5 alimente ușor de digerat pentru o stare de bine a sistemului gastrointestinal. Ușurează procesul digestiv al organismului

Descoperă o serie de mese sănătoase care nu necesită multă energie din partea sistemului digestiv pentru a fi transformate în nutrienți.
Simptomele intoxicației alimentare pot fi ameliorate prin consumul de alimente simple, ușor de digerat. Aceste alimente sunt sărace în fibre alimentare și grăsimi, au o aromă mai blândă și sunt mai ușor de digerat decât alimentele uscate sau tari. Energia digestivă este necesară atât pentru procesele mecanice, cât și pentru cele chimice, cum ar fi mestecatul, acidul din stomac și enzimele digestive din intestinul subțire.
Atunci când te simți prost dispus sau te confrunți cu indigestie sau alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea, alegerea alimentelor ușor de digerat poate ajuta la odihna tractului gastrointestinal, făcând organismul să lucreze mai puțin pentru a efectua procesele digestive.
Iată cinci grupe de alimente ușor de digerat atunci când stomacul sau intestinele tale îți dau o stare de disconfort.
Produse din făină albă
Aportul de fibre poate fi crescut, dar alegerea temporară a unor alimente mai puțin bogate în fibre poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu tulburări digestive. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, pot crește alimentele nedigerate și pot accelera motilitatea intestinală, ceea ce le face mai mult dăunătoare decât utile pentru simptome precum balonarea abdominală și diareea.
Produsele din cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele albe, au componentele lor de fibre eliminate, astfel încât optarea temporară pentru aceste alimente cu conținut mai scăzut de fibre poate oferi ușurare pentru intestine în timpul disconfortului digestiv.
Fructe decojite, conserve sau compoturi de fructe
Fructele proaspete sunt bogate în fibre, ceea ce le face greu de digerat. Majoritatea fibrelor alimentare se găsesc în coaja și semințele acestora, cum ar fi zmeura. Fructele mai puțin bogate în fibre, cum ar fi bananele coapte sau pepenele galben, pot fi de ajutor pentru cei cu probleme digestive, cum ar fi greața sau diareea.
Îndepărtarea cojii de la mere și pere este, de asemenea, recomandată, în ciuda faptului că aceasta conține deseori vitamine. Fructele mai moi, cum ar fi prunele în compot sau piersicile la conservă sunt, de asemenea, alegeri bune.
Atunci când cumperi fructe conservate, alege sortimentele ambalate în apă pentru a reduce conținutul de zahăr adăugat.
Legume bine gătite
Legumele crude sunt mai greu de digerat decât cele gătite, datorită pereților celulari mai moi și accesului mai ușor la enzimele digestive. Printre legumele ușor de digerat se numără dovleceii și zucchini, spanacul, cartofii (fără coajă), fasolea verde, sfecla și morcovii. Legumele gătite sunt mai blânde pentru sistemul digestiv.
Foto: Freepik @weyo
Proteine ușoare
Proteinele de origine animală, în ciuda lipsei de fibre, pot fi dificil de digerat din cauza durității, a capacității de mestecat sau a conținutului ridicat de grăsimi. În schimb, optează pentru proteine fragede, ușor de mestecat, cum ar fi ouăle omletă și carnea macinată slabă, sau proteine vegetale, cum ar fi unt de nuci și tofu, care sunt în general bine tolerate de către sistemul tău digestiv.
Supe, smoothie-uri și piureuri
Pregătirea alimentelor poate afecta cât de ușor digerabile sunt acestea. Amestecarea poate reduce dimensiunea particulelor de fibre din alimentele vegetale, făcându-le mai blânde pentru sistemul digestiv.
De exemplu, varza kale crudă este voluminoasă și dură, în timp ce varza kale gătită este moale și mai ușor de digerat. În mod similar, amestecarea fructelor fibroase, cum ar fi fructele de pădure în smoothie-uri, poate ajuta la demararea procesului de digestie mecanică, deoarece procesarea semințelor în blender nu diminuează conținutul de fibre, ci ajută la inițierea procesului de digestie, conform Health.
Ce alimente sunt greu de digerat
Alimentele greu de digerat pot varia în funcție de cauza simptomelor, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau o ușoară tulburare de stomac sau greață. Alimentele comune greu digerabile includ legume bogate în fibre dure, leguminoasele, nucile integrale, popcornul, alimentele acide, alimentele picante, alcoolul, cafeaua, alimentele prăjite, carnea procesată, carnea uscată, fructele uscate și îndulcitorii artificiali.
Deși unele dintre elementele menționate îți pot agrava simptomele, nu toate o vor face. Mesele pe care le poți consuma vor varia în funcție de motivele pentru care suferi de probleme gastrointestinale în primul rând.
Cine ar putea avea nevoie de alimente care sunt ușor de digerat?
Consumul de alimente ușor de digerat poate fi benefic din diverse motive, inclusiv pentru recuperarea post-chirurgicală, pentru simptomele post-chirurgicale și pentru cei care suferă de afecțiuni medicale precum diverticulita (un tip de inflamație la nivelul intestinului subțire), gastrita activă, ulcerul gastro-duodenal, gastropareza, crize ale bolii inflamatorii intestinale și cancerele care necesită radioterapie.
Aceste alimente pot ajuta la diminuarea stresului asupra sistemului digestiv și la promovarea vindecării post-chirurgicale. În plus, persoanele cu disconfort digestiv pot beneficia de consumul temporar de alimente ușor digerabile.
Colaborarea cu un dietetician autorizat poate ajuta la crearea unei diete mai echilibrate și mai eficiente pentru cei care se confruntă cu disconfort digestiv.
Ameliorarea simptomelor gastrointestinale poate fi obținută prin consumul temporar de alimente ușor de digerat, cum ar fi alimentele bine gătite, cu conținut scăzut de fibre și grăsimi.
Cu toate acestea, este important să nu restricționezi grupuri întregi de alimente pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale și la obiceiuri alimentare dezordonate.
Cu toate acestea, este esențial să consulți un gastroenterolog pentru a identifica cauza principală a simptomelor și un dietetician autorizat pentru a găsi o dietă variată, completă din punct de vedere nutrițional și bine tolerată.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Combinația letală care îți distruge ficatul
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.