Ce alimente reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici. STUDIU
Un nou studiu arată că metaboliții din anumite alimente protejează creierul și reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici.
O dietă bogată în produse vegetale reduce riscul de tulburări cognitive și demență la vârstnici, acesta este rezultatul unui studiu (link direct studiu) al Grupului de Cercetare Biomarkeri și Metabolomică Alimentară Nutrițională al Facultății de Farmacie și Științe Alimentare a Universității din Barcelona (UB) și CIBER on Fraility and Healthy Aging (CIBERFES).
Metabolomica pentru a studia impactul dietei asupra sănătății
Lucrarea, publicată în revista Molecular Nutrition and Food Research, este condusă de Cristina Andrés-Lacueva, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și șeful Grupului de Biomarkeri și Metabolomica Nutrițională a Alimentației din cadrul UB și al Rețelei de Cercetare Biomedicală și Centrul pentru fragilitate și îmbătrânire sănătoasă (CIBERFES), care face, de asemenea, parte din Rețeaua de inovare alimentară din Catalonia (XIA).
Acest studiu european, parte a Inițiativei de programare comună „O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă” (JPI HDHL), a fost realizat pe parcursul a 12 ani, cu participarea a 842 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din regiunile Bordeaux și Dijon (Franța).
Studiul analizează relația dintre metabolismul componentelor dietetice, microbiota intestinală, metabolismul endogen și afectarea cognitivă. După cum notează Mireia Urpí-Sardà, de la Departamentul de Nutriție, Știința Alimentară și Gastronomie și CIBERFES, „ceea ce am analizat în cohortele studiate este rolul modulator al dietei în riscul de a suferi deficiențe cognitive”. Urpí-Sardà subliniază că „rezultatele arată o asociere semnificativă între aceste procese și anumiți metaboliți”.
În ce alimente găsim metaboliții buni
Rezultatele relevă o asociere protectoare între metaboliții derivați din cacao, cafea, ciuperci și vin roșu, metabolismul microbian al alimentelor bogate în polifenoli (măr, cacao, ceai verde, afine, portocale sau rodii) și tulburări cognitive la vârstnici.
Analiza probelor de plasmă a indicat că unii metaboliți sunt legați de progresia deficienței cognitive și a demenței. După cum explică profesorul Cristina Andrés-Lacueva, „de exemplu, 2-furoilglicina și 3-metilantina, care sunt biomarkeri ai consumului de cafea și cacao, au avut un profil protector, în timp ce zaharina - provenită din consumul de îndulcitori artificiali - este asociată cu un efect dăunător. rol."
Mercè Pallàs, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și membru al Institutului de Neuroștiințe (UBNeuro) al UB, a subliniat, la rândul său, că „studiul relației dintre tulburările cognitive, metabolismul microbiotei și metabolismul alimentar și endogen este esențial ca să dezvoltăm strategii preventive și terapeutice care să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră cognitivă”.
Modificări alimentare pentru o îmbătrânire cognitivă sănătoasă
Prin urmare, schimbările în stilul de viață și dieta sunt decisive ca strategie de prevenire a deteriorării cognitive și a progresiei acesteia în bolile neurodegenerative precum Alzheimer și alte demențe. „Un aport mai mare de fructe, legume și alimente pe bază de plante oferă polifenoli și alți compuși bioactivi care ar putea ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv din cauza îmbătrânirii”, spune Cristina Andrés-Lacueva.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Statul prea mult pe scaun îți poate micșora creierul, chiar dacă faci sport regulat
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
Neurolog: Nu fac niciodată acest gest banal. Poate părea inofensiv, dar îți poate afecta creierul pe viață
Ce se întâmplă în creier când zicem "Aha". Impactul nebănuit asupra rețelei cerebrale
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Afecțiunile intestinale pot semnala Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Problemele de sănătate mintală cresc riscul de demență
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Alzheimer, boala care îți fură amintirile cu cei dragi. Noi descoperiri șocante
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a preveni boala Alzheimer. Nu sunt 10.000
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
