EXCLUSIV De ce ne este somn după ce am mâncat. Nadia Eperjessy: Nu este normal. Mâncarea ar trebui să ne dea energie
De ce ne simțim somnolenți după ce am mâncat? ”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea...
Mulți oameni experimentează o senzație de somnolență după ce au mâncat, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori. Deși mâncarea ar trebui să ne ofere energie, uneori, ne simțim adormiți după o masă copioasă. Unul dintre motive este legat de modul în care combinăm alimentele și cantitatea consumată.
Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne explică de ce se produce această stare de somnolență, de moleșeală și ce putem face pentru a o evita.

foto: Freepik
De ce ne este somn după ce am mâncat?
Unul dintre motivele pentru care ne putem simți somnolenți după masă este legat de volumul și compoziția alimentelor pe care le consumăm. Potrivit Nadiei Eperjessy, dacă mâncăm o cantitate mare de alimente sau dacă acestea sunt bogate în grăsimi sau carbohidrați procesați, sistemul nostru digestiv trebuie să depună un efort mai mare pentru a digera și absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la o creștere a fluxului de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca o senzație de somnolență sau de oboseală.
”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie. De obicei, avem o stare de moleșeală după ce mâncăm, dacă mâncăm o cantitate prea mare de mâncare, iar atunci sistemul digestiv este pus la muncă. Dacă consumăm alimente pe care nu le tolerăm foarte bine (și nu știm), ele pot să ne dea o stare de somnolență, de moleșeală”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
De asemenea, combinația anumitor alimente poate influența modul în care ne simțim după masă. Unele combinații pot necesita mai mult timp și efort pentru digestie, ceea ce poate conduce la oboseală. De exemplu, consumul de proteine animale și carbohidrați, în același timp, poate îngreuna procesul digestiv și poate determina o scădere a nivelului de energie.
Deși organismul nostru este capabil să digere o varietate largă de alimente și combinații, cantitatea și compoziția pot influența modul în care ne simțim după masă.
”Dacă facem combinații care să dea foarte mult de muncă sistemului nostru digestiv, la fel. În general, oamenii pot mânca orice combinație de alimente, însă atunci când cantitatea este prea mare, digestia este îngreunată și automat că ne simțim moleșiți”, ne-a mai spus aceasta.
Un alt aspect important este legat de ritmul și mediul în care consumăm mâncarea. Mâncatul în grabă sau într-un mediu stresant poate afecta negativ digestia și poate contribui la senzația de disconfort și somnolență după masă.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
