EXCLUSIV Cancerul de colon, provocat de parizer, salam, crevurști, cârnați. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Nu știu cât pui are parizerul de pui. Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată

Cancerul de colon este o afecțiune complexă și multifactorială, care poate avea multiple cauze, inclusiv factori genetici, ereditari, mediului înconjurător și stilul de viață. Prof. dr. Gabriel Constantinescu...
Cancerul de colon este o afecțiune malignă care se dezvoltă în colon (intestinul gros) sau în rect (ultima parte a intestinului gros). Este una dintre cele mai comune tipuri de cancer la nivel mondial. Cancerul de colon începe, de obicei, sub forma unor creșteri benigne numite polipi adenomatoși, care pot deveni canceroși în timp.
Cauzele exacte ale cancerului de colon nu sunt întotdeauna clare, dar există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei boli, printre care inclusiv stilul nostru alimentar.
Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care este impactul stilului de viață în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de colon.
”Factorii de risc pentru colon sunt, în primul rând vârsta. Peste 50 de ani este factor de risc. Alt factor de risc este obezitatea. Alt factor este extrem de prevalent este consumul de carne roșie procesată. Carnea roșie este porc, vacă, miel.
Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată. Din păcate, salamul, crenvurștii, bacon, chorizo, cârnații, hot-dog-ul, parizerul, toate astea sunt de înalt risc nu numai pentru cancerul de colon, ci și pentru cancerul de pancreas, cancerul gastric, cancerul de esofag”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
”Dacă este parizer de pui sau crenvurști de pui?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
”Este rău. Nu știu cât pui are parizerul de pui. Afumăturile sunt foarte rele. Carnea roșie procesată la care se adaugă condimentele și fumul nu sunt bune deloc”, a spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR.
Cancerul de colon, alți doi factori de risc importanți
Pentru a reduce riscul de cancer de colon, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, bogată în fibre și alimente sănătoase, limitarea consumului de carne roșie procesată și alcool, menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții regulate și efectuarea controalelor medicale periodice pentru depistarea precoce a eventualelor probleme de sănătate.
”Este factor de risc. Fumatul înainte era considerat că te ajuta la colon, dar acum este exact invers.
Obezitatea modifică receptorii hormonali, pro carcinogeni.Obezii sunt cei care mănâncă foarte mult despre ceea ce am vorbit înainte. Obezii nu mănâncă foarte multă salată. Obezii mănâncă foarte multa carne rafinată, procesată. Cu cât mănânci mai multă carne procesată, cu atât riscul bolilor digestive și metabolice, cardiovasculare, crește. Obezitatea schimbă și microbiomul intestinal”, a mai spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.