EXCLUSIV De ce ne este somn după ce am mâncat. Nadia Eperjessy: Nu este normal. Mâncarea ar trebui să ne dea energie

De ce ne simțim somnolenți după ce am mâncat? ”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea...
Mulți oameni experimentează o senzație de somnolență după ce au mâncat, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori. Deși mâncarea ar trebui să ne ofere energie, uneori, ne simțim adormiți după o masă copioasă. Unul dintre motive este legat de modul în care combinăm alimentele și cantitatea consumată.
Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne explică de ce se produce această stare de somnolență, de moleșeală și ce putem face pentru a o evita.
foto: Freepik
De ce ne este somn după ce am mâncat?
Unul dintre motivele pentru care ne putem simți somnolenți după masă este legat de volumul și compoziția alimentelor pe care le consumăm. Potrivit Nadiei Eperjessy, dacă mâncăm o cantitate mare de alimente sau dacă acestea sunt bogate în grăsimi sau carbohidrați procesați, sistemul nostru digestiv trebuie să depună un efort mai mare pentru a digera și absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la o creștere a fluxului de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca o senzație de somnolență sau de oboseală.
”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie. De obicei, avem o stare de moleșeală după ce mâncăm, dacă mâncăm o cantitate prea mare de mâncare, iar atunci sistemul digestiv este pus la muncă. Dacă consumăm alimente pe care nu le tolerăm foarte bine (și nu știm), ele pot să ne dea o stare de somnolență, de moleșeală”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
De asemenea, combinația anumitor alimente poate influența modul în care ne simțim după masă. Unele combinații pot necesita mai mult timp și efort pentru digestie, ceea ce poate conduce la oboseală. De exemplu, consumul de proteine animale și carbohidrați, în același timp, poate îngreuna procesul digestiv și poate determina o scădere a nivelului de energie.
Deși organismul nostru este capabil să digere o varietate largă de alimente și combinații, cantitatea și compoziția pot influența modul în care ne simțim după masă.
”Dacă facem combinații care să dea foarte mult de muncă sistemului nostru digestiv, la fel. În general, oamenii pot mânca orice combinație de alimente, însă atunci când cantitatea este prea mare, digestia este îngreunată și automat că ne simțim moleșiți”, ne-a mai spus aceasta.
Un alt aspect important este legat de ritmul și mediul în care consumăm mâncarea. Mâncatul în grabă sau într-un mediu stresant poate afecta negativ digestia și poate contribui la senzația de disconfort și somnolență după masă.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.