Boala gingivală, semnal de alarmă pentru cancerul pancreatic

Dana Lascu / 18 feb 2019 / 10:48

Încă un motiv ca să mergeți periodic la dentist pentru a preveni sau trata posibilele boli ale gingiilor: consultul vă poate proteja de cancerul pancreatic.

Un studiu publicat în 2016 în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a constatat că persoanele cu un nivel ridicat al unei bacterii orale specifice sunt mai susceptibile de a face cancer pancreatic, boală care afectează mai mult de 50.000 de oameni anual doar în SUA.

Bacteria-semnal de alarmă

Cercetătorii au comparat probele de salivă de la 361 de persoane care au dezvoltat mai târziu cancer pancreatic, cu 371 de probe de la subiecți sănătoși. Ei au descoperit că persoanele cu un nivel ridicat de Porphyromonas gingivalis au avut un risc cu 59% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.

P. gingivalis este una dintre cele mai frecvente bacterii orale dăunătoare și este puternic legată de parodonție - o infecție a gingiilor care afectează țesutul moale și osul care susține dinții.

Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare care au asociat boala gingivală cu cancer pancreatic. Cu toate acestea, aceste constatări sunt primele care arătau (în 2016) că nivelurile semnificative de bacterii orale pot precede cancerul pancreatic în loc de a se dezvolta după apariția cancerului.

Nu se știu prea multe despre ce cauzează cancerul pancreatic și este prea devreme pentru a spune dacă această bacterie specifică are sau nu o contribuție directă la boală.

Teorii privind cauzalitatea

Cu toate acestea, cercetătorul principal Dr. Jiyoung Ahn de la Universitatea din New York spune că o teorie este că, deoarece inflamația este legată de cancer, bacteriile ar putea provoca inflamații în pancreas.

O altă posibilitate este ca bacteriile să fie pur și simplu un marker al inflamației cauzatoare de cancer.

Studiul poate fi găsit AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy