Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Cancerul gastric este descoperită târziu în general, când speranța de viață scade. Iată câteva simptome la care ar trebui să fim atenți, prezentate de...
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Carol Davila” a prezentat o serie de date despre cancerul gastric. Cauzele, simptomele la care să fim atenți sau unele care ar trebui să ne alarmeze, au fost prezentate pe pagina web a unității medicale.
Iată cum este prezentată aceată afecțiune:
„Cancerul gastric (cancerul de stomac) este boala care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil.
Acesta este motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra factorilor de risc şi recomandă o viaţă cât mai echilibrată.
Cancerul gastric – factori de risc
Infecţia cu helicobacter pylori. Periculoasă atât pentru apariţia ulcerului gastric şi duodenal, această infecţie este factor carcinogen de ordinul I în apariţia cancerului de stomac. Prezenţa bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi uşor identificată astăzi cu ajutorul unor teste neinvazive şi ieftine. Tratamentul presupune o cură de antibiotice pe durata a două săptămâni ce reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.
Dieta de tip occidental. Alimentaţia modernă, abundentă în grăsime, proteine, carne roşie sau afumături, bogată în nitriţi şi nitraţi, dar săracă în fructe, legume şi vitamine este unanim recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, hipocalorică este un element de protecţie pentru toate tipurile de cancere digestive.
Rezecţia gastrică pentru ulcer. Persoanele care au suferit în prealabil o operaţie de rezecţie a stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani de la această intervenţie pentru apariţia cancerului gastric din cauza modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Aceşti pacienţi sunt sfătuiţi să vină la control endoscopic pentru a descoperi cât mai precoce un eventual cancer gastric.
Factorul ereditar. Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic după vârsta de 50 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale.
Cancerul gastric – simptome
Cancerul gastric prezintă de multe ori simptome nespecifice şi din această cauză majoritatea pacienţilor se prezintă la medic cu boală în stadiu avansat. Aceste semne ale cancerului de stomac sunt adesea similare cu cele pe care le manifestă pacienţii cu gastrită sau ulcer. Din acest motiv cancerul gastric – de multe ori – este diagnosticat târziu.
Simptomele incipiente ale cancerului de stomac pot include:
Indigestie persistentă sau disconfort abdominal;
Meteorism şi gaze frecvente;
Arsuri la stomac;
Senzaţie de plin foarte repede atunci când mâncaţi;
Senzaţie de balonare imediat după masă;
Dureri la nivelul stomacului sau pieptului (stern);
Senzaţie de rău/ greaţă.
Simptome alarmante: dificultăţi la înghiţire, vărsături (care pot prezenta sânge), indigestie în combinaţie cu una sau mai multe din următoarele manifestări, pierdere în greutate, stare de rău, gastrită, displazie (inflamaţie a mucoasei stomacului), îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter), dezvoltaţi o porţiune umflată vizibil în partea superioară a abdomenului.
Simptomele cancerului de stomac mai avansat ar putea include: sânge în scaune sau scaune negre, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, fără o cauză aparentă, oboseală, senzaţie de greutate în stomac, anemie etc.”
De asemenea, este prezentat un ghid practic pentru pacienții cu cancer gastric, care poate fi descărcat aici.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Adesea considerată o neplăcere minoră, balonarea poate semnala probleme mai serioase.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.