Boala vaselor mici de sânge și arterita, risc mai mare de amputații ale picioarelor

Dana Lascu |
Data publicării:
Crampele musculare
Crampele musculare

Boala vaselor mici de sânge (boala microvasculară) și arterita (boală arterială periferică) sunt afecțiuni care poate crește riscul de amputații ale picioarelor indiferent de locul în care se declanșează în corp, potrivit unui studiu recent. Dacă pentru arterită riscul era cunosct, pentru boala vaselor mici legătura nu era așa evidentă.

Studiul, care susține ideea că boala vaselor mici de sânge ar fi o problemă sistemică, a analizat riscul de amputare în rândul persoanelor care aveau boală microvasculară, boală arterială periferică (arterita, care este o îngustare a arterelor, de obicei ale celor de la picioare) sau al ambelor boli. Cercetarea a fost publicată în revista Circulation a American Heart Association.

Cât de mult crește riscul

În boala microvasculară, vasele mici care transportă sângele către mușchi și alte țesuturi din corp nu funcționează corect. Este diagnosticată frecvent la ochi sau la rinichi.

Boala arterială periferică, provoacă crampe, durere sau oboseală în mușchii picioarelor în timp ce o persoană se plimbă sau urcă scările. Dacă este lăsată netratată, poate duce la gangrenă și la necesitatea amputației.

Studiul a analizat datele de la peste 125.000 de veterani din Veterans Aging Cohort Study. Cercetătorii au descoperit că, pe o perioadă medie de nouă ani, persoanele cu boală microvasculară aveau un risc crescut de 3,7 ori de amputare a picioarelor. Cei cu arterită au avut o creștere de 13,9 ori. Iar cei cu ambele afecțiuni au avut o creștere a riscului de 23 de ori.

Riscul crescut de amputație a picioarelor a fost independent de localizarea problemei microvasculare.

Sunt tulburări de sistem, nu afecțiuni locale

„Acest studiu avansează ideea că boala microvasculară este o tulburare la nivel de sistem, în loc să afecteze doar o parte a corpului", a declarat autorul studiului principal, Dr. Joshua A. Beckman, într-un material de presă publicat de American Heart Association.

Arterita la picioare a fost considerată mult timp un semn că, probabil, un pacient are înguste și arterele care duc la inimă sau la creier, a spus Beckman, profesor de medicină și directoril departamentului de Medicină vasculară la Vanderbilt University Medical Center din Nashville, Tennessee.

Dacă un pacient are boală arterială periferică, acesta are un risc mai mare de alte boli cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord (infarct) și accidente vasculare cerebrale (AVC).

„Studiul nostru sugerează că boala microvasculară în orice parte a corpului, cum ar fi ochii, rinichii sau picioarele, poate fi legată de scăderea funcției vaselor de sânge în alte părți ale corpului, punând pacienții în pericol pentru amputări potențiale ale membrelor inferioare", a spus Beckman.

Pe baza constatărilor din acest studiu, Beckman sugerează că pacienții cu boală microvasculară necesită o observare atentă și o îngrijirea picioarelor pentru a detecta din timp plăgi sau leziuni, pentru a promova vindecarea și a reduce amputațiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel