Primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Un nou studiu arată că metaboliții din anumite alimente protejează creierul și reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici.
O dietă bogată în produse vegetale reduce riscul de tulburări cognitive și demență la vârstnici, acesta este rezultatul unui studiu (link direct studiu) al Grupului de Cercetare Biomarkeri și Metabolomică Alimentară Nutrițională al Facultății de Farmacie și Științe Alimentare a Universității din Barcelona (UB) și CIBER on Fraility and Healthy Aging (CIBERFES).
Lucrarea, publicată în revista Molecular Nutrition and Food Research, este condusă de Cristina Andrés-Lacueva, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și șeful Grupului de Biomarkeri și Metabolomica Nutrițională a Alimentației din cadrul UB și al Rețelei de Cercetare Biomedicală și Centrul pentru fragilitate și îmbătrânire sănătoasă (CIBERFES), care face, de asemenea, parte din Rețeaua de inovare alimentară din Catalonia (XIA).
Acest studiu european, parte a Inițiativei de programare comună „O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă” (JPI HDHL), a fost realizat pe parcursul a 12 ani, cu participarea a 842 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din regiunile Bordeaux și Dijon (Franța).
Studiul analizează relația dintre metabolismul componentelor dietetice, microbiota intestinală, metabolismul endogen și afectarea cognitivă. După cum notează Mireia Urpí-Sardà, de la Departamentul de Nutriție, Știința Alimentară și Gastronomie și CIBERFES, „ceea ce am analizat în cohortele studiate este rolul modulator al dietei în riscul de a suferi deficiențe cognitive”. Urpí-Sardà subliniază că „rezultatele arată o asociere semnificativă între aceste procese și anumiți metaboliți”.
Rezultatele relevă o asociere protectoare între metaboliții derivați din cacao, cafea, ciuperci și vin roșu, metabolismul microbian al alimentelor bogate în polifenoli (măr, cacao, ceai verde, afine, portocale sau rodii) și tulburări cognitive la vârstnici.
Analiza probelor de plasmă a indicat că unii metaboliți sunt legați de progresia deficienței cognitive și a demenței. După cum explică profesorul Cristina Andrés-Lacueva, „de exemplu, 2-furoilglicina și 3-metilantina, care sunt biomarkeri ai consumului de cafea și cacao, au avut un profil protector, în timp ce zaharina - provenită din consumul de îndulcitori artificiali - este asociată cu un efect dăunător. rol."
Mercè Pallàs, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și membru al Institutului de Neuroștiințe (UBNeuro) al UB, a subliniat, la rândul său, că „studiul relației dintre tulburările cognitive, metabolismul microbiotei și metabolismul alimentar și endogen este esențial ca să dezvoltăm strategii preventive și terapeutice care să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră cognitivă”.
Prin urmare, schimbările în stilul de viață și dieta sunt decisive ca strategie de prevenire a deteriorării cognitive și a progresiei acesteia în bolile neurodegenerative precum Alzheimer și alte demențe. „Un aport mai mare de fructe, legume și alimente pe bază de plante oferă polifenoli și alți compuși bioactivi care ar putea ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv din cauza îmbătrânirii”, spune Cristina Andrés-Lacueva.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Această terapie ameliorează semnificativ simptomele pacienților cu Alzheimer. Medicii susțin că toți pacienții văd efecte benefice.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.