EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Un aliment considerat printre cele mai sănătoase poate favoriza apariția tumorilor și să fie un factor declanșator pentru cancerul de colon.
Unii pești au o probabilitate mai mare decât alții să rețină compuși toxici găsiți în algele marine după ingestie. Aceștia pot avea efecte favorizante pentru tumori care ar putea fi implicate într-o serie de complicații gastrointestinale, inclusiv cancerul.
Cancerul este cauzat de mutații în celulele de ADN care scapă de sub control și cresc în cele din urmă sub formă de tumori. Netratată, condiția poate continua să invadeze țesutul corpului până devine iremediabilă. Mai multe surse alimentare, inclusiv fructele de mare, au fost recunoscute ca factori de risc semnificativi pentru această boală.
Un studiu intitulat "Consumul de fructe de mare: un factor de risc major pentru cancerul colorectal" în Journal of Medical Hypotheses în 2008 a evidențiat posibilele efecte cancerigene ale consumului de anumite fructe de mare. Raportul a avertizat că anumite toxine care declanșează o boală gastro-intestinală pot duce ulterior la dezvoltarea cancerului digestiv.
Cercetătorii au avertizat că "uneori, fructele de mare acumulează toxine de otrăvire a fructelor de mare, care provoacă o boală gastro-intestinală".

Fructe de mare - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Biotinul este un tip de algă microscopică care apare în mod natural și este consumată de crustacee. Odată consumat, crustaceele rețin toxina. Oamenii se pot îmbolnăvi rapid din cauza consumului de fructe de mare contaminate cu DSP.
În decurs de 30 de minute până la câteva ore, o persoană poate să aibă diaree, greață, vărsături și dureri abdominale de la care poate dura trei zile să se recupereze.
"În plus, toxinele DSP sunt promotoare de tumori care ar putea crește riscul de cancer colorectal. Regulile actuale referitoare la nivelul de toxine DSP în carne de fructe de mare se concentrează doar pe reducerea simptomelor gastrointestinale. Din nefericire, nivelul legal al toxinelor DSP în fructele de mare este suficient pentru a crește riscul de cancer colorectal", au mai notat cercetătorii, potrivit Express.
Descoperirile au fost ulterior confirmate într-un studiu din 2013 publicat în Marine Drugs, care a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pe subiecți umani.
"Efectele favorizante pentru tumori, mutagene și imunosupresoare demonstrate la animale în asociere cu DST nu au fost confirmate la oameni. Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că expunerea cronică poate crește riscul cancerelor gastrointestinale", arată studiul din 2013.
Conform Centrului de Control al Bolilor din British Columbia, DSP apare prin ingestia de fructe de mare precum:
- Midii
- Cochilii
- Scoici
- Stridii
- Vongole
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că o gamă largă de fructe de mare pot provoca DSP, iar această afecțiune apare în întreaga lume. Cu toate acestea, este cel mai frecventă în apele temperate, în special în Coastele Pacificului și Atlanticului din America de Nord, inclusiv Alaska.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.