EXCLUSIV
Cancerul de colon, provocat de parizer, salam, crevurști, cârnați. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Nu știu cât pui are parizerul de pui. Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată
Cancerul de colon este o afecțiune complexă și multifactorială, care poate avea multiple cauze, inclusiv factori genetici, ereditari, mediului înconjurător și stilul de viață. Prof. dr. Gabriel Constantinescu...
Cancerul de colon este o afecțiune malignă care se dezvoltă în colon (intestinul gros) sau în rect (ultima parte a intestinului gros). Este una dintre cele mai comune tipuri de cancer la nivel mondial. Cancerul de colon începe, de obicei, sub forma unor creșteri benigne numite polipi adenomatoși, care pot deveni canceroși în timp.
Cauzele exacte ale cancerului de colon nu sunt întotdeauna clare, dar există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei boli, printre care inclusiv stilul nostru alimentar.
Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care este impactul stilului de viață în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de colon.
”Factorii de risc pentru colon sunt, în primul rând vârsta. Peste 50 de ani este factor de risc. Alt factor de risc este obezitatea. Alt factor este extrem de prevalent este consumul de carne roșie procesată. Carnea roșie este porc, vacă, miel.
Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată. Din păcate, salamul, crenvurștii, bacon, chorizo, cârnații, hot-dog-ul, parizerul, toate astea sunt de înalt risc nu numai pentru cancerul de colon, ci și pentru cancerul de pancreas, cancerul gastric, cancerul de esofag”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
”Dacă este parizer de pui sau crenvurști de pui?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
”Este rău. Nu știu cât pui are parizerul de pui. Afumăturile sunt foarte rele. Carnea roșie procesată la care se adaugă condimentele și fumul nu sunt bune deloc”, a spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR.
Cancerul de colon, alți doi factori de risc importanți
Pentru a reduce riscul de cancer de colon, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, bogată în fibre și alimente sănătoase, limitarea consumului de carne roșie procesată și alcool, menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții regulate și efectuarea controalelor medicale periodice pentru depistarea precoce a eventualelor probleme de sănătate.
”Este factor de risc. Fumatul înainte era considerat că te ajuta la colon, dar acum este exact invers.
Obezitatea modifică receptorii hormonali, pro carcinogeni.Obezii sunt cei care mănâncă foarte mult despre ceea ce am vorbit înainte. Obezii nu mănâncă foarte multă salată. Obezii mănâncă foarte multa carne rafinată, procesată. Cu cât mănânci mai multă carne procesată, cu atât riscul bolilor digestive și metabolice, cardiovasculare, crește. Obezitatea schimbă și microbiomul intestinal”, a mai spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
EXCLUSIV
Tratamentul oncologic salvează vieți, dar pentru mulți pacienți efectele secundare sunt profund invalidante, transformând lupta pentru supraviețuire într-un calvar...
Singurătatea la vârstnici este o problemă reală, care afectează sănătatea emoțională și fizică. Multe persoane în vârstă trăiesc izolate, cu vizite rare și interacțiuni limitate, ceea...
EXCLUSIV
Durerea puternică din zona rinichilor poate ascunde o problemă serioasă: colica renală. Știi care sunt cauzele reale și cum poți preveni apariția pietrelor la rinichi? Dr. Bogdan Gabriel...
EXCLUSIV
Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterolog la SANADOR, explică la DC Medical cauzele durerii de stomac, de la indigestie și colică biliară până la pancreatită și apendicită, și când...
EXCLUSIV
Suportul psihologic în oncologie este esențial pentru pacienți și familiile lor. Psihologii și psihiatrul ajută la gestionarea anxietății, stresului și traumelor generate de diagnostic,...
EXCLUSIV
Femeile pot să-și păstreze fertilitatea chiar și după 35 de ani prin congelarea ovocitelor, o soluție vitală pentru viitorul maternității. Cum se desfășoară...
EXCLUSIV
Durere bruscă, blocaje, infecții agresive. Unele urgențe urologice nu așteaptă, pot distruge rinichi, organe sau chiar viața, dacă nu sunt tratate imediat.
EXCLUSIV
Un diagnostic corect salvează picioarele și previne recidivele varicelor. Dr. Anca Chitic atrage atenția: fără evaluare ecografică detaliată, tratamentul varicelor riscă să eșueze,...