Speranță de vindecare pentru boala celiacă. Ce tratament au descoperit imunologii
Speranță de vindecare pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Până acum, singurul tratament disponibil pentru boala celiacă era dieta fără gluten de-a lungul vieții.
Boala celiacă afectează 0,3-2,4% din oameni în majoritatea țărilor din întreaga lume. Pacienții celiaci suferă de o varietate de simptome, de obicei, probleme intestinale, cum ar fi diaree, dar sunt adesea asimptomatici.
Imunologul Tobias Freitag a dezvoltat și testat nanoparticule care conțin gliadină pentru tratamentul imunomodulator al bolii celiace în grupul de cercetare al profesorului Seppo Meri de la Universitatea din Helsinki,
Glutenul este numele proteinelor de stocare conținute în grâu, orz și secară. O fracție de gluten solubilă în alcool din grâu se numește gliadină.
După ce au dobândit boala celiacă, pacienții nu mai pot tolera dietele pe bază de cereale care conțin gluten fără să dezvolte semne de boală, de ex. pierderea vilozităților în mucoasa intestinală.
Motivele exacte care ar putea explica de ce unele persoane dezvoltă boala celiacă nu sunt cunoscute, dar doar aproximativ 30-40% din populație riscă să dezvolte boala celiacă, pe baza predispozițiilor genetice identificate, afirmă Freitag. Aceste predispoziții pot duce la pierderea toleranței imune la gliadină în copilărie, adolescență sau vârsta adultă.
Pierderea toleranței la gliadină este cauzată de eșecul reglării limfocitelor T specifice gliadinei din sistemul imunitar, ceea ce duce la distrugerea mucoasei intestinale. Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este dieta fără gluten de-a lungul vieții.
Dar nanoparticulele care conțin gliadină ar putea permite pacienților cu boală celiacă să mănânce din nou o dietă normală.
„reprogramarea" sistemului imunitar la pacienții celiaci
Într-un proiect de colaborare condus de dr. Tobias Freitag care lucrează în grupul de cercetare al profesorului Seppo Meri în cadrul programului de cercetare a imunologiei translaționale de la Universitatea din Helsinki, oamenii de știință au dezvoltat și testat nanoparticule care conțin gliadină pentru tratamentul imunomodulator al bolii celiace.
Când sunt injectate în sângele șoarecilor în trei modele diferite de boală celiacă, nanoparticule absorbabile, sferice, de 500 nm gliadină (TIMP-GLIA) au redus semnificativ markeri ai activării celulelor T specifice gliadinei, inflamației și leziunilor tisulare. Tratamentul cu nanoparticule cu Gliadin a indus, de asemenea, profiluri de expresie genică asociate cu toleranța imunitară. Aceste descoperiri susțin conceptul că poate fi posibilă „reprogramarea" sistemului imunitar la pacienții celiaci și instruirea limfocitelor T să tolereze din nou glutenul. Dacă acest lucru ar duce la nerespondență clinică la dieta care conține gluten în studiile cu pacienți celiaci, tratamentul TIMP-GLIA ar putea duce la vindecarea bolii celiace. Pacienții pot fi apoi capabili să mănânce din nou alimente normale, fără consecințe dăunătoare.
Rezultatele proiectului au informat studii clinice timpurii la pacienții celiaci efectuate în SUA. Rezultatele acestor studii clinice au fost demonstrate la UEG Week 2019 la Barcelona. Pe baza acestor rezultate, tratamentul pacienților cu boală celiacă cu TIMP-GLIA tacă sau reduce celulele T inflamatorii specifice gliadinei din sânge.
Rezultatele pre-clinice la șoareci au fost acum publicate în revista științifică Gastroenterologie.
Nanoparticule similare pot fi, de asemenea, dezvoltate pentru tratamentul altor boli autoimune, de ex. diabet, scleroză multiplă sau narcolepsie. Cu toate acestea, acest lucru este într-o condiție prealabilă că este cunoscut factorul care stă la baza bolii.
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
EXCLUSIV Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
