Boala pe care ai putea să o ai dacă te simți balonat. Alte semne la care să fii atent, mai ales după ce ai mâncat
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Medicul nutriționist Roxana Pleșa a explicat tot ce trebuie să știm despre histamină și intoleranță, cum se manifestă și în ce alimente se găsește...
Expertul în boli metabolice și nutriție, dr. Ruxandra Pleșa, a explicat la Antena 3 ce este histamina, în ce alimente se găsește această substanță, dar și cum se manifestă intoleranța.
Medicul a arătat că este o afecțiune care se vindecă.
”Histamina este o moleculă, un neurotransmițător, care poate fi și partea răspunsului imunitar atunci când ne rănim, intervine și în digestie, influențând digestia gastrică și eliberarea sucului gastric.
Intoleranța la histamină se referă de fapt la situația în care avem așa de multă histamină în organism, încât declanșăm o anumită simptomatologie, care poate fi asemănătoare cu o alergie. (...) Când mâncăm prea multe alimente cu histamină sau când avem alte organisme care împiedică degradarea histaminei în organism, lucru de care se ocupă o anumită enzimă, atunci înseamnă că avem o cantitate crescută de histamină în corp.
Există și alimente care declanșează eliberarea de histamină de către propriul corp, histamina endogenă, și există 3 scenarii în care noi putem să avem această histamină în cantitate mare și să declanșăm simptomatologia”, a spus medicul.
„Se manifestă cu nas înfundat, cu ochi roșii și iritați, congestie a sinusurilor, pot apărea fenomene la nivelul pielii, cum ar fi o înroșire bruscă. Putem să avem dureri de cap cărora nu le știm cauza, putem să avem edeme, să ne trezim cu membrele mai umflate sau putem să avem manifestări digestive. De la greață, crampe, până la vărsături.
Sigur că nu toate aceste simptome se manifestă la toată lumea, putem să avem doar câteva, iar diagnosticul se pune la medicul alergolog.
O metodă foarte bună de a controla simptomatologia, cel puțin până ne reglăm tot flora intestinală, pentru că și în acest caz de disbioză intestinală avem parte de fenomenele mai sus enunțate. Până în 3 luni când facem această echilibrare este bine să urmăm o dietă cu alimente scăzute în histamină sau cu alimente care nu ne declanșează eliberarea de histamină.
În primul rând, prospețimea este foarte importantă. Cu cât un aliment de degradează în timp, el va elimina histamină. O carne care nu este consumată în aceeași zi și care e ținută mai multe zile în frigider, poate să fie o problemă. Toate preparatele din carne, salamurile, mezelurile, peștele afumat, crustaceele conservate pun probleme.
Dacă o carne este congelată imediat după ce animalul a murit, poate să fie potrivită. Carnea foarte proaspătă, mâncată imediat, este și ea foarte sigură, la fel și peștele. Toate alimentele care au fermentat, deci care au produs histamină sunt și ele pe lista neagră, precum: brânza foarte veche, chefirul, murăturile, alimentele marinate.
Anumite fructe sunt și ele de evitat, spre exemplu avocado, roșiile, bananele, citricele, spanacul. Nu ar trebui să fie consumate sau, cel puțin, nu în cantități mari. Alcoolul este o mare problemă, el fiind fermentat, dar fiind și un declanșator de histamine endogene. Ceaiul verde, ceaiul negru blochează activitatea acestei enzime și sunt și ele de evitat.
Ideal este să se urmeze timp de 2-4 săptămâni această dietă de eliminare, scăzută în histamină, iar reintroducerea alimentelor să se facă treptat, încât să se observe dacă ar fi diferențe”, a spus dr. Ruxandra Pleșa la Antena 3.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
La ce trebuie să fim atenți în cazul în care ne-au înțepat țânțarii. ”Pot deveni mortale”, susține dr. Tudor Ciuhodaru.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Adda a vorbit despre drumul spre vindecare, despre suma enormă pe care a dat-o pentru analize și investigații și despre simptome și tratament.
În vremurile actuale există mai multe alergii decât în urmă cu o generație, însă părinții nu trebuie să intre în panică.
Alergiile pot fi o sursă majoră de disconfort nocturn, afectând calitatea somnului și lăsându-te epuizat în timpul zilei.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Ce trebuie să știi despre mușcăturile de purici. Au o particularitate după care le poți recunoaște.
Intoleranța la histamină - ce este, care sunt simptomele și care sunt alimentele care trebuie evitate.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Fitofotodermatita apare cel mai frecvent în sezonul cald. Care sunt simptomele și când este cazul să vă prezentați la medic.
Tratamentul cu aerosoli se poate face încă de la vârsta de 2 luni, cu respectarea recomandărilor medicului.
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nu poate absobi fructoza în mod corespunzător. Simptomele sunt digestive.
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Telefoanele sunt un magnet pentru alergeni. Asta înseamnă că ați putea dezvolta anumite alergii din cauza celui mai utilizat obiect.
Cum să cureți bradul artificial și ce poți să pățești dacă nu faci lucrul acesta.