTO: Freepik@prostock-studio

Tratamentul pentru tiroidă, impact asupra colesterolului

Dr. Ruxandra Dobrescu a evidențiat și legătura inversă între hipertiroidism și nivelurile de colesterol, explicând că un exces de hormoni tiroidieni poate determina scăderea colesterolului în sânge, iar tratamentul corespunzător al hipertiroidismului poate aduce nivelurile de colesterol înapoi la normal.

Medicul a subliniat faptul că persoanele cu hipotiroidism, adică un deficit de hormoni tiroidieni, prezintă adesea niveluri crescute de colesterol, în special de LDL colesterol, cunoscut drept colesterolul "rău", precum și de trigliceride. Neglijarea tratamentului pentru hipotiroidism poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei și implicit la riscul de boli cardiace ischemice, inclusiv de infarct și accident vascular cerebral.

Vezi și: Cea mai puternică legumă care previne AVC-ul. Desfundă arterele și scade riscul de deces

"Când începem să tratăm hipotirodismul cu hormoni tiroidieni (Euthyrox sau Accu-thyrox) va mai scădea și colesterolul. Uneori scăderea este atât de importantă că nu va mai fi nevoie de tratament pentru colesterol. Alteori, colesterolul va mai scădea cu tratamentul pentru tiroidă, dar va rămâne încă mare, caz în care va trebui să adăugăm la tratament și medicamente pentru colesterol (statine).

La persoanele cu hipertiroidism, se întâmplă exact invers!  Excesul de hormoni tiroidieni duce la un nivel mai mic de colesterol în sânge, care revine apoi la normal după ce tratăm hipertiroidismul.

Uneori, tratamentul corect al hipertiroidiei poate să ducă la demascarea unei dislipidemii – asta nu înseamnă că a crescut colesterolul din cauza tratamentului cu Thyrozol, ci că hipertiroidia ascundea, de fapt, un colesterol mare, care a redevenit evident", spune dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetător științific, pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel