Dieta săracă în carbohidrați, o alternativă la medicația pentru diabetul de tip 2. Beneficiile pentru sănătatea pancreatică
Un studiu recent sugerează că o dietă săracă în carbohidrați poate îmbunătăți funcția celulelor beta la pacienții cu diabet de tip 2 ușor, reducând nevoia de...
Vezi și: Trendul de pe TikTok care îți poate afecta unghiile. Ce risc îți asumi cu manichiura rusească
Un studiu recent sugerează că o dietă săracă în carbohidrați ar putea îmbunătăți funcția celulelor beta la adulții cu diabet de tip 2 ușor. Celulele beta sunt celulele pancreatice responsabile de producerea și eliberarea insulinei, un hormon care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Persoanele cu diabet de tip 2 au un răspuns slăbit al celulelor beta la zahărul din sânge, posibil din cauza consumului excesiv de carbohidrați. Această combinație de insuficiență a celulelor beta și rezistență la insulină determină dezvoltarea și evoluția diabetului de tip 2.
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice, care poate fi prevenită în mare măsură, 90-95% din cazuri fiind de tip 2. Deși s-a demonstrat că schimbările stilului de viață previn sau întârzie diabetul de tip 2, cercetătorii continuă să studieze celulele beta pentru a îmbunătăți înțelegerea și tratamentul.
Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Endocrine Society, sugerează că adoptarea unei diete sărace în carbohidrați ar putea ajuta la gestionarea mai eficientă a afecțiunii și, eventual, la eliminarea nevoii de medicamente.
Cum afectează dieta funcția celulelor beta în diabetul de tip 2
A fost efectuat un studiu controlat randomizat care a implicat 57 de bărbați și femei adulți negri și albi cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani cu diabet de tip 2 ușor.
Participanții aveau o hemoglobină A1c mai mică sau egală cu 8,0% și un IMC între 25 și 50. Li s-a administrat o dietă cu conținut redus de carbohidrați, cu aproximativ 9% carbohidrați și 65% grăsimi, sau o dietă cu conținut mai ridicat de carbohidrați, cu aproximativ 55% carbohidrați și 20% grăsimi.
Studiul a urmărit să determine dacă o dietă cu un conținut redus de carbohidrați ar îmbunătăți răspunsul celulelor beta ale participanților la zahăr, comparativ cu o dietă cu un conținut ridicat de carbohidrați.
Ambele diete au fost concepute de un dietetician autorizat pentru a fi „eucalorice”, furnizând caloriile necesare pentru menținerea greutății corporale. Participanților li s-au furnizat mese zilnice, instrucțiuni detaliate privind planul de masă și întâlniri săptămânale cu dieteticianul înregistrat.
Pentru a examina funcția celulelor beta și eliberarea de insulină, au fost utilizate teste de toleranță la glucoză orală și teste de clamp hiperglicemic. Doi participanți din grupul cu conținut ridicat de carbohidrați și unul din grupul cu conținut scăzut de carbohidrați și-au reluat medicația cu metformin în timpul intervenției dietetice.
Citește și: Cele mai bune alimente conservate de păstrat în cămară. 15 surse convenabile de nutrienți și vitamine

Foto: Freepik
Dieta săracă în carbohidrați poate îmbunătăți funcția celulelor beta în diabetul de tip 2
Cercetătorii au constatat că o dietă săracă în carbohidrați a dus la îmbunătățiri semnificative ale funcției celulelor beta și ale eliberării de insulină după 12 săptămâni, comparativ cu o dietă bogată în carbohidrați.
Participanții la dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au înregistrat îmbunătățiri de două ori și 22% mai mari ale răspunsurilor inițiale și maxime ale celulelor beta în comparație cu cei care au urmat o dietă bogată în carbohidrați.
Testul oral de toleranță la glucoză a arătat că dieta săracă în carbohidrați a îmbunătățit efectul insulinei asupra nivelului de glucoză din sânge cu 32% după 12 săptămâni.
S-au observat îmbunătățiri de la 48% la 110% mai mare a răspunsului rapid al celulelor beta decât cei care au urmat o dietă bogată în carbohidrați.
