Boala mână-gură-picior, simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:

Boala mână–gură–picior este cauzată de un virus. Simptomele includ apariția de ulcerații sau răni, în interiorul sau în jurul gurii, precum și o erupție cutanată sau blistere pe mâini, picioare sau fese. Deși nu este plăcută, boala nu este gravă.

Boala mână–gură–picior este foarte contagioasă și o poate face oricine, dar copiii sub 10 ani sunt cel mai adesea afectați. Puteți lua câteva măsuri pentru a ușura simptomele în timp ce boala își desfășoară cursul.

Ce o provoacă

Virusurile care provoacă, de obicei, boala mână-gură-picior sunt coxsackie a16 și enterovirus 71.

Copilul poate lua boala prin contactul direct cu cineva care o are – pe cale orală, prin secreții nazofaringiene, tuse, strănut - sau de la obiecte care au fost în contact cu virusul, de la o jucărie, față de masă, căni, farfurii și tacâmuri, prosoape, până la chei și alte obiecte. Această boală tinde să se răspândească cu ușurință vara și toamna.

Semne și simptome

Simptomele precoce pot include febră mare (39-40 de grade) și durere în gât (cu scăderea poftei de mâncare). Blistere dureroase pot să apară în interiorul gurii copilului (de obicei în partea din spate) sau pe limbă.

I-ar putea apărea o erupție cutanată pe palme sau pe tălpi, la o zi sau două după primele simptome. Erupția se poate transforma în blistere. Pot să-i apară răni pe genunchi, coate sau fese. Ar putea avea toate aceste simptome, sau doar unul sau două.

Copilul va fi agitat și iritat, durerea de la rănile din gură îl împiedică să înghită, așa că trebuie să vă asigurați că micul se hrănește și bea suficiente lichide.

Cum se pune diagnosticul

Medicul vă va întreba despre simptomele copilului așa că trebuie să vă uitați la orice leziuni sau erupții cutanate. De obicei, aceasta este suficientă pentru a decide dacă este vorba de boala mână-gură-picior, fără teste suplimentare. Dar medicul ar putea să ia un tampon din gât sau o probă de scaun sau sânge pentru a fi sigur.

Cum se tratează

Boala mână-gură-picior ar trebui să treacă de la sine după 7 până la 10 zile. Nu există niciun tratament pentru ea și niciun vaccin.

Puteți ușura simptomele copilului cu:

- La indicația medicului pediatru, puteți folosi anumite calmante și antiinflamatoare, ori spray-uri de gură analgezice. Nu utilizați aspirină pentru durere - poate provoca boli grave la copii!

- Puteți să-i dați iaurt și smoothie-uri, pentru că-l doare gâtul;

- Puteți folosi creme care să-i atenueze mâncărimea, vi le recomandă tot medicul.

Cum opriți răspândirea bolii

Copilul dumneavoastră este cel mai contagios în primele 7 zile de boală. Dar virusul poate rămâne în organism timp de mai multe zile, chiar săptămâni, după ce simptomele au dispărut, așa că micuțul ar putea răspândi boala prin salivă. Cea mai bună modalitate de a preveni acest lucru este să spălați bine mâinile, ale lui dar și ale voastre, mai ales după ce îi schimbați un scutec sau îl ștergeți la nas, și să spălați sau să igienizați jucăriile și obiectele pe care le-a atins. 

Doar după ce copilul nu mai are febră sau alte simptome se poate întoarce la școală sau grădiniță/creșă. Consultați medicul dacă nu sunteți sigur dacă mai este sau nu contagios, a notat, pentru WebMd.com, dr. Renee A. Alli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel