Cancerul, depistat printr-un test de sânge. Cât de departe au ajuns cercetătorii

sange_fiole_flacoane_teste_analize_68632500 Grupă sanguină

Oamenii de știință susțin că un test de sânge ajută la detectarea multor tipuri de cancer. Un test experimental o dovedește.

Un studiu pe mii de oameni fără istoric sau simptome de cancer arată că necruțătoarea boală poate fi depistată printr-un simplu test de sânge. Testul este încă experimental, însă beneficiile, încurajatoare. Nickolas Papadopoulos, un om de știință al Universității Johns Hopkins din SUA care a ajutat la dezvoltarea testului, a declarat că testul de sânge este o posibilitate ce poate deveni reală. Folosirea acestuia împreună cu metodele de screening standard „a dublat cancerele care au fost detectate" în studiu, a spus cercetătorul. A fost verificat doar la femeile între 65 și 75 de ani și trebuie testat la bărbați, la oameni de alte vârste și pe grupuri mai diverse, potrivit medicalxpress.

Rezultatele au fost publicate în revista Science și discutate la o conferință American Association for Cancer Research, care a avut loc online. Momentan, aceste instrumente de detectare a cancerului multiplu au fost testate pe probe de sânge de la persoane cu și fără cancer pentru a estima exactitatea acestora. Pentru studiu au fost recrutate aproape 10.000 de femei cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, fără istoric de cancer, din Pennsylvania și New Jersey. Testul de sânge "a făcut o diferență autentică în descoperirea cancerului la un număr mic de pacienți", a durat în medie șapte luni și a determinat 1% dintre femei să obțină o scanare imagistică de care s-au dovedit că nu au nevoie", a precizat cercetătorul.

Studiul integral, AICI.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250