Alimentul sănătos care poate favoriza apariția tumorilor. Avertisment sumbru: Factor de risc major pentru cancerul de colon

Un aliment considerat printre cele mai sănătoase poate favoriza apariția tumorilor și să fie un factor declanșator pentru cancerul de colon.
Unii pești au o probabilitate mai mare decât alții să rețină compuși toxici găsiți în algele marine după ingestie. Aceștia pot avea efecte favorizante pentru tumori care ar putea fi implicate într-o serie de complicații gastrointestinale, inclusiv cancerul.
Cancerul este cauzat de mutații în celulele de ADN care scapă de sub control și cresc în cele din urmă sub formă de tumori. Netratată, condiția poate continua să invadeze țesutul corpului până devine iremediabilă. Mai multe surse alimentare, inclusiv fructele de mare, au fost recunoscute ca factori de risc semnificativi pentru această boală.
Toxinele care duc la dezvoltarea cancerului digestiv
Un studiu intitulat "Consumul de fructe de mare: un factor de risc major pentru cancerul colorectal" în Journal of Medical Hypotheses în 2008 a evidențiat posibilele efecte cancerigene ale consumului de anumite fructe de mare. Raportul a avertizat că anumite toxine care declanșează o boală gastro-intestinală pot duce ulterior la dezvoltarea cancerului digestiv.
Cercetătorii au avertizat că "uneori, fructele de mare acumulează toxine de otrăvire a fructelor de mare, care provoacă o boală gastro-intestinală".
Fructe de mare - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Biotinul este un tip de algă microscopică care apare în mod natural și este consumată de crustacee. Odată consumat, crustaceele rețin toxina. Oamenii se pot îmbolnăvi rapid din cauza consumului de fructe de mare contaminate cu DSP.
În decurs de 30 de minute până la câteva ore, o persoană poate să aibă diaree, greață, vărsături și dureri abdominale de la care poate dura trei zile să se recupereze.
"În plus, toxinele DSP sunt promotoare de tumori care ar putea crește riscul de cancer colorectal. Regulile actuale referitoare la nivelul de toxine DSP în carne de fructe de mare se concentrează doar pe reducerea simptomelor gastrointestinale. Din nefericire, nivelul legal al toxinelor DSP în fructele de mare este suficient pentru a crește riscul de cancer colorectal", au mai notat cercetătorii, potrivit Express.
Descoperirile au fost ulterior confirmate într-un studiu din 2013 publicat în Marine Drugs, care a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pe subiecți umani.
"Efectele favorizante pentru tumori, mutagene și imunosupresoare demonstrate la animale în asociere cu DST nu au fost confirmate la oameni. Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că expunerea cronică poate crește riscul cancerelor gastrointestinale", arată studiul din 2013.
Conform Centrului de Control al Bolilor din British Columbia, DSP apare prin ingestia de fructe de mare precum:
- Midii
- Cochilii
- Scoici
- Stridii
- Vongole
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că o gamă largă de fructe de mare pot provoca DSP, iar această afecțiune apare în întreaga lume. Cu toate acestea, este cel mai frecventă în apele temperate, în special în Coastele Pacificului și Atlanticului din America de Nord, inclusiv Alaska.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.