Autorii studiului sugerează că răspunsurile diferite la intervenția dietetică se pot datora parțial diferențelor biologice în funcția celulelor beta. Aceștia au concluzionat că o dietă săracă în carbohidrați ar putea permite pacienților cu diabet zaharat de tip 2 ușor să întrerupă medicația și să se bucure de mese și gustări care să le satisfacă nevoile energetice, îmbunătățind în același timp funcția beta-celulelor.
Motivul pentru care o dietă săracă în carbohidrați îmbunătățește funcția celulelor beta
Studiul a constatat că o dietă săracă în carbohidrați poate îmbunătăți funcția celulelor beta la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ușor prin reducerea solicitării celulelor beta de a produce insulină.
Această îmbunătățire se datorează probabil faptului că mai puțină glucoză intră în fluxul sanguin, ceea ce reduce solicitarea celulelor beta pentru secreția de insulină, putând inversa o parte din disfuncția celulelor beta cauzată de toxicitatea glucozei.
Studiul a constatat, de asemenea, că amploarea îmbunătățirii ar putea varia de la persoană la persoană, deoarece beneficiile sunt mai pronunțate la cei cu diabet ușor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care o dietă săracă în carbohidrați ar putea îmbunătăți funcția celulelor beta
Dietă săracă în carbohidrați pe termen lung
O dietă săracă în carbohidrați poate fi benefică pentru gestionarea diabetului de tip 2, dar respectarea acesteia poate fi o provocare, în special în rândul adulților în vârstă.
Pentru a face o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați mai durabilă, Thomas M. Holland, medic-cercetător și profesor asistent la RUSH Institute for Healthy Aging, RUSH University, College of Health Sciences, recomandă încorporarea flexibilității în aportul de carbohidrați, prioritizarea alimentelor integrale, neprocesate sau minim procesate, bogate în fibre și nutrienți, adăugarea de varietate și transformarea dietei în ceva plăcut, precum și monitorizarea periodică a nivelului de zahăr din sânge.
Consultarea unui medic este esențială pentru a se asigura că dieta se aliniază nevoilor individuale de sănătate. Thomas M. Holland avertizează cu privire la efectele de revenire atunci când se reintroduc carbohidrații, care pot provoca o creștere substanțială în greutate și o presiune asupra celulelor beta ale insulelor pentru a asigura producția adecvată de insulină.
Sheri Gaw, dietetician autorizat și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului zaharat, recomandă alegerea alimentelor bogate în fibre și sărace în carbohidrați pentru a face dietele sărace în carbohidrați mai ușor de susținut, deoarece fibrele ajută la încetinirea digestiei și la creșterea sațietății.
Alimentele recomandate includ broccoli, ciuperci, frunze verzi, conopidă, semințe de chia, nuci, semințe de in măcinate și migdale.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
Dieta săracă în carbohidrați, o alternativă la medicația pentru diabetul de tip 2. Beneficiile pentru sănătatea pancreatică
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Senzația de frig, gușa și alte semne ale deficienței de iod. Importanța iodului pentru sănătatea tiroidei
Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
EXCLUSIV Hipotiroidie: cauze, simptome, tratament. Semnul de pe piele că ai hipotiroidism. Cristina Bloț: Și nu ne simțim niciodată odihniți
Hipotiroidie - tot ce trebuie să știi. Medicul Cristina Bloț ne-a vorbit despre această afecțiune, cauzele, simptomele și tratamentul ei.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
EXCLUSIV Postmenopauza, cea mai frecventă cauză a osteoporozei. Cătălin Codreanu: Vor fi tot mai mulți vârstnici cu probleme care devin dependenți de persoane tinere și active
EXCLUSIV Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!
Ce nu știi despre colesterol te poate ucide! Sondajul care te va pune pe gânduri. Află totul despre "Colesterol Alert"
Boala care duce la creșterea colesterolului. Ruxandra Dobrescu: Provoacă boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular
O boală extrem de frecventă poate duce la creșterea colesterolului. Aceasta nici măcar nu are simptome evidente.
Analogii GLP-1 în tratamentul diabetului, fără risc pentru cancerul de tiroidă
Anca Țurcașiu, boală. Analiza banală pe care toți ar trebui să o facem: Mi-a ieșit destul de proastă. Obișnuiește-te, nu există remediu
EXCLUSIV Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.
EXCLUSIV Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
