Boli care determină formarea de noduli la plămâni

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Nodulii pulmonari sunt pete rotunde cu diametrul mai mic de 3 cm sau puțin peste 1 inch. Văzuți în plămâni pe radiografii toracice sau tomografii, noduli pulmonari apar pe aproximativ unul din 500 de raze X, relatează Universitatea din Rochester.

Nodulii din plămâni apar chiar mai frecvent, apărând până la 51 la sută din tomografiile fumătorilor de peste 50 de ani, spunea autorul principal al studiului Heber MacMahon, M.B. de la Universitatea din Chicago, în noiembrie 2005, problema „Radiologie". O serie de boli pot provoca noduli pulmonari, notează Livestrong.

Cancer

Aproximativ 40% din nodulii pulmonari se dovedesc a fi canceroși, relatează Universitatea din Rochester. Cancerul pulmonar poate fi primar, ceea ce înseamnă că plămânul a fost primul loc în care cancerul a apărut sau secundar, ceea ce înseamnă că boala a apărut în altă parte și a călătorit, sau a fost metastazat, la plămân. Nodulii canceroși cresc rapid, adesea dublându-se ca mărime în cel puțin patru luni. Nodulii canceroși au, de asemenea, forme mai neregulate, suprafețe mai dure și variații de culoare, adaugă Universitatea din Rochester. Nodulii mai mari sunt mai frecvent canceroși decât nodulii mai mari. MacMahon relatează noduli pulmonari canceroși.

Tumori benigne

Conform MacMahon, cel puțin 99 la sută din totalul nodulilor mai mici de 4 mm sau 0,1 inci au dimensiuni benigne. Tumorile benigne apar adesea mai netede, mai rotunjite și chiar de culoare decât tumorile canceroase. Grăsimea din nodul indică cel mai adesea hamartoma, granulom lipoid sau lipom, toate tumorile benigne. Chisturile pulmonare și nodulii limfatici intrapulmonari pot apărea, de asemenea, ca noduli pe scanările pulmonare.

Boala autoimuna

Mai multe boli autoimune pot provoca leziuni benigne sau necanceroase la plămâni. Granulomatoza Wegener și boala pulmonară reumatoidă pot cauza simptome pulmonare, cum ar fi revărsarea pleurală, acumularea de lichid în jurul mucoasei plămânilor și cicatrizarea. Tus, respirație și durere articulară pot apărea și ele.

Infecţie

Infecțiile pot provoca noduli pulmonari, chiar și după dispariția bolii. Tuberculoza și infecțiile fungice, cum ar fi aspergilomul sau histoplasmoza pot provoca cicatrici cu noduli. Abcesele bacteriene sau istoricul pneumoniei sau al altor boli pulmonare pot duce, de asemenea, la formarea de noduli. MacMahon afirmă că un grup de noduli într-o zonă a plămânului indică adesea o boală infecțioasă.

Anomalii vasculare

Bolile sau malformațiile vaselor de sânge din plămâni, cum ar fi hemangiomul, angiomul cavernos și telangiectazele pulmonare pot duce la noduli pulmonari, precizează Manualul Merck.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel