Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul. Crește riscul de diabet cu 26%

Această carne sănătoasă consumată de noi toți crește riscul de a dezvolta diabet. Medicii trag un semnal de alarmă.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a descoperit că un consum ridicat de fier heme, găsit în carnea roșie și alte produse de origine animală, este asociat cu un risc cu 26% mai mare de diabet de tip 2 (T2D). Cercetătorii au integrat date epidemiologice cu biomarkeri metabolici pentru a înțelege mai bine legătura dintre fierul heme și riscul de diabet.
Studiul publicat în Revista Nature a analizat datele din 36 de ani de la 206.615 adulți și a descoperit că fierul heme, spre deosebire de fierul non-heme găsit în plante, este asociat cu riscuri mai mari de T2D. Participanții cu cel mai mare consum de fier heme aveau niveluri mai mari de biomarkeri de risc, cum ar fi trigliceridele și proteina C-reactivă, și niveluri mai scăzute de biomarkeri benefici, precum colesterolul HDL.
Vezi și: Resturile virale latente din ADN-ul uman, cheia inversării îmbătrânirii
Consum de Fier și riscul de diabet
Un consum mai mare de fier heme, tipul găsit în carnea roșie și alte produse de origine animală, spre deosebire de fierul non-heme, găsit în principal în alimentele pe bază de plante , a fost asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2 (T2D) într-un nou studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Deși legătura dintre fierul heme și T2D a fost raportată anterior, descoperirile studiului stabilesc și explică mai clar această legătură.
"Comparativ cu studiile anterioare care s-au bazat exclusiv pe date epidemiologice, am integrat mai multe straturi de informații, inclusiv date epidemiologice, biomarkeri metabolici convenționali și metabolomica de vârf.
Aceasta ne-a permis să obținem o înțelegere mai cuprinzătoare a asocierii dintre consumul de fier și riscul de T2D, precum și a căilor metabolice potențiale care stau la baza acestei asocieri", a spus autorul principal Fenglei Wang, cercetător asociat în Departamentul de Nutriție.
Studiu amplu
Cercetătorii au analizat datele din 36 de ani de rapoarte dietetice de la peste 200.000 de adulți care au participat la Studiile de Sănătate ale Asistentelor și Studiul de Urmărire a Profesioniștilor în Sănătate. Ei au studiat consumul de diferite tipuri de fier — fie din alimente (carne și plante), fie din suplimente — și au verificat dacă există o legătură între aceste consumuri și riscul de diabet de tip 2 (T2D).
Pe lângă aceasta, cercetătorii au investigat și cum fierul heme (fierul găsit în carne) influențează riscul de diabet, folosind date de la un grup mai mic de participanți. Au analizat sângele a peste 37.000 de persoane pentru a măsura indicatori precum nivelurile de insulină, zahăr din sânge și lipide, și au studiat 9.000 de profiluri metabolice pentru a înțelege mai bine cum aceste substanțe din organism sunt influențate de consumul de fier.
Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul - FOTO: Freepik@chandlervid85
Implicații
Studiul a descoperit că persoanele care consumă mult fier heme (fierul găsit în carnea roșie) au un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 (T2D) comparativ cu cei care consumă mai puțin fier heme. De asemenea, cercetătorii au constatat că fierul heme explică mai mult de jumătate din riscul de diabet asociat cu carnea roșie nepreparată și contribuie, de asemenea, la riscul legat de alte diete care favorizează diabetul. În schimb, nu au găsit o legătură semnificativă între fierul non-heme (găsit în plante) și riscul de diabet.
Mai mult, un consum mai mare de fier heme a fost legat de niveluri mai mari ale unor indicatori din sânge care sunt asociați cu diabet, precum C-peptid, trigliceride și proteina C-reactivă, dar și de niveluri mai scăzute ale indicatorilor benefici, precum colesterolul HDL și adiponectina.
Cercetătorii au identificat și o serie de substanțe din sânge — cum ar fi L-valină, L-licină și acid uric — care par să influențeze legătura dintre consumul de fier heme și riscul de diabet. Aceste substanțe au fost asociate anterior cu riscul de diabet.
recomandări
La nivelul populației, descoperirile studiului au implicații importante pentru liniile directoare dietetice și strategiile de sănătate publică pentru a reduce ratele de diabet, conform cercetătorilor. În particular, descoperirile ridică îngrijorări cu privire la adăugarea fierului heme în alternativele de carne pe bază de plante pentru a le îmbunătăți gustul și aspectul cărnos. Aceste produse câștigă popularitate, dar efectele asupra sănătății merită o investigație suplimentară.
"Acest studiu subliniază importanța alegerilor alimentare sănătoase în prevenirea diabetului. Reducerea consumului de fier heme, în special din carnea roșie, și adoptarea unei diete mai bogate în plante pot fi strategii eficiente în scăderea riscului de diabet", a spus autorul corespunzător Frank Hu, profesor Fredrick J.
Vezi și: Cafeaua, nerecomandată în prima oră de la trezire. Are efecte negative
Carnea roșie, alte riscuri
Consumul regulat de carne roșie poate scurta durata de viață, conform unui studiu condus de Dr. Frank Hu de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard. Analizând datele a peste 37.000 de bărbați și 83.000 de femei, cercetarea a constatat că un aport ridicat de carne roșie, atât procesată cât și nepregătită, a fost asociat cu creșterea ratelor de mortalitate din toate cauzele, cancer și boli cardiovasculare.
În mod specific, fiecare porție suplimentară zilnică de carne roșie nepregătită a crescut riscul de mortalitate cu 13%, în timp ce carnea roșie procesată a crescut riscul cu 20%.
Înlocuirea cărnii roșii cu proteine mai sănătoase, cum ar fi peștele, păsările de curte sau nucile, ar putea reduce riscul de mortalitate cu 7% până la 19%. Studiul sugerează că scăderea consumului de carne roșie ar putea preveni semnificativ decesele, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica impactul exact asupra sănătății, potrivit NIH.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.