Sleep eating, tulburarea rară care te face să mănânci în somn: Mă trezeam cu ambalaje lângă pat, fără să știu ce s-a întâmplat

Cea mai devastatoare tulburare de somn dintre toate, potrivit unui expert. O luptă invizibilă cu somnul și alimentația nesănătoasă. Ce este "sleep eating".
Jill avea doar câțiva ani când a început să mănânci în somn, fără să fie conștientă de ce se întâmplă. Deși își amintea dimineața cum găsea ambalajele de biscuiți lângă pat sau lângă ea, nu înțelegea ce s-a întâmplat în timpul nopții.
"Mă trezeam cu aceste ambalaje lângă pat, fără să am habar ce s-a întâmplat", povestește Jill, în vârtă de 62 de ani.
Foto: Freepik @marinaghanis98
Stigmatul asociat cu mâncatul în somn a făcut-o pe Jill să-și ascundă identitatea, fiind de acord ca numele ei complet să nu fie dezvăluit.
Acesta nu este un caz simplu.
"Nu este vorba de a te ridica o dată din pat, a lua o gutare și a te întoarce la somn. Este cu totul altceva", a explicat Jill, subliniind complexitatea și gravitatea comportamentului ei nocturn.
"Nu mă ridic o singură dată să iau o mușcătură. Pot să mănânc un pachet întreg de biscuiți, să mă ridic din nou și să mănânc patru boluri de cereale, apoi să continui cu o cutie întreagă de crackers", a spus ea.
Aceste comportamente nu doar că afectează calitatea somnului, dar au și un impact serior asupra sănătății.
"Nopți de alimentație nesănătoasă și somn disfuncțional îți lasă amprenta asupra sănătății. Este greu de exprimat cât de rău te simți. Te trezești epuizat și cu stomacul plin de alimente nesănătoase și apoi trebuie să funcționezi toată ziua. Am trăit așa ani de zile", a spus ea.
Ei bine, Jill suferă de o tulburare rară numită tulburare alimentară legată de somn sau "sleep eating", o parasomnie care implică trezirea parțială a creierului în timp ce restul corpului rămâne adormit.
Potrivit WebMD, tulburările alimentare legate de somn se caracterizează prin tipare alimentare anormale în timpul nopții.
Deși nu este la fel de frecventă ca somnambulismul, tulburarea alimentară nocturnă legată de somn (NS-RED) poate apărea în timpul somnambulismului. Persoanele cu această tulburare mănâncă în timp ce dorm. Adesea merg în bucătărie și pregătesc mâncare fără să-și amintească că au făcut acest lucru. Dacă NS-RED apare suficient de des, o persoană poate prezenta creștere în greutate și își poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
O tulburare strâns legată, cunoscută sub numele de sindromul mâncatului nocturn (NES), este diagnosticată atunci când o persoană mănâncă în timpul nopții cu deplină conștiință și poate fi incapabilă să adoarmă din nou dacă nu mănâncă.
Simptomele sleep eating includ următoarele și persistă adesea timp de cel puțin două luni:
- Apetit scăzut sau inexistent pentru micul dejun
- Consumul mai multor alimente după cină decât în timpul mesei
- Consumarea a mai mult de jumătate din aportul zilnic de alimente după ora cinei
- Treziri recurente din somn care necesită mâncare pentru a adormi din nou
Dr. Carlos Schenck, profesor și psihiatru, descrie această tulburare ca fiind una dintre cele mai devastatoare dintre parasomnii.
"Aceste persoane mănâncă dezinhibat aproape în fiecare noapte, ceea ce le afectează viața în mod dramatic", explică Schenck.
În timpul episoadelor de sleep eating, partea primitivă a creierului preia controlul, iar alimentele ultraprocesate, cum ar fi dulciurile și gustările nesănătoase, devin alegerea preferată.
"Nu ai control sau reținere", spune medicul, explicând cum aceste comportamente pot agrava afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.
Tulburarea este dificil de tratat, având o rată de succes de doar două treimi, mult mai scăzută decât în cazul altor parasomnii, cum ar fi sexsomnia sau somnambulismul.
"Odată ce cineva începe să mănânce în somn, acest comportament devine dominant, eclipsând alte comportamente de somnambulism", adaugă Schenck.
Pentru Jill, drumul spre diagnostic a fost lung și frustrant. După anide zile în care și-a ascuns comportamentul și a fost neînțeleasă de medici, a găsit în sfârșit ajutor.
"Multe dintre cadrele medicale nu înțelegeau ce se întâmplă cu mine", spune Jill.
Un medic chiar i-a sugerat să mănânce o felie de pâine înainte de culcare, o soluție care evident nu avea cum să rezvolte problema.
În urma unui studiu de somn, Jill a fost diagnosticată cu sindromul picioarelor neliniștite, o tulburare neurologică ce poate contribui la apariția tulburării alimentare legate de somn.
"Este ca și cum ai avea insecte care îți umblă sub piele", descrie Jill senzația care o face să se miște necontrolat în timpul nopții.
Dr. Schenck explică faptul că tulburarea alimentară legată de somn poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv somnambulism, apneea de somn, anumite medicamente pentru insomnie sau sindromul picioarelor neliniștite.
Deși tratamentul cu medicamente a îmbunătățit considerabil viața lui Jill, provocările nu au dispărut complet.
"Medicamentele funcționează 95% din cauzri, dar când nu funcționează, este epuizant", spune Jill.
Ea spune că încearcă să evite alimentele declanșatoare din casă, dar prezența dulciurilor pentru nepoți poate fi o tentație periculoasă.
"Sunt foarte recunoscătoare că am găsit în sfârșit pe cineva care înțelege prin ce trec. Căutați un specialist, faceți cercetări și nu renunțați până nu găsiți un medic care să vă ia în serios. Luptați pentru un diagnostic corect și nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu există o soluție", a mai spus ea, pentru CNN.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.