Alimentul sănătos care poate favoriza apariția tumorilor. Avertisment sumbru: Factor de risc major pentru cancerul de colon

Un aliment considerat printre cele mai sănătoase poate favoriza apariția tumorilor și să fie un factor declanșator pentru cancerul de colon.
Unii pești au o probabilitate mai mare decât alții să rețină compuși toxici găsiți în algele marine după ingestie. Aceștia pot avea efecte favorizante pentru tumori care ar putea fi implicate într-o serie de complicații gastrointestinale, inclusiv cancerul.
Cancerul este cauzat de mutații în celulele de ADN care scapă de sub control și cresc în cele din urmă sub formă de tumori. Netratată, condiția poate continua să invadeze țesutul corpului până devine iremediabilă. Mai multe surse alimentare, inclusiv fructele de mare, au fost recunoscute ca factori de risc semnificativi pentru această boală.
Toxinele care duc la dezvoltarea cancerului digestiv
Un studiu intitulat "Consumul de fructe de mare: un factor de risc major pentru cancerul colorectal" în Journal of Medical Hypotheses în 2008 a evidențiat posibilele efecte cancerigene ale consumului de anumite fructe de mare. Raportul a avertizat că anumite toxine care declanșează o boală gastro-intestinală pot duce ulterior la dezvoltarea cancerului digestiv.
Cercetătorii au avertizat că "uneori, fructele de mare acumulează toxine de otrăvire a fructelor de mare, care provoacă o boală gastro-intestinală".
Fructe de mare - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Biotinul este un tip de algă microscopică care apare în mod natural și este consumată de crustacee. Odată consumat, crustaceele rețin toxina. Oamenii se pot îmbolnăvi rapid din cauza consumului de fructe de mare contaminate cu DSP.
În decurs de 30 de minute până la câteva ore, o persoană poate să aibă diaree, greață, vărsături și dureri abdominale de la care poate dura trei zile să se recupereze.
"În plus, toxinele DSP sunt promotoare de tumori care ar putea crește riscul de cancer colorectal. Regulile actuale referitoare la nivelul de toxine DSP în carne de fructe de mare se concentrează doar pe reducerea simptomelor gastrointestinale. Din nefericire, nivelul legal al toxinelor DSP în fructele de mare este suficient pentru a crește riscul de cancer colorectal", au mai notat cercetătorii, potrivit Express.
Descoperirile au fost ulterior confirmate într-un studiu din 2013 publicat în Marine Drugs, care a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pe subiecți umani.
"Efectele favorizante pentru tumori, mutagene și imunosupresoare demonstrate la animale în asociere cu DST nu au fost confirmate la oameni. Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că expunerea cronică poate crește riscul cancerelor gastrointestinale", arată studiul din 2013.
Conform Centrului de Control al Bolilor din British Columbia, DSP apare prin ingestia de fructe de mare precum:
- Midii
- Cochilii
- Scoici
- Stridii
- Vongole
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că o gamă largă de fructe de mare pot provoca DSP, iar această afecțiune apare în întreaga lume. Cu toate acestea, este cel mai frecventă în apele temperate, în special în Coastele Pacificului și Atlanticului din America de Nord, inclusiv Alaska.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.