Chisturile ovariane: cum se dezvoltă și cum să le tratezi

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Durere ovare
Durere ovare

Cum se formează chisturile pe ovare și cum sunt tratate simptomele.

Chisturile sunt saci cu fluid care se pot dezvolta oriunde în corp. Simptomele chistului ovarian nu afectează toate femeile care dezvoltă chisturi pe ovare, iar chisturile ovariene se pot limpezi fără tratament. Dar pentru unele femei, simptomele chistului ovarian pot duce la complicații potențial grave, notează University Health News.

Principalele simptome ale chistului ovarian includ dureri pelvine care se pot răspândi pentru a provoca dureri de spate inferioare și dureri în coapse. Durerea poate fi mai sesizabilă chiar înaintea perioadei menstruale; îl puteți experimenta și în timpul actului sexual sau în timpul unei mișcări intestinale. Alte simptome ale chistului ovarian includ o senzație de plinătate și presiune în abdomenul inferior și dorința de a urina mai des (precum și senzația de parcă nu ți-ai goli complet vezica).

Este posibil ca aceste chisturi ovariene să se rupă. La multe femei, acest lucru provoacă doar un disconfort ușor care poate fi combătut cu calmante. Dar, de asemenea, este posibil ca ruptura să provoace dureri de chist ovarian severe și sângerare internă. Dacă aveți dureri pelvine bruște și severe și vi s-a pus diagnosticul de chisturi ovariene, contactați imediat medicul sau mergeți la secția locală de urgență.

Tipuri de chisturi ovariene

Chisturile pe ovare sunt de diferite tipuri:

Chisturile foliculelor sau chisturile foliculare: acestea se dezvoltă atunci când foliculul în care crește un ovul în fiecare lună nu izbucnește pentru a elibera ovulul. Acești foliculi nestăpâniți pot forma chisturi care dispar de obicei după câteva luni.

Chistul Corpus luteum: Acestea se formează atunci când foliculul izbucnește și eliberează ovulul, dar foliculul gol se închide din nou și formează un chist, în loc să se micșoreze. Aceste tipuri de chisturi pe ovare pot sângera și pot provoca dureri. Dacă cresc suficient de mari, pot muta ovarul din poziția sa normală și îl pot răsuci (o afecțiune dureroasă numită torsiune ovariană).

Endometriom: Aceste chisturi apar la femeile cu o afecțiune numită endometrioză, în care țesutul endometrial care liniază uterul crește în afara uterului.
Chisturi dermoide: Aceste chisturi sunt prezente de la naștere și sunt formate din aceleași celule care se dezvoltă în piele, păr, dinți și grăsimi.

Cistadenom: Aceste chisturi pe ovare pot crește până la o dimensiune mare și pot duce la torsiune ovariană sau torsiune a anexei, care poate provoca dureri abdominale acute inferioare. (Conform Merck Manual, această afecțiune - o „răsucire a ovarului și, uneori, a trompei falopiene, tăierea alimentării cu sânge a acestor organe" - necesită intervenții chirurgicale pentru a nu se dezgoli sau chiar a elimina ovarul afectat.)

Când se dezvoltă chisturile ovariene

Chisturile la ovare afecteză femeile aflate în perioada pre-menopauză și sunt de obicei benigne. Cu toate acestea, chisturile ovariene pot semnala o afecțiune numită sindrom de ovare polichistice, care poate afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. (Dacă aveți, de asemenea, perioade menstruale rare și creșterea pelicuzității pe față, piept, spate și în altă parte, este posibil să aveți această afecțiune și ar trebui să vă consultați medicul.)

Dacă sunteți o femeie mai în vârstă cu chisturi ovariene, se crede că acestea vor crește riscul pentru cancerul ovarian. Chisturile care conțin materie solidă, sunt mai susceptibile de a fi canceroase.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel