EXCLUSIV Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
Eliminăm din corp tot ceea ce mâncăm? Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o mănânci, odată ce o bagi în gură. Alimentele din care corpul nu poate extrage...
Mâncarea pe care o consumi urmează un proces complex în corpul tău, începând cu digestia și terminând cu eliminarea sub formă de deșeuri.
Procesul este destul de complex, dar haide să-ți descriu tot ce se întâmplă din momentul în care mâncarea ajunge în gură.
În primul rând, începe masticarea. Mâncarea este mestecată în gură pentru a se desface în bucăți mai mici. Împreună cu saliva, care conține enzime, începe procesul de descompunere a alimentelor.
Apoi urmează înghițirea. După ce este măcinată și mestecată cu saliva, mâncarea este înghițită, continuând călătoria prin esofag, către stomac.
Ajunsă în stomac, mâncarea este expusă acidului gastric și enzimelor digestive care încep descompunerea proteinelor și a altor componente ale alimentelor în molecule mai mici.
Urmează trecerea în intestinul subțire, acolo unde amestecul parțial digerat, este eliberat în intestinul subțire, unde majoritatea nutrienților sunt absorbiți în sânge și transportați către celulele corpului.
Începe absorbția nutrienților precum carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale de către vilozitățile intestinale și transportați către alte părți ale corpului prin sistemul circulator.
Ce rămâne neabsorbit în intestinul subțire este trimis către intestinul gros, unde are loc absorbția finală a apei și a altor substanțe importante.
Microorganismele benefice din intestinul gros pot descompune și fermenta anumite resturi alimentare.
Ceea ce rămâne după tot acest proces de până acum, în principal fibre și materiale neabsorbite, este transformat în fecale. Materia fecală călătorește prin colon și este eliminat prin corp prin anus în timpul defecației.
Deci, tot acest proces este esențial pentru ca organismul să primească nutrienții de care are nevoie pentru funcționarea optimă, în timp ce elimină deșeurile și substanțele nefolositoare.
Vezi și: Cele 7 semne că faci infarct. Primele simptome care apar. Cum descriu pacienții durerea din piept
Astfel, eliminăm tot ceea ce mâncăm?
Nu, nu eliminăm tot ceea ce mâncăm pentru că procesul de digestie și absorbție are ca rezultate transformarea alimentelor în substanțe nutritive pe care corpul le utilizează pentru a funcționa, în timp ce ceea ce nu este absorbit sau utilizat este eliminat sub formă de deșeuri.
Totuși, există unele componente ale alimentelor pe care corpul nu le poate digera sau absorbi complet, ca de exemplu fibrele alimentare.
Fibrele trec prin sistemul digestiv relativ intacte și ajută la menținerea sănătății intestinale și la facilitarea tranzitului intestinal.
Astfel, fibrele alimentare fac parte din deșeurile alimentare eliminate în final prin defecație.
Ei bine, în concluzie, nu eliminăm tot ceea ce mânăm, dar procesul de digestie și absorbție selectează nutrienții esențiali și elimină resturile și substanțele neutilizabile.
Alimentele din care corpul nu își poate extrage nutrienți
Sigur că există o listă de alimente din care corpul nu poate extrage nutrienți esențiali sau nu poate extrage în cantități semnificative.
Printre ele se numără:
1. Fibrele insolubile - tipul de fibre care nu se dizolvă în apă și trec relativ intacte prin sistemul digestiv.
Deși fibrele insolubile sunt esențiale pentru sănătatea intestinală și pentru promovarea tranzitului intestinal regulat, ele nu furnizează energie și nu sunt absorbite de corp.
2. Alcoolul
Deși conține calorii, acestea nu sunt considerate nutrienți esențiali, iar corpul nu poate folosi alcoolul pentru a susține funcțiile metabolice esențiale.
3. Aditivii alimentari precum coloranții artificiali și îndulcitorii artificiali
4. Unele componente ale alimentelor procesate precum unele tipuri de îndulcitori sau stabilizatori
Este important să consumăm o dietă echilibrată care să furnizeze toți nutrienții esențiali de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa optim.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
EXCLUSIV Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
EXCLUSIV Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
