EXCLUSIV Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii

Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
Carența de iod, recunoscută de mulți ani la nivel mondial, poate cauza afecțiuni severe, cum ar fi gușa tiroidiană și retardul mintal. În zonele sărace în iod, populația poate avea o scădere a coeficientului intelectual (IQ) cu până la 13,5 puncte. Deficiențele de iod conduc la diminuarea capacității intelectuale, cretinism, avorturi spontane, dificultăți la naștere și diverse handicapuri, inclusiv surditate și malformații scheletice.
Importanța consumului de sare iodată
La nivel național sunt derulate activități de informare cu privire la importanța consumului de sare iodată, având ca slogan "Sarea iodată – o soluție simplă la o problemă complexă!". Tema din acest an urmărește să atragă atenția asupra importanţei iodului în prevenirea tulburărilor cauzate de carența de iod în organism.
"Experienţa ţărilor din Europa de Vest a dovedit că un consum de sare iodată reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă pentru aportul de iod în organism. Începând cu anul 1996, OMS a recomandat ca toată sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată, ca strategie de prevenire a tulburărilor de deficit de iod în populație.
Aportul zilnic de iod depinde de necesităţile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populaţiei. Astfel, un aport de 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, 150 micrograme/zi pentru adolescenți și adulți și 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează este esențial pentru buna funcționare a organismului.
Surse alimentare de iod sunt reprezentate, pe lângă sarea iodată, de pește și fructe de mare, alge marine, lapte, carne, ouă dacă animalele furnizoare primesc hrană cu conținut normal în iod, apa potabilă dacă solul conține iod", arată DSP Hunedoara.
Vezi și: Cu ce pot înlocui diabeticii îndulcitorii. Dr. Florin Bălănică: Sunt multe variante pentru ei
Sarea iodată - FOTO: Freepik@grvstudio
Deficitul de iod, asociat cu tulburări tiroidinene
"În România, în anul 2022, în Registrul național al riscurilor pentru sănătate ı̂n relație cu factorii de mediu au fost raportate un număr de 171 cazuri noi, din 20 de județe, dintre care 42% pentru codul E01: tulburări tiroidiene și afecțiuni înrudite, legate de deficitul de iod (gușa difuză și nodulară), 53% pentru codul E02: hipotiroidii prin carența subclinic de iod, și 5% pentru codul E00: sindromul insuficienței tiroidiene congenitale.
În cazul celor mai multe cazuri, confirmarea pentru prima dată a diagnosticului a avut loc la grupa de vârstă 55-64 de ani. Încă din anul 2002, în Romania este legiferată obligativitatea iodării universale a sării destinate consumului uman, în vederea combaterii durabile a tulburărilor prin deficit de iod în rândul populaţiei, astfel încât sarea destinată consumului uman trebuie să conțină între 25- 40 mg iod/kg de sare", mai arată DSP Hunedoara.
Vezi și: Boala pe care ai putea să o ai și să nici nu știi. Simptomele sunt vagi. Consecințele, grave
Ce este sarea iodată
Dr. Roxana Novac, medic primar endocrinologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este sarea iodată.
"Este o sare normală la care s-a adăugat iod. Arată și are același gust cu sarea care nu conține iod. Cea mai mare parte a tipurilor de sare de masă folosite în prezent este iodată și are multe beneficii pentru sănătate. Sarea iodată este considerată cea mai potrivită măsură pentru suplimentarea cu iod", a explicat dr. Roxana Novac, medic primar endocrinologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.