EXCLUSIV De ce ne este somn după ce am mâncat. Nadia Eperjessy: Nu este normal. Mâncarea ar trebui să ne dea energie

De ce ne simțim somnolenți după ce am mâncat? ”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea...
Mulți oameni experimentează o senzație de somnolență după ce au mâncat, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori. Deși mâncarea ar trebui să ne ofere energie, uneori, ne simțim adormiți după o masă copioasă. Unul dintre motive este legat de modul în care combinăm alimentele și cantitatea consumată.
Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne explică de ce se produce această stare de somnolență, de moleșeală și ce putem face pentru a o evita.
foto: Freepik
De ce ne este somn după ce am mâncat?
Unul dintre motivele pentru care ne putem simți somnolenți după masă este legat de volumul și compoziția alimentelor pe care le consumăm. Potrivit Nadiei Eperjessy, dacă mâncăm o cantitate mare de alimente sau dacă acestea sunt bogate în grăsimi sau carbohidrați procesați, sistemul nostru digestiv trebuie să depună un efort mai mare pentru a digera și absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la o creștere a fluxului de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca o senzație de somnolență sau de oboseală.
”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie. De obicei, avem o stare de moleșeală după ce mâncăm, dacă mâncăm o cantitate prea mare de mâncare, iar atunci sistemul digestiv este pus la muncă. Dacă consumăm alimente pe care nu le tolerăm foarte bine (și nu știm), ele pot să ne dea o stare de somnolență, de moleșeală”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
De asemenea, combinația anumitor alimente poate influența modul în care ne simțim după masă. Unele combinații pot necesita mai mult timp și efort pentru digestie, ceea ce poate conduce la oboseală. De exemplu, consumul de proteine animale și carbohidrați, în același timp, poate îngreuna procesul digestiv și poate determina o scădere a nivelului de energie.
Deși organismul nostru este capabil să digere o varietate largă de alimente și combinații, cantitatea și compoziția pot influența modul în care ne simțim după masă.
”Dacă facem combinații care să dea foarte mult de muncă sistemului nostru digestiv, la fel. În general, oamenii pot mânca orice combinație de alimente, însă atunci când cantitatea este prea mare, digestia este îngreunată și automat că ne simțim moleșiți”, ne-a mai spus aceasta.
Un alt aspect important este legat de ritmul și mediul în care consumăm mâncarea. Mâncatul în grabă sau într-un mediu stresant poate afecta negativ digestia și poate contribui la senzația de disconfort și somnolență după masă.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.