8 alimente care scad NATURAL colesterolul „rău” LDL
Alimente pe care le consumăm zi de zi pot să scadă colesterolul rău LDL și să ne îmbunătățească grăsimile care plutesc în fluxul sangvin, astfel încât să nu ajungem să facem ateroscleroză, principala ca...
Alimentele pot să scadă colesterolul în mai moduri: unele sunt sursă de fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii acestuia în sistemul digestiv și îi scot din organism înainte de a intra în circulația sangvină; altele vă dau grăsimi polinesaturate, care reduc direct colesterolul rău LDL; nu în ultimul rând, unele conțin steroli și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul.
Iată o listă cu 8 alimente care scad colesterolul din organism, alcătuită de experții de la Harvard:
1. Cerealele (Ovăz, Orz și alte cereale integrale). Un prim pas ușor de scădere a colesterolului este să mâncați un castron de fulgi de ovăz sau de cereale pe bază de ovăz la micul dejun. Acesta vă oferă 1 până la 2 grame de fibre solubile. Adăugați o banană sau câteva căpșuni pentru o altă jumătate de gram. Ghidurile actuale americane privind nutriția recomandă obținerea a 20 până la 35 de grame de fibre pe zi, cu cel puțin 5 până la 10 grame provenind din fibre solubile. Ca ovăzul și tărâțele de ovăz, orzul și alte cereale integrale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, în principal prin intermediul fibrelor solubile pe care le livrează.
2. Semințele de leguminoase și oleaginoase. Sunt bogate în fibre solubile. E nevoie, de asemenea, de o perioadă mai lungă de timp pentru a le digera, ceea ce înseamnă că vă veți simțiți plini mai mult timp după o masă. Acesta este motivul pentru care boabele și semințele sunt o hrană utilă pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate. Sunt multe alegeri sănătose - de la semințele de floarea soarelui la linte, mazăre și fasole - și multe moduri de a le pregăti.
3. Vinete și bame. Aceste două legume au conținut scăzut de calorii și sunt surse bune de fibre solubile.
4. Nucile. Foarte multe studii arată că, spre exemplu, consumul de migdale, nuci clasice, arahide și alte fructe cu coajă lemnoasă este bun pentru inimă. Consumul de 50 de grame pe zi poate scădea ușor colesterolul rău LDL cu 5%. Nucile conțin nutrienți suplimentari care protejează inima în alte moduri.
5. Uleiuri vegetale. Folosind uleiuri vegetale lichide cum ar fi cel de rapiță, in, floarea-soarelui sau șofrănaș și altele, în loc de unt sau untură, ajută la scăderea colesterolului rău LDL.
6. Fructe. În mod special mere, struguri, căpșuni, citrice - Aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care scade colesterolul LDL.
7. Alimente îmbogățite cu steroli și stanoli. Sterolii și stanolii extrași din plante blochează capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Companiile alimentare le adaugă în alimente variind de la margarină și cereale granola până la suc de portocale și ciocolată. Sunt, de asemenea, disponibile ca suplimente. Aportul de 2 grame de steroli vegetali sau stanoli pe zi poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 10%.
8. Peștii grași. Consumul de pește de două sau trei ori pe săptămână poate duce la scăderea colesterolului rău LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii, care are grăsimi saturate ce favorizează LDL și prin eliberarea grăsimilor omega-3 care scad colesterolul LDL. Omega-3-urile reduc trigliceridele în fluxul sangvin și, de asemenea, protejează inima prevenind debutul unui ritm cardiac anormal.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
11 boli și deficiențe care te fac să-ți fie frig. Unele sunt grave!
Papa Francisc, externat din spital, la zece zile după intervenția chirurgicală suferită
Papa Francisc a fost externat miercuri, 14 iulie, din spital.
14 boli grave care se pot ascunde în spatele unei mâncărimi care nu mai trece: simptom ciudat
Ai o mâncărime care parcă nu mai trece orice ai face? Ea poate fi simptom al unor boli grave. Iată care:
De ce apare deficiența de vitamina D: simptomele și factorii de risc
EFECT NEGATIV nebănuit: Vitamina D poate afecta sănătatea musculară! STUDIU
Hiperamonemia, cauze și tratament. Ce este Amoniacul, cum ajunge în corp și ce boli grave provoacă
Hiperamonemia este o situație periculoasă care poate provoca leziuni cerebrale și moarte.
Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. Când sunt recomandate
7 lucruri care pot provoca ceața cerebrală. În ce boli apare acest simptom
De ce îți pierzi pofta de mâncare: mai multe boli grave au acest simptom
Celine Dion și-a reprogramat concertele din primăvară: speram că voi fi bine până acum
Bolile PROVOCATE de FRIG și ce boli n-au nicio legătură cu el, deși apar iarna
Alăptarea e sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. STUDIU
Pericolul uitatului în telefon, cu fizioterapeutul Alexandru ILIE la DICȚIONAR DC MEDICAL
Hernia inghinală, cauze, diagnostic și tratament. Medic: Poate să apară la orice vârstă
Ce boli poți să faci în funcție de GRUPA de SÂNGE pe care o ai
Ți-ai pus alarma ca să te trezească din somn? Dr. Vasi Rădulescu: Mare greșeală! Îți afectează organismul
Premieră mondială în sănătate. Ficat păstrat timp de 3 zile, transplantat cu succes
Motivul pentru care te balonezi după ce mănânci. Cum să previi balonarea prin ajustări alimentare și stil de viață
Rezonanța magnetică în patologia hepatică. Dr. Dijmărescu, despre avantajul RMN: Are posibilitatea de cartografiere a arborelui biliar
RMN, rezonanța magnetică, standardul de aur pentru diagnosticarea patologiilor hepatice.
