Depresie de iarnă, sfaturi simple pentru a o combate

iarna_tristete_depresie_singuratate_singur_parc_lac_93360400

Zilele gri ale iernii aduc pentru multe persoane o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), care le poate provoca sentimente de tristețe sau depresie. Acestea se confruntă cu o lipsă d...

Acest tip de depresie este mai frecventă în rândul persoanelor care locuiesc la nord sau la sud de Ecuator.

,,Mai multe femei decât bărbați sunt diagnosticate cu această tulburare, care apare cel mai frecvent la vârste între 20 și 30 de ani. Deși cauzele DAS nu sunt cunoscute, se crede că sunt implicați trei factori. Zilele mai scurte pot perturba ceasul biologic și afectează somnul, în timp ce scăderea nivelului de serotonină, asociată cu reducerea expunerii la razele soarelui, poate afecta starea de spirit. De asemenea, nivelurile mai scăzute ale melatoninei care apar în lunile reci cu o lumină redusă a soarelui pot întrerupe somnul”, a declarat dr. Madhavi Singh, medic de familie în Pennsylvania.

 Specialista face câteva recomandări menite să țină depresia de iarnă la distanță. Prima ar fi să faceți mai multă lumină în casă. Să faceți în fiecare zi o plimbare de 60 de minute în aer liber și exerciții fizice cu trei sau patru ore înainte de a merge la culcare.

Păstrați-vă activ din punct de vedere social. Nu consumați băuturi cu cofeină după-amiaza sau seara. Nu vă duceți în pat înfometat - luați o gustare ușoară. Nu țineți telefonul inteligent sau tableta în pat. Păstrați camera întunecată și mențineți un program de somn regulat. Dacă suferiți de DAS, consultați un medic.

,,Unul dintre cele mai eficiente tratamente este terapia cu lumină. Tratamentul folosește o cutie specială de lumină care emite lumină spectrală în întregime, similară cu lumina soarelui. Terapia implică ședințe timp de 30 până la 60 de minute în fiecare dimineață. Terapia cu lumină zilnică are deseori rezultate în câteva zile sau săptămâni, dar ar trebui continuată până în primăvară, când lumina soarelui crește”, susține dr. Singh, potrivit MedicineNet.com.

În plus față de terapia cu lumină, medicii ar putea prescrie antidepresive. De asemenea și psihoterapia poate ajuta în depresia de iarnă.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